Οι πιθανότητες ο Τραμπ να γίνει ο επόμενος πρόεδρος αυξήθηκαν, αφού επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας το Σάββατο και επέλεξε τον πρώην επικριτή του Τζ. Ντ. Βανς ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του δύο ημέρες αργότερα

Πολλοί αναλογίζονται τώρα πως θα εξελιχθεί ο εμπορικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, καθώς τα σχέδιά του για δασμούς 60% στα κινεζικά προϊόντα θα μπορούσαν να αποτελέσουν «μεγάλο κίνδυνο καθοδικής ανάπτυξης» για την Κίνα, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Ντόναλντ Τραμπ: Πώς η απόπειρα δολοφονίας του, «απογείωσε» μια κινεζική μετοχή

«Αυτή τη στιγμή οι εξαγωγές είναι ένα σημαντικό φωτεινό σημείο στην κινεζική οικονομία και νομίζω ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να θέλουν να είναι προετοιμασμένοι», δήλωσε την Τρίτη στο CNBC “Squawk Box Asia” ο Χούι Σαν, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Κίνα.

Δασμοί από ΗΠΑ και ΕΕ

«Βλέπουμε προβλέψεις για δασμούς, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της Κίνας. Επομένως, αυτό δεν πρόκειται να είναι ένας βιώσιμος μοχλός ανάπτυξης για την Κίνα».

Ο Τραμπ είχε αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα όταν ήταν πρόεδρος το 2018 και είχε απειλήσει να τους αυξήσει στο 60% εάν επανεκλεγεί αυτό το φθινόπωρο.

Η συμβολή των εξαγωγών στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Κίνα για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν η υψηλότερη από το πρώτο τρίμηνο του 2022, όταν οι περιορισμοί Covid περιόρισαν την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με τη Citi.

Εν τω μεταξύ, η ώθηση του Πεκίνου για την ανάπτυξη βιομηχανίας αιχμής δεν έχει ακόμη καταφέρει να αντισταθμίσει πλήρως την ύφεση των ακινήτων και την ανεπαρκή κατανάλωση. Τραμπ

Κίνα: η «μεγαλύτερη απειλή»;

Στην πρώτη του συνέντευξη από τότε που επιλέχτηκε ως αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο Βανς είπε στο Fox News ότι αντί για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Κίνα αποτελούσε τη «μεγαλύτερη απειλή».

Η εκστρατεία του Μπάιντεν επέκρινε την επιλογή του Τραμπ, λέγοντας ότι η επιλογή έγινε «επειδή ο Βανς θα κάνει ό,τι δεν θα έκανε ο Μάικ Πενς στις 6 Ιανουαρίου, δηλαδή θα υποκύψει για να επιτρέψει στον Τραμπ την ακραία ατζέντα του, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει παραβίαση του νόμου και με όποιες συνέπειες για τον αμερικανικό λαό».

Ερωτηθείς για το σχόλιο του Βανς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Λιν Τζιάν, είπε την Τρίτη σε καθημερινή ενημέρωση τύπου: «Είμαστε πάντα αντίθετοι στο να γίνει η Κίνα θέμα στις εκλογές των ΗΠΑ».

Κλήση για κίνητρα

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 4,7% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Προκάλεσε ορισμένες εκκλήσεις για περισσότερα κίνητρα, εάν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πρόκειται να φτάσει στο 5% της ανάπτυξης για ολόκληρο το έτος.

Ο κίνδυνος καθοδικής πορείας από δυνητικά υψηλότερους δασμούς υπό τον Τραμπ θα προέρχεται κυρίως από μεγαλύτερη αβεβαιότητα και αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες, καθώς και από την πίεση στο κινεζικό γιουάν, δήλωσε ο Σαν της Goldman. Επισήμανε ότι οι δασμοί το 2018 δεν μείωσαν σημαντικά τις εξαγωγές της Κίνας στις ΗΠΑ.

Πιο πρόσφατα στοιχεία, ωστόσο, έδειξαν επιβράδυνση σε αυτό το εμπόριο. Οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν μόνο  κατά 1,5% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να σκεφτούν την εγχώρια ζήτηση και να επικεντρωθούν σε κάτι που είναι πιο επίμονο και βιώσιμο για τις προοπτικές ανάπτυξης», δήλωσε ο Σαν στο CNBC την Τρίτη.

Εάν επιβληθούν δασμοί 60%, «αυτό είναι αρκετά υψηλό και πιστεύουμε ότι οι επιπτώσεις για τη μακροοικονομία είναι αρκετά σημαντικές», πρόσθεσε.

Αναλυτές της Citi δήλωσαν τη Δευτέρα ότι οι αδύναμες λιανικές πωλήσεις και η απογοητευτική ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου δεν θα είναι αρκετές για να πείσουν το Πεκίνο να αυξήσει τη στήριξη της οικονομίας.

Η Citi προβλέπει αύξηση 5% στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Κίνας φέτος. Η ηγεσία της Κίνας δεν θα τονώσει την οικονομία με μεγάλο τρόπο έως ότου οι αναταραχές είναι «πιο σοβαρές»:

Τραμπ ο dealmaker

Ωστόσο, δεν πιστεύουν όλοι οι αναλυτές μια πιθανή προεδρία Τραμπ θα αποδειχθεί επιζήμια για την Κίνα.

Ο Μπεν Χάρμπουργκ του Corevalues ​​Alpha είπε στο CNBC στις 4 Ιουλίου ότι πιστεύει ότι η Κίνα είναι πιο πιθανό να έχει «θετικά» εμπορικά αποτελέσματα υπό την προεδρία Τραμπ, δεδομένης της «συναλλακτικής φύσης» του πρώην προέδρου.

«Είναι διαπραγματευτής και, όπως κάθε διαπραγματευτής, του αρέσει να θέτει τον πήχη χαμηλά και να θέτει την τιμή του σε χαμηλά επίπεδα και μετά να εργάζεται από εκεί», είπε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο «Street Signs Asia».

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική, ο Χάρμπουργκ επεσήμανε ότι μια ακόμη θητεία Μπάιντεν θα σήμαινε επίσης συνέχιση των δασμών, καθώς και «παρέμβαση στα κινεζικά εσωτερικά ζητήματα» κάτι που δεν θα βελτίωνε σημαντικά την οικονομία της Κίνας, ούτε τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Είπε ότι μια συνεργασία Τραμπ-Κίνας θα σήμαινε «μια πιο αμφίδρομη δυνατότητα για ένα θετικό αποτέλεσμα για την Κίνα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή