Πάνω από 400 επιθέσεις καταγράφηκαν στα πληροφοριακά συστήματα της Κτηματολόγιο ΑΕ την εβδομάδα που διανύουμε, όπως αναφέρεται σε ενημέρωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ αν και επιχειρήθηκε, τελικά απέτυχε η εισβολή κακόβουλου χρήστη στην Database.

Κτηματολόγιο: Κυβερνοεπίθεση στα πληροφοριακά συστήματα – Δεν πέτυχε δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Σύμφωνα με το υπουργείο, δημοσίευμα που αναφέρεται σε “απόκτηση πρόσβασης στη Βάση Δεδομένων” δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, κάτι που επιβεβαιώνεται, τόσο από το Security Operation Center του αναδόχου, όσο και από του αρμόδιους κρατικούς φορείς που διαχειρίζονται την επίθεση, μεταξύ άλλων την Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του ΓΕΕΘΑ.

Παραβιάστηκε ένα από τα αντίγραφα ασφαλείας (backup) αλλά απέτυχε η απόπειρα για εξαγωγή δεδομένων (data exfiltration) προς server του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι το Κτηματολόγιο παράγει καθημερινά αντίγραφα της βάσης δεδομένων.

Κτηματολόγιο: Παραβιάστηκαν τερματικά υπαλλήλων

Επίσης, παραβιάστηκαν τερματικά υπαλλήλων του Φορέα, από τα οποία εξήχθησαν μέχρι στιγμής δεδομένα συνολικού όγκου 1,2 GB από το συνολικό όγκο 200 TB που διαθέτει το Κτηματολόγιο, δηλαδή 0,00059%.

Το είδος των αρχείων που υπεκλάπησαν μέχρι στιγμής από το Κτηματολόγιο δεν αφορά προσωπικά στοιχεία πολιτών, αλλά τυπικά διαχειριστικά έγγραφα υπηρεσιών που δεν επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου.

Δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής λογισμικό ransomware, και οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν μειώνουν δραστικά αυτόν τον κίνδυνο.

Ζητήθηκε από το σύνολο των υπαλλήλων του Κτηματολογίου να αλλάξουν κωδικούς πρόσβασης και να εφαρμόσουν (όσοι δεν το είχαν κάνει ήδη) πρωτόκολλο 2FA (2 factor authentication).

Διακόπηκε κάθε πρόσβαση μέσω VPN ώστε να αποκλειστούν κακόβουλοι χρήστες.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «με πολύ μεγάλη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, οι ψηφιακές υπηρεσίες λειτούργησαν και λειτουργούν αδιάκοπα ώστε να μην επηρρεαστούν οι συναλλαγές».

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία καταγεγραμμένη κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο πραγματοποιήθηκε ανεπιτυχώς στις 5 τα ξημερώματα της 19/7/2024 και απετράπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία