Περιορισμένη θα είναι η επίδραση του τεχνολογικού μπλακ άουτ που αναστάτωσε τον πλανήτη, εκτιμά η DBRS και θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους σε ορισμένες  επιχειρήσεις. Ωστόσο, αναμένει ότι το περιστατικό θα εγείρει ερωτήματα ρυθμιστικού χαρακτήρα σχετικά με τον ολιγοπωλιακό χαρακτήρα κρίσιμων υποδομών πληροφορικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον η φήμη της  CrowdStrike έχει πληγεί και θα αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα.

Η DBRS εξέτασε τον αντίκτυπο σε διάφορους τομείς, όπως αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, ταξιδιωτικές ασφάλειες, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις, λιανοπωλητές και καταναλωτικά προϊόντα, αυτοκίνητα, υπηρεσίες και ασφάλιση διακοπής εργασιών.

CrowdStrike: Το χρονικό μιας ενημέρωσης λογισμικού που «ρήμαξε» την παγκόσμια οικονομία

Ευρεία επίπτωση στον κλάδο των υπηρεσιών, αλλά δεν θεωρείται ουσιώδης για οποιονδήποτε πάροχο…. εκτός από την CrowdStrike

Ο αντίκτυπος θα διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία, ανάλογα με τη φύση των υπηρεσιών της κάθε εταιρείας και με ποια ιδιότητα χρησιμοποιούνται αυτά τα συστήματα πληροφορικής. Περαιτέρω, το συμβάν θα οδηγήσει πιθανότατα σε παράπονα πελατών και πιθανή απώλεια εσόδων ή ποινές συμβολαίων. Οι πάροχοι λογισμικού που υποστηρίζουν βασικές λειτουργίες ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε κίνδυνο φήμης και κίνδυνο φθοράς πελατών λόγω αυτού του είδους συμβάντος. Τούτου λεχθέντος, η εκτεταμένη φύση της διακοπής λειτουργίας θα μετριάσει πιθανότατα τον αντίκτυπο σε οποιαδήποτε εταιρεία.

Όσον αφορά το μέλλον, το περιστατικό αυτό μπορεί να οδηγήσει τους εμπορικούς χρήστες του εξωτερικού λογισμικού ασφάλειας στον κυβερνοχώρο να επενδύσουν στις εσωτερικές τους ικανότητες IT ή να επιδιώξουν να ενσωματώσουν στα συστήματά τους περισσότερες εφεδρείες και προστασίες. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ανταγωνιστική θέση των παρόχων υπηρεσιών που είναι θεματοφύλακες μεγάλου όγκου ευαίσθητων δεδομένων για λογαριασμό των πελατών τους, καθώς οι επιχειρήσεις θα έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στην υποδομή που χρησιμοποιείται για την προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών των τελικών χρηστών. Σημειώνουμε ότι, δεδομένων των κεφαλαιακών απαιτήσεων για την ανάπτυξη δυνατοτήτων IT, ο αντίκτυπος από αυτό είναι πιθανό να είναι αρκετά χαμηλός.

»Ωστόσο, ορισμένες επιπτώσεις αναμένεται να παραμείνουν ανάλογα με το πόσος χρόνος απαιτείται για την αποκατάσταση όλων των συστημάτων. Για παράδειγμα, η FedEx και η UPS έχουν προειδοποιήσει για καθυστερήσεις στην παράδοση πακέτων, οι οποίες πιθανότατα θα επηρεάσουν και τις μελλοντικές παραδόσεις. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών που έχουν επηρεαστεί από τη διακοπή λειτουργίας, ο αντίκτυπος θα είναι βραχύβιος και δεν αναμένεται να επηρεάσει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των εταιρειών του κλάδου των υπηρεσιών.

»Ωστόσο, όσον αφορά την ίδια την CrowdStrike, η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει υποχωρήσει μετά το περιστατικό. Η CrowdStrike πιθανότατα θα αντιμετωπίσει κάποια ζημία στη φήμη της και θα υποφέρει οικονομικά. Το περιστατικό αυτό θα μπορούσε επίσης να εγείρει ρυθμιστικά ερωτήματα σχετικά με τον ολιγοπωλιακό χαρακτήρα των κρίσιμων υποδομών ΤΠ σε παγκόσμιο επίπεδο και θα μπορούσε να επηρεάσει μακροπρόθεσμα το τοπίο της βιομηχανίας κρίσιμου λογισμικού.»

Αεροπορικές εταιρείες

Οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν αισθανθεί τον άμεσο αντίκτυπο της διακοπής της πληροφορικής στις 19 Ιουλίου, καθώς πολλές αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν είτε να ακυρώσουν εντελώς τις πτήσεις είτε να διαχειριστούν τις λειτουργίες χειροκίνητα.  «Αν και ο αντίκτυπος της διακοπής της πληροφορικής στους ταξιδιώτες αναμένεται να είναι οξύς, αναμένουμε ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα εργαστούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να εξυπηρετήσουν τους επιβάτες που έχουν διαταραχθεί, είτε μέσω ανακατανομής πτήσεων είτε μέσω άμεσων επιστροφών εισιτηρίων. Ωστόσο, ενώ η διαταραχή είναι οξεία, δεν αναμένεται να είναι παρατεταμένο πρόβλημα. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι ο αντίκτυπος στον παγκόσμιο κλάδο των αεροπορικών εταιρειών θα είναι διαχειρίσιμος και δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο πιστωτικό προφίλ των επηρεαζόμενων αεροπορικών εταιρειών.»

Καμιά επίπτωση στο πιστωτικό προφίλ των αεροδρομίων

Αν και επηρεάζει πρωτίστως τις αεροπορικές εταιρείες, η παγκόσμια διακοπή της πληροφορικής έχει επίσης επηρεάσει τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο. «Παρόλο που υπάρχουν ορισμένα αεροδρόμια που δεν επηρεάστηκαν άμεσα, θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες δευτερογενείς επιπτώσεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν προσωρινά το καλά συνδεδεμένο οικοσύστημα των αερομεταφορών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει αναπτυχθεί ένα διορθωτικό πρόγραμμα και αναμένεται να κυκλοφορήσει γρήγορα, η διάρκεια αυτού του συμβάντος είναι πιθανό να είναι σύντομη. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στο πιστωτικό προφίλ των αεροδρομίων.»

Διαχειρίσιμη αύξηση των απαιτήσεων ταξιδιωτικής ασφάλισης

Ο μεγάλος αριθμός καθυστερήσεων και ακυρώσεων πτήσεων στις 19 Ιουλίου, και ενδεχομένως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία και τους συνδυασμένους δείκτες των ταξιδιωτικών ασφαλίσεων το γ’ τρίμηνο του 2024. «Παρόλο που αναμένουμε ότι οι μαζικές ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων θα οδηγήσουν πιθανότατα σε αποζημιώσεις ταξιδιωτικής ασφάλισης πάνω από το μέσο όρο τον Ιούλιο, οι ζημίες θα παραμείνουν διαχειρίσιμες για τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες, δεδομένου ότι αυτός ο κλάδος δραστηριότητας τείνει να αποτελεί σχετικά μικρό ποσοστό των συνολικών εσόδων τους. Ο εστιασμένος χαρακτήρας της παγκόσμιας διακοπής της πληροφορικής θα περιορίσει επίσης τις απαιτήσεις ταξιδιωτικής ασφάλισης ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα επιλυθεί. Για τους περισσότερους από τους μεγαλύτερους παρόχους, τα προϊόντα ταξιδιωτικής ασφάλισης αντιπροσωπεύουν συνήθως λιγότερο από το 5% των συνολικών ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων τους. Η σχετικά χαμηλή συμβολή των ταξιδιωτικών ασφαλίσεων στα συνολικά έσοδα θα μετριάσει τον αντίκτυπο στο πιστωτικό προφίλ των μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων. Αναμένουμε επίσης αύξηση του κόστους των ταξιδιωτικών ασφαλίσεων και/ή περιορισμό ορισμένων καλύψεων, ιδίως εκείνων που συνδέονται με την ακύρωση ταξιδιού και τη διακοπή ταξιδιού.»

Διαχειρίσιμος ο αντίκτυπος για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Ο αντίκτυπος της πτώσης της πληροφορικής της CrowdStrike στις τράπεζες φαίνεται να είναι περιορισμένος, καθώς οι περισσότερες τράπεζες φαίνεται να είναι πλήρως λειτουργικές. .«Ενώ ο αντίκτυπος φαίνεται περιορισμένος σε έκταση, πιθανότατα θα υπάρξουν πρόσθετες διαταραχές στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Προς το παρόν, δεν αναμένουμε ότι τα ζητήματα της CrowdStrike θα οδηγήσουν σε αρνητικές ενέργειες πιστοληπτικής αξιολόγησης για το σύμπαν των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μας, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις για να δούμε αν προκύψουν απροσδόκητες ουσιώδεις δυσμενείς επιπτώσεις.»

Ραδιοτηλεοπτικοί φορείς

Το παγκόσμιο τεχνολογικό μπλακ αουτ προκάλεσε χάος σε αρκετούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των ABC News Australia, Sky News UK και Sky Sports News. «Καθώς δεν επρόκειτο για επίθεση ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, δεν αναμένουμε μεγαλύτερο αντίκτυπο στα εμπορικά σήματα των ραδιοτηλεοπτικών φορέων στις αντίστοιχες αγορές τους. Αναμένουμε επίσης ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα επιστρέψουν σε κανονικές λειτουργίες στο εγγύς μέλλον. Ως αποτέλεσμα, δεν αναμένουμε ότι τα ζητήματα θα είναι αρκετά σημαντικά ώστε να επηρεάσουν το προφίλ πιστωτικού κινδύνου των επηρεαζόμενων ραδιοτηλεοπτικών φορέων.»

Οι λιανοπωλητές και οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων επηρεάζονται αλλά όχι σε μόνιμη βάση

Μια σειρά από εταιρείες λιανικής πώλησης καθώς και εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων είχαν επιπτώσεις στις δραστηριότητές τους από την παγκόσμια διακοπή λειτουργίας της CrowdStrike IT. Αυτό περιλαμβάνει επιπτώσεις στις λειτουργίες των καταστημάτων, στα κανάλια ηλεκτρονικού εμπορίου καθώς και στις αλυσίδες εφοδιασμού. Ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις αναμένεται να διαρκέσουν και την επόμενη εβδομάδα, ανάλογα με το πόσος χρόνος απαιτείται για την αποκατάσταση των συστημάτων και την επίλυση των διαταραχών που δημιουργήθηκαν. «Σημειώνουμε ότι οι εταιρείες σε ορισμένες χρονικές ζώνες, όπως η Ευρώπη, επηρεάστηκαν περισσότερο από τις εταιρείες σε άλλες, γεγονός που υπογραμμίζει το όφελος της πολυεθνικής γεωγραφικής διαφοροποίησης. Ανεξάρτητα από αυτό, η απροσδόκητη διακοπή λειτουργίας ανέδειξε το πλεονέκτημα της ύπαρξης μιας ισχυρής τεχνολογικής υποδομής και καλά εδραιωμένων σχεδίων έκτακτης ανάγκης για την υποστήριξη της επιχειρησιακής συνέχειας. Σε συνολική βάση αναμένουμε ότι οι καταναλωτές θα αναπληρώσουν σε μεγάλο βαθμό τις αγορές τους καθώς οι λειτουργίες θα επανέλθουν στην κανονικότητα, αλλά μεμονωμένες εταιρείες ενδέχεται να χάσουν περισσότερες πωλήσεις από άλλες, ανάλογα με το πόσο σοβαρά επηρεάστηκαν τα συστήματά τους. Τούτου λεχθέντος, δεν αναμένουμε ότι οι επιπτώσεις που σχετίζονται με το περιστατικό θα είναι αρκετά σημαντικές ώστε να επηρεάσουν το συνολικό προφίλ πιστωτικού κινδύνου των εκδοτών μας σε αυτόν τον τομέα.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή