Να μειωθεί ο αριθμός των σταφυλιών που θα τρυγηθούν φέτος ζητούν οι παραγωγοί σαμπάνιας της Γαλλίας καθώς οι πωλήσεις του κρασιού μειώθηκαν περισσότερο από 15% το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς μειώνεται η ζήτηση εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας.

Οι αποστολές σαμπάνιας το πρώτο εξάμηνο του 2024 διαμορφώθηκαν τα 106,7 εκατομμύρια μπουκάλια, μειωμένα κατά 15,2% από το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο που καταγράφηκε την ίδια περίοδο του 2023 και πλησιάζουν το επίπεδο του 2019, σύμφωνα με το Reuters.

Γαλλία: Οι Γάλλοι «κόβουν» και τη σαμπάνια μετά από χρόνια άνθησης των πωλήσεων

«Η ζοφερή παγκόσμια γεωπολιτική και οικονομική κατάσταση, καθώς και ο γενικευμένος πληθωρισμός, επιβαρύνουν την κατανάλωση των νοικοκυριών. Η σαμπάνια συνεχίζει επίσης να υφίσταται τις συνέπειες της υπεραπόθεσης από τους λιανοπωλητές το 2021 και το 2022» εξηγεί  ο David Chatillon, πρόεδρος του λόμπι Champagne Houses.

Η επιτροπή είπε ότι η φετινή σοδειά στη Καμπάνια υπέφερε από κακές καιρικές συνθήκες από την αρχή του έτους, συμπεριλαμβανομένων παγετών και υγρών καιρικών συνθηκών που αύξησαν τις επιθέσεις μυκήτων στους αμπελώνες της.

Καθόρισε μέγιστη ποσότητα σταφυλιών που μπορεί να συγκομιστεί στα 10.000 κιλά ανά εκτάριο, από 11.400 κιλά/στρέμμα το 2023.

Σε αντίθεση με άλλες παραγωγές κρασιού, τα περισσότερα μπουκάλια σαμπάνιας είναι ένας συνδυασμός πολλών σοδειών, χρησιμοποιώντας στοκ από προηγούμενα χρόνια. Αυτά τα αποθέματα αναπληρώνονται κατά τη διάρκεια των καλών ετών και μπορούν να αντισταθμίσουν την κακή συγκομιδή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή υφίσταται σοβαρές απώλειες λόγω ενός συνδυασμού παγετών και ζημιών από ωίδιο. Το 2021, η απόδοση είχε πέσει 25% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας με τη συγκομιδή να πέφτει σε χαμηλό 35 ετών.

Η συγκομιδή αναμενόταν να ξεκινήσει γύρω στις 10-12 Σεπτεμβρίου, κατά μέσο όρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή