Η Oracle συμφώνησε να καταβάλει 115 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει αγωγή που κατηγορεί την εταιρεία λογισμικού βάσεων δεδομένων και υπολογιστικού νέφους ότι παραβιάζει την ιδιωτική ζωή των πελατών της συλλέγοντας τα προσωπικά του δεδομένα και στη συνέχεια τα πουλούσε σε τρίτους.

Ο προκαταρκτικός διακανονισμός της προτεινόμενης ομαδικής αγωγής κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο και απαιτεί την έγκριση του δικαστή, σημειώνει το Reuters, με την Oracle να αρνείται την ύπαρξη αδικημάτων.

«Φρένο» από ΕΕ στην πολιτική προσωπικών δεδομένων της Meta

Οι ενάγοντες, δήλωσαν ότι η εταιρεία παραβίασε τους ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής και το σύνταγμα της Καλιφόρνια, δημιουργώντας μη εξουσιοδοτημένους «ψηφιακούς φακέλους» για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.

Είπαν ότι οι φάκελοι περιείχαν δεδομένα, μεταξύ άλλων, για το πού περιηγούνταν οι πελάτες τους στο διαδίκτυο και πού έκαναν τις τραπεζικές τους συναλλαγές, αγόραζαν βενζίνη, έτρωγαν έξω, ψώνιζαν και χρησιμοποιούσαν τις πιστωτικές τους κάρτες.

Στη συνέχεια, η Oracle φέρεται να πούλησε τις πληροφορίες απευθείας σε στελέχη της αγοράς ή μέσω προϊόντων όπως το ID Graph, το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία τους βοηθά να «ενορχηστρώσουν μια σχετική, εξατομικευμένη εμπειρία για κάθε άτομο». Ο διακανονισμός καλύπτει άτομα των οποίων οι προσωπικές πληροφορίες συλλέχθηκαν ή πωλήθηκαν από την Oracle από τις 19 Αυγούστου 2018.

Στο πλαίσιο του διακανονισμού, η εταιρεία με έδρα το Όστιν του Τέξας συμφώνησε να μην συλλέγει πληροφορίες που δημιουργούνται από τους χρήστες από τις διευθύνσεις URL των ιστοτόπων που έχουν επισκεφθεί προηγουμένως ή από κείμενο που οι χρήστες εισάγουν σε ηλεκτρονικές φόρμες εκτός από τις ίδιες τις ιστοσελίδες της Oracle.

Στους ενάγοντες που κατονομάζονται περιλαμβάνονται ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής Μάιλ Κατζ-Λακάμπε και η Τζένιφερ Γκόλντμπεκ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ με ειδίκευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Η εταιρεία Lieff Cabraser Heimann & Bernstein, η οποία εκπροσωπεί τους ενάγοντες, μπορεί να ζητήσει έως και 28,75 εκατομμύρια δολάρια από τον διακανονισμό για νομικά έξοδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή