Η Unilever έχει ξεκινήσει αρχικές συζητήσεις με πιθανούς αγοραστές για την πώληση της μονάδας παγωτού, η οποία διαθέτει μάρκες όπως η Ben & Jerry’s και η Magnum, με τη μονάδα αυτή να μπορούσε να αξίζει έως και περίπου 18 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία καταναλωτικών αγαθών έχει ήδη ξεκινήσει να πραγματοποιεί εταιρικές παρουσιάσεις σε πιθανούς υποψήφιους, σημειώνει το Bloomberg. Οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων Advent International, Blackstone, Cinven και CVC Capital Partners είναι μεταξύ εκείνων που έχουν δείξει προκαταρκτικό ενδιαφέρον.

«Καθαρίζει» 7.500 εργαζόμενους η Unilever – Τι κάνει στην Ελλάδα

Άλλες εταιρείες εξαγοράς όπως η Clayton Dubilier & Rice και η KKR & Co. έχουν επίσης μελετήσει μια πιθανή συμφωνία. Μια επίσημη διαδικασία πώλησης είναι πιθανό να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν έχουν επιτευχθεί τελικές συμφωνίες με κανένα από τα μέρη.

Οι προσπάθειες εξυγίανσης της Unilever

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Unilever, Χάιν Σουμάχερ, παρουσίασε τον Μάρτιο ένα φιλόδοξο σχέδιο για την προώθηση της ανάπτυξης και την αντιστροφή των ετών της ατονίας, συμπεριλαμβανομένου του διαχωρισμού του βραχίονα παγωτού της.

Ο νέος επικεφαλής, ο οποίος διορίστηκε αφού ο ακτιβιστής επενδυτής Νέλσον Πελτς απέκτησε μερίδιο και εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, σχεδίαζε επίσης να περικόψει 7.500 θέσεις εργασίας – σχεδόν το 6% του συνόλου των 128.000 θέσεων εργασίας της εταιρείας. Την περασμένη εβδομάδα, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι μειώνει το ένα τρίτο του προσωπικού γραφείων του στην Ευρώπη στο πλαίσιο του προγράμματος παραγωγικότητας που είχε ανακοινώσει.

Το τμήμα παγωτού είχε πωλήσεις 7,9 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, αλλά το περιθώριο κέρδους του είναι λιγότερο από το μισό από αυτό της μονάδας προσωπικής φροντίδας της εταιρείας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Είναι επίσης μια εποχιακή, εντάσεως κεφαλαίου επιχείρηση που απαιτεί πιο πολύπλοκα logistics. Η Unilever έχει δηλώσει ότι μια απόσχιση που θα δημιουργήσει μια νεοεισηγμένη οντότητα είναι η πιο πιθανή επιλογή για τη μονάδα, αν και στο παρελθόν έχει πουλήσει άλλες επιχειρήσεις με αργή ανάπτυξη σε άλλες εταιρείες.

Η απόσχιση της μονάδας θα απαλλάξει την Unilever από έναν πονοκέφαλο, η οποία είχε να αντιμετωπίσει αντιπαραθέσεις σχετικά με τις πολιτικές θέσεις που έλαβε η Ben & Jerry’s. Τον Δεκέμβριο του 2022, η Unilever διευθέτησε μια δικαστική διαμάχη με το ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο της μάρκας παγωτού, αφού η μάρκα διαφώνησε με την πώληση των προϊόντων της στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Ο διαχωρισμός της επιχείρησης παγωτού είναι η τελευταία από μια σειρά κινήσεων της Unilever για τον εξορθολογισμό του χαρτοφυλακίου της από τότε που απέκρουσε μια προσφορά εξαγοράς από την Kraft Heinz Co. το 2017. Αργότερα το ίδιο έτος πούλησε την επιχείρηση μαργαρινών και spreads στην KKR. Τέσσερα χρόνια αργότερα, συμφώνησε να πουλήσει τη μονάδα τσαγιού της στην CVC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή