Η ΕΚΤ προσπαθεί να σφυγμομετρήσει αν οι προσπάθειες της να δαμάσει τον πληθωρισμό έχουν πετύχει και κατά πόσο. Τώρα οι επιχειρήσεις της ευροζώνης αναμένουν ότι οι μισθοί θα αυξηθούν με βραδύτερο ρυθμό φέτος και το επόμενο έτος, ένα εύρημα που ίσως βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι ο πληθωρισμός έχει εξημερωθεί.

Έρευνα σε 57 μεγάλες εταιρείες με δραστηριότητες σε ολόκληρη την ευρωζώνη που διεξήγαγε η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι αναμένουν οι αυξήσεις των μισθών να μειωθούν στο 4,3% φέτος από 5,4% το 2023 και περαιτέρω στο 3,5% το 2025.

ΕΚΤ: Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επισημάνει την δυναμική της πρόσφατης αύξησης των μισθών ως βασική ανησυχία καθώς σκέφτονται αν θα μειώσουν ξανά το βασικό τους επιτόκιο μετά από μια πρώτη κίνηση τον Ιούνιο.

Το βασικό επιτόκιο παρέμεινε στα 3,75%

Η ΕΚΤ άφησε το βασικό της επιτόκιο στο 3,75% την Πέμπτη, αλλά η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο είναι «ανοιχτή». Σε συνέντευξη Τύπου, είπε επίσης ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι οι αυξήσεις των μισθών θα επιβραδυνθούν.

«Αν θέλω να πιστέψω αυτό που βλέπουν οι εθνικές μας κεντρικές τράπεζες στους αντίστοιχους αριθμούς στα 20 κράτη μέλη, βλέπουν μια επιστροφή σε αριθμούς που είναι απόλυτα συμβατοί με τον στόχο μας του 2% στη διάρκεια του ’25 και ακόμη περισσότερο το πρώτο μέρος του ’26», είπε.

Ενώ ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τιμών καταναλωτή της ευρωζώνης μειώθηκε στο 2,5% τον Ιούνιο από 2,6% τον Μάιο, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις τιμές ψύξης της ενέργειας και των τροφίμων. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι καθώς αυτές οι τιμές εξομαλύνονται, η ραγδαία αύξηση των τιμών των υπηρεσιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα άνοδο του πληθωρισμού. Πολλές υπηρεσίες είναι εντάσεως εργασίας και οι τιμές που χρεώνουν οι πάροχοι είναι ευαίσθητες στους μισθούς.

Η έρευνα της ΕΚΤ διαπίστωσε επίσης ότι οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι οι αυξήσεις των τιμών θα είναι «μέτριες» τα επόμενα τρίμηνα, με τις τιμές των υπηρεσιών να συνεχίζουν να αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές των αγαθών. Οι κατασκευαστές ανέφεραν ότι οι τιμές των αγαθών πιέζονται από την αδύναμη εγχώρια ζήτηση στην Κίνα, ενώ τα τέλη μεταφοράς έχουν αυξηθεί καθώς τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων απομακρύνονται ξανά από την Ερυθρά Θάλασσα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή