
Κάποτε ο Ντόναλντ Τραμπ δαιμονοποιούσε τον Τζέιμι Ντίμον, και όχι μόνο επειδή στήριζε την αντίπαλό του Νίκι Χέιλι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Αλλά ο καιρός έχει γυρίσματα. Και πλέον φαίνεται ότι ο κορυφαίος τραπεζίτης θα μπορούσε να έχει μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εάν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών κερδίσει αυτόν τον Νοέμβριο.
Ο Τραμπ ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρος στους επαίνους του για τον επικεφαλής της JPMorgan σε μια συνέντευξη στο Bloomberg Businessweek που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες μέρες.
Ντίμον: Μήνυμα ενότητας και εναντίωσης σε πράξεις μίσους
«Τρέφω πολύ σεβασμό για τον Τζέιμι Ντίμον», είπε ο Τραμπ στο πρακτορείο. «Είναι κάποιος που θα σκεφτόμουν, σίγουρα», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε αν ο Ντίμον θα μπορούσε να είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών του.
Οι δηλώσεις προκαλούν έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη πόσο καυστικός εμφανίστηκε ο Τραμπ όταν ο Ντίμον υποστήριξε την προεδρική εκστρατεία της αντιπάλου του Νίκι Χέιλι.
Στήριξη στην Χέιλι
«Ακόμα κι αν είσαι πολύ φιλελεύθερος Δημοκρατικός, σε προτρέπω, βοήθησε και τη Νίκι Χέιλι», είπε ο Ντίμον στους παρευρισκόμενους στο DealBook Summit των New York Times τον Νοέμβριο. «Στηρίξτε μια επιλογή από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών που μπορεί να είναι καλύτερη από τον Τραμπ».
Η έκκληση του Ντίμον για δωρεές στη Χέιλι γρήγορα επέσυραν την οργή του Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος αποκάλεσε τον Ντίμον «πολύ υπερεκτιμημένο “παγκοσμιοποιητή”» σε μια ανάρτησή του στο Truth Social τον προηγούμενο Νοέμβριο.
«Δεν υπήρξα ποτέ μεγάλος θαυμαστής του Τζέιμι Ντίμον, αλλά έπρεπε να ζήσω με αυτόν τον τύπο όταν ήρθε ζητιανεύοντας στον Λευκό Οίκο. Υποθέτω ότι δεν χρειάζεται να μένω μαζί του πια, και αυτό είναι πολύ καλό!» έγραψε ο Τραμπ τον Νοέμβριο.
Οι δεξιές προσωπικότητες χρησιμοποιούν τη λέξη «παγκοσμιοποιητής» για να αναφερθούν σε μια περιθωριακή θεωρία συνωμοσίας σχετικά με μια ομάδα ελίτ ατόμων που ελέγχουν κρυφά τον κόσμο. Ο Τραμπ ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιεί τον όρο ως προσβολή, αποκάλεσε τον πρώην προστατευόμενό του, κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις της Φλόριντα, «παγκοσμιοποιητή του RINO».

Αλλαγή πλεύσης
Αλλά φαίνεται ότι ο Τραμπ… βλέπει με άλλο μάτι τον Ντίμον τώρα.
Πρώτον, η Χέιλι δεν αποτελεί πλέον απειλή για τις προεδρικές φιλοδοξίες του Τραμπ. Η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας τερμάτισε την προεδρική της εκστρατεία τον Μάρτιο και ενέκρινε τον Τραμπ στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών την Τρίτη.
Ο Ντίμον αμβλύνει επίσης τη στάση του απέναντι στον Τραμπ και επαίνεσε το ιστορικό πολιτικής του πρώην προέδρου τον Ιανουάριο.
«Έχει κάπως δίκιο για το ΝΑΤΟ. Κάπως δίκιο για τη μετανάστευση», είπε ο Ντίμον στο CNBC στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. «Μεγάλωσε την οικονομία αρκετά καλά. Η φορολογική μεταρρύθμιση λειτούργησε. Είχε μερικό δίκιο για την Κίνα.
Σίγουρα, ο Ντίμον δεν έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να φύγει σύντομα από την JPMorgan. Κατά τη διάρκεια της ημέρας επενδυτών της τράπεζας τον Μάιο, ο Ντίμον είπε ότι σκοπεύει να παραμείνει για άλλα τρισήμισι χρόνια, σύμφωνα με το Reuters.
Τούτου λεχθέντος, ο Ντίμον δεν έχει αποκλείσει εντελώς την καριέρα στην πολιτική.
«Προφανώς, μου πέρασε από το μυαλό γιατί οι άνθρωποι αναφέρουν πράγματα σε εσάς και άλλα τέτοια. Λατρεύω τη χώρα μου και ίσως μια μέρα να υπηρετήσω τη χώρα μου με τη μία ή την άλλη ιδιότητα», είπε ο Ντίμον στο Bloomberg TV τον Μάιο.


Latest News

H Pfizer σταματά την ανάπτυξη φαρμάκου για το αδυνάτισμα
Η είδηση έπληξε τη μετοχή της Pfizer κατα 1% ενώ έδωσε ώθηση σε εκείνες αλλων εταιρειών ανάπτυξης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας όπως της Viking Therapeutics με άνοδο 20%

Στα χέρια της Scania, το τμήμα μπαταριών για τη βαριά βιομηχανία της Northvolt
Η Scania, μέλος του Ομίλου VW , εξαγόρασε το τμήμα μπαταριών για τη βαριά βιομηχανία της χρεοκωπημένης Northvolt

Goldman Sachs: Έσοδα ρεκόρ από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές – Το καμπανάκι Σόλομον
Τα έσοδα της Goldman από τις συναλλαγές μετοχών αυξήθηκαν κατά 27% στο ρεκόρ των 4,2 δισ. δολαρίων
![ΔΝΤ: Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι απειλή για τις αγορές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/georgieva-768x512-1-600x400.jpg)
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για πολέμους και δασμούς - Οι συστάσεις στις τράπεζες για τον τυφώνα Τραμπ [γράφημα]
Τι αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις στις αγορές

Πού θα οδηγήσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ οι δασμοί Τραμπ - Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Τι δείχνει έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές - Πώς προβλέπουν ότι θα κινηθεί η ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις

Ο Τραμπ φέρνει κοντά την ΕΕ με τη Βρετανία - Πώς αναπτύσσεται το «φλερτ»
Στην Βρετανία θα φιλοξενήσει ο Κιρ Στάρμερ, τον επόμενο μηνα, την πρώτη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες του μπλοκ μετά το Brexit

Ο άνθρωπος του Τραμπ που έκλεισε την USAID εκδιώχθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο Πιτ Μαρόκο ηγήθηκε της αποστολής εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σι: Ο εμπορικός πόλεμος δεν έχει νικητές – Ο προστατευτισμός δεν οδηγεί πουθενά
Ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ξεκινάει περιοδεί στις χώρες της ΝΑ Ασίας

Εκτοξεύεται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το ηλεκτρονικό εμπόριο
Επιχειρήσεις που υιοθετούν τεχνολογία, αυτοματισμούς και στρατηγική εξωστρέφεια είναι αυτές που ξεχωρίζουν - Τι δείχνει έρευνα για το e-commerce

Dubai Chocolate: Η σοκολάτα που γεννήθηκε από μια λιγούρα – Το μυστικό της επιτυχίας
Μια λιγούρα εγκυμοσύνης έγινε παγκόσμια τάση