Κάποτε ο Ντόναλντ Τραμπ δαιμονοποιούσε τον Τζέιμι Ντίμον, και όχι μόνο επειδή στήριζε την αντίπαλό του Νίκι Χέιλι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Αλλά ο καιρός έχει γυρίσματα. Και πλέον φαίνεται ότι ο κορυφαίος τραπεζίτης θα μπορούσε να έχει μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εάν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών κερδίσει αυτόν τον Νοέμβριο.

Ο Τραμπ ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρος στους επαίνους του για τον επικεφαλής της JPMorgan σε μια συνέντευξη στο Bloomberg Businessweek που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες μέρες.

Ντίμον: Μήνυμα ενότητας και εναντίωσης σε πράξεις μίσους

«Τρέφω πολύ σεβασμό για τον Τζέιμι Ντίμον», είπε ο Τραμπ στο πρακτορείο. «Είναι κάποιος που θα σκεφτόμουν, σίγουρα», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε αν ο Ντίμον θα μπορούσε να είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών του.

Οι δηλώσεις προκαλούν έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη πόσο καυστικός εμφανίστηκε ο Τραμπ όταν ο Ντίμον υποστήριξε την προεδρική εκστρατεία της αντιπάλου του Νίκι Χέιλι.

Στήριξη στην Χέιλι

«Ακόμα κι αν είσαι πολύ φιλελεύθερος Δημοκρατικός, σε προτρέπω, βοήθησε και τη Νίκι Χέιλι», είπε ο Ντίμον στους παρευρισκόμενους στο DealBook Summit των New York Times τον Νοέμβριο. «Στηρίξτε μια επιλογή από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών που μπορεί να είναι καλύτερη από τον Τραμπ».

Η έκκληση του Ντίμον για δωρεές στη Χέιλι γρήγορα επέσυραν την οργή του Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος αποκάλεσε τον Ντίμον «πολύ υπερεκτιμημένο “παγκοσμιοποιητή”» σε μια ανάρτησή του στο Truth Social τον προηγούμενο Νοέμβριο.

«Δεν υπήρξα ποτέ μεγάλος θαυμαστής του Τζέιμι Ντίμον, αλλά έπρεπε να ζήσω με αυτόν τον τύπο όταν ήρθε ζητιανεύοντας στον Λευκό Οίκο. Υποθέτω ότι δεν χρειάζεται να μένω μαζί του πια, και αυτό είναι πολύ καλό!» έγραψε ο Τραμπ τον Νοέμβριο.

Οι δεξιές προσωπικότητες χρησιμοποιούν τη λέξη «παγκοσμιοποιητής» για να αναφερθούν σε μια περιθωριακή θεωρία συνωμοσίας σχετικά με μια ομάδα ελίτ ατόμων που ελέγχουν κρυφά τον κόσμο. Ο Τραμπ ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιεί τον όρο ως προσβολή, αποκάλεσε τον πρώην προστατευόμενό του, κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις της Φλόριντα, «παγκοσμιοποιητή του RINO». Τραμπ

Αλλαγή πλεύσης

Αλλά φαίνεται ότι ο Τραμπ… βλέπει με άλλο μάτι τον Ντίμον τώρα.

Πρώτον, η Χέιλι δεν αποτελεί πλέον απειλή για τις προεδρικές φιλοδοξίες του Τραμπ. Η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας τερμάτισε την προεδρική της εκστρατεία τον Μάρτιο και ενέκρινε τον Τραμπ στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών την Τρίτη.

Ο Ντίμον αμβλύνει επίσης τη στάση του απέναντι στον Τραμπ και επαίνεσε το ιστορικό πολιτικής του πρώην προέδρου τον Ιανουάριο.

«Έχει κάπως δίκιο για το ΝΑΤΟ. Κάπως δίκιο για τη μετανάστευση», είπε ο Ντίμον στο CNBC στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. «Μεγάλωσε την οικονομία αρκετά καλά. Η φορολογική μεταρρύθμιση λειτούργησε. Είχε μερικό δίκιο για την Κίνα.

Σίγουρα, ο Ντίμον δεν έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να φύγει σύντομα από την JPMorgan. Κατά τη διάρκεια της ημέρας επενδυτών της τράπεζας τον Μάιο, ο Ντίμον είπε ότι σκοπεύει να παραμείνει για άλλα τρισήμισι χρόνια, σύμφωνα με το Reuters.

Τούτου λεχθέντος, ο Ντίμον δεν έχει αποκλείσει εντελώς την καριέρα στην πολιτική.

«Προφανώς, μου πέρασε από το μυαλό γιατί οι άνθρωποι αναφέρουν πράγματα σε εσάς και άλλα τέτοια. Λατρεύω τη χώρα μου και ίσως μια μέρα να υπηρετήσω τη χώρα μου με τη μία ή την άλλη ιδιότητα», είπε ο Ντίμον στο Bloomberg TV τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή