Αναδιατάσσονται στη Wall Street οι μεγάλες συναλλαγές που κρατούσαν για χρόνια τα ηνία της αγοράς, καθώς το νομισματικό και πολιτικό σκηνικό αλλάζει.

Τώρα οι συναλλασσόμενοι σπεύδουν βιαστικά στα χρηματιστήρια δικαιωμάτων προαίρεσης, πληρώνοντας για να προστατεύσουν – ή να αποδυναμώσουν – τα χαρτοφυλάκιά τους μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου,σύμφωνα με το Bloomberg.

Wall Street: Η «μεγαλύτερη φούσκα» στην ανθρώπινη ιστορία ετοιμάζεται να σκάσει- Η πρόβλεψη ενός μαύρου κύκνου

Με την έναρξη του εκλογικού κύκλου, η ζήτηση για ασφάλιση χαρτοφυλακίου σε περίπτωση κατάρρευσης της αγοράς αυξάνεται, καθώς τα λεγόμενα συμβόλαια tail-risk καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους τους όλο το χρόνο. Tail risk είναι η πιθανότητα το περιουσιακό στοιχείο να αποδώσει πολύ χαμηλότερα ή πολύ υψηλότερα από τη μέση απόδοση του παρελθόντος.

Μια ευρεία μέτρηση της μεταβλητότητας των μετοχών αυξήθηκε επίσης με τον ταχύτερο εβδομαδιαίο ρυθμό από τον Μάρτιο του 2023, την ώρα που οι επενδυτές εισέφεραν ρεκόρ μετρητών σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που παρακολουθούν τον S&P 500. Τα προηγουμένως χρηματιστηριακά στοιχήματα παραγώγων σε τεχνολογικά προπύργια όπως η Nvidia Corp. εγκαταλείπονται με ενθουσιασμό.

Η στροφή στη μικρή κεφαλαιοποίηση

Η πρόσβαση σε αντισταθμιστικά μέτρα έρχεται καθώς οι επενδυτές ρίχνουν χρήματα σε επενδυτικές επιλογές που προηγουμένως είχαν ξεχαστεί στην εποχή των αυξημένων επιτοκίων, όπως οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης.

«Υπάρχει σίγουρα ένα σημείο καμπής στο κλίμα», εξηγεί η Amy Wu Silverman, επικεφαλής στρατηγικής παραγώγων στην RBC Capital Markets LLC. «Βλέπετε στην πραγματικότητα ζήτηση για αντιστάθμιση κινδύνου σε μετοχές όπως η NVDA».

Η πολιτική εξηγεί ορισμένες από τις διακυμάνσεις, με τους συναλλασσόμενους να αυξάνουν τις πιθανότητες ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές. Η αποδυνάμωση του πληθωρισμού έχει ενισχύσει τη ζήτηση για οικονομικά ευαίσθητους τομείς, με βάση τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει περιθώριο να μειώσει τα επιτόκια και να μειώσει τα βάρη στις βιομηχανίες που χρηματοδοτούνται από το χρέος.

Ο περιορισμός και η ανακατανομή ήταν τα θέματα μιας εβδομάδας στην οποία καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση του Nasdaq από το 2022 σε μία μόνο συνεδρίαση και την τρίτη συνεχόμενη πτώση για τον S&P 500. Παρά την πτώση από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, ένα ράλι στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης έφερε τον Russell 2000 σε ρυθμό για τον καλύτερο μήνα του 2024. Τα αμερικανικά ομόλογα σκουπίδια μόλις σημείωσαν το μακρύτερο κερδοφόρο σερί τους από το 2020. Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe Volatility Index, γνωστός ως VIX, έφτασε κοντά στο 17 το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

Εισροές σε  ETF μικρής κεφαλαιοποίησης

Οι επενδυτές τοποθέτησαν σχεδόν 10 δισ. δολάρια σε αμοιβαία κεφάλαια μικρής κεφαλαιοποίησης μέχρι την Τετάρτη, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό όλων των εποχών, καθώς η ζήτηση έφτασε σε ρεκόρ για ανοδικές επιλογές στο μεγαλύτερο ETF που παρακολουθεί τον Russell 2000.

Οι μετοχές αξίας φλέρταραν με την καλύτερη πορεία δύο εβδομάδων του έτους, ενώ τα ομόλογα σκουπίδια (junk bond) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εισροή από το Νοέμβριο, στα 4,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Bank of America Corp. που επικαλείται στοιχεία της EPFR Global.

Αβεβαιότητα και αντιστάθμισμα κινδύνου

Παρόλα αυτά υπό το κλίμα αύξησης του ρίσκου, η ανησυχία αυξάνεται. Η ζήτηση για αντιστάθμιση κινδύνου που πληρώνει σε περίπτωση χρηματιστηριακής κατάρρευσης, μιας πιθανής πτώσης 30%, αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο. Το κόστος για την προστασία από μια υποχώρηση κατά περίπου 10% περίπου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2023. Οι αγαπημένες μετοχές της τεχνολογίας όπως η Nvidia, πάνω στις οποίες οι έμποροι δικαιωμάτων προαίρεσης είχαν κάνει πάρτι για μήνες, είδαν τη ζήτηση για πτωτικές τοποθετήσεις να ξεπερνά τις αγορές κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων πέντε μηνών.

«Σηματοδοτεί ένα διαφορετικό καθεστώς» εξηγεί η Erika Maschmeyer, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Columbia Threadneedle Investments, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 3 δισ. δολάρια. «Η αγορά θα μπορούσε να είναι πιο ασταθής και πιο ευμετάβλητη, με μεγαλύτερη διασπορά από ό,τι έχουμε δει».

Η μεταβλητότητα μπορεί να παραμείνει αυξημένη με την πίεση που ασκείται στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί από την υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Όλο και περισσότεροι ειδικοί  της Wall Street έχει επίσης προειδοποιήσει ότι η Fed περιμένει πολύ καιρό για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, καθώς τα σημάδια μιας οικονομικής επιβράδυνσης γίνονται όλο και πιο εμφανή. Με τις προσαρμογές των επιτοκίων να χρειάζονται ένα χρόνο ή περισσότερο για να έχουν αντίκτυπο στην οικονομία, οι κίνδυνοι της αναμονής αυξάνονται, προειδοποίησαν τις τελευταίες εβδομάδες ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Jan Hatzius και ο Neil Dutta της Renaissance Macro Research.

«Υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα που εισέρχεται τώρα στην αγορά», δήλωσε η Lindsay Rosner, επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος σε διάφορους τομείς στην Goldman Sachs Asset Management. «Έχεις τη Fed να σου λέει ότι είναι πιο κοντά σε μια μείωση απ’ ό,τι ήταν μέχρι τώρα. Έχεις εκλογικές καταστάσεις που αλλάζουν συνεχώς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street