Πρόστιμα αξίας 190,7 εκατ, δολαρίων έχει καταβάλει η μητρική εταιρεία της Chrysler, Stellantis για το 2019 και το 2020 και οφείλει άλλα 459,7 εκατομμύρια δολάρια σε εκκρεμείς ποινές, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα που είδε το Reuters. Οι ποινές αφορούν τη μη συμμόρφωση στους αμερικανικούς κανόνες οικονομίας καυσίμου.

Οι κυρώσεις, που καταβλήθηκαν τον Μάρτιο και τον Μάιο, αποκαλύφθηκαν από την Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA), η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα οικονομίας καυσίμου. Η αποκάλυψη δείχνει το σημαντικό κόστος συμμόρφωσης για την τήρηση των κανόνων καυσίμων των ΗΠΑ, ακόμη και όταν οι αυτοκινητοβιομηχανίες ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων.

Stellantis: Eπενδύει άλλα 55 εκατ. δολάρια στα εναέρια ταξί

Η Stellantis, η οποία κατέχει επίσης τις μάρκες Fiat, Peugeot και άλλες μάρκες, είπε ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν πριν δημιουργηθεί το 2021. Επισήμανε ότι οι κυρώσεις «δεν είναι ενδεικτικές της κατεύθυνσης της εταιρείας», λέγοντας ότι επενδύει περισσότερα από 50 δισ. ευρώ  σε όλο τον κόσμο για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Η ιταλοαμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία το 2023 πλήρωσε το ρεκόρ των 235,5 εκατ. δολαρίων για τα μοντέλα 2018 και 2019 σε κυρώσεις οικονομίας καυσίμου και 156,6 εκατ. δολάρια σε ποινές για τα μοντέλα 2016 και 2017.

Τσουχτερός ο λογαριασμός για την αυτοκινητοβιομηχανία

Τον Μάρτιο του 2022, η NHTSA αύξησε τις κυρώσεις, οι οποίες σχεδόν τριπλασιαστήκαν στις αυτοκινητοβιομηχανίες των οποίων τα οχήματα δεν πληρούν τις απαιτήσεις απόδοσης καυσίμου για το 2019 και μετά.Πέρυσι, η NHTSA δήλωσε ότι η πρότασή της για αύξηση των προτύπων οικονομίας καυσίμου έως το 2032 θα κόστιζε στη βιομηχανία 14 δισ. δολάρια σε προβλεπόμενα πρόστιμα για μια πενταετία, συμπεριλαμβανομένων 6,5 δισ. δολαρίων για την General Motors , 3 δισ. δολάρια για την Stellantis και 1 δισ. δολάρια για τη Ford Motor. Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανόνες που οριστικοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα, η αυτοκινητοβιομηχανία αναμένεται να αντιμετωπίσει συνολικά πρόστιμα ύψους 1,83 δισ. δολαρίων από το 2027 έως το 2031, σύμφωνα με την NHTSA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή