Πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατή μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο, υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία που πραγματοποίησε από το ψευδοκράτος για την 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή λέγοντας πως «θυμάται με ευγνωμοσύνη τους ηρωικούς μας μάρτυρες που πέθαναν για να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή». Όπως είπε, «ας αναπαυθούν εν ειρήνη οι ψυχές των γενναίων ανδρών που έπεσαν στο χώμα για τη χώρα μας, τη σημαία μας, την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας. Φιλώ τα χέρια των βετεράνων μας που πολέμησαν γενναία για την ύπαρξη, τα δικαιώματα και την ελευθερία των Τουρκοκυπρίων και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε έναν από αυτούς. Προσεύχομαι στον Θεό για μια υγιή, ωφέλιμη και γόνιμη ζωή».

«Οι προσπάθειές μας για άρση του εμπάργκο θα αυξηθούν περαιτέρω»

«Χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας στην 50ή επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τόνισε επίσης πως «μνημονεύω τους ηρωικούς μας μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή. Θυμάμαι τον πρωθυπουργό Ετσεβίτ, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο και άλλους πολιτικούς. Μνημονεύω επίσης τους μεχμετσίκ (σ.σ. Τούρκους στρατιώτες) και τους μουτζαχίντ (σ.σ. Τουρκοκύπριους μαχητές) των οποίων το αίμα αναμείχθηκε με το αίμα τους».

Όσον αφορά για το τι πρέπει να γίνει στο Κυπριακό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για λύση δύο κρατών. «Οι προσπάθειές μας για άρση του εμπάργκο θα αυξηθούν περαιτέρω. Η στήριξή μας παραμένει», ανέφερε.

«Δεν είναι δυνατόν να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό. Η αγνόηση της πραγματικότητας στο νησί δεν οδηγεί πουθενά. Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο», είπε επισημαίνοντας πως δεν μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν στην Ελβετία.

«Αν θέλετε λύση, λέμε, παραδώστε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Δεν είναι δυνατόν να αγνοείτε τους Τουρκοκυπρίους» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε παράλληλα κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις δηλώσεις του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ «να μην κάνει παρενοχλήσεις» και υποστήριξε ότι γίνονται ανεύθυνες κινήσεις.

Κατά τον Τούρκο πρόεδρο, η τουρκική εισβολή ήταν «ειρηνευτική επιχείρηση», όπου έδωσε «τη δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να ατενίσουν το μέλλον με εμπιστοσύνη».

Δείτε βίντεο από την παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΥΠΕΞ για Κυπριακό: Παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας
Επικαιρότητα |

Το μήνυμα του ΥΠΕΞ προς την Τουρκία – «Το Κυπριακό παραμένει ύψιστη εθνική προτεραιότητα»

«Το Κυπριακό παραμένει έως και σήμερα ένα ανεπίλυτο διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ