![«Χάρτινος Δράκος»: Πώς αποκαλύφθηκε διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/apodeixeis_tamiaki.jpg)
Ενα διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν έλληνες και κινέζοι επιχειρηματίες, εταιρείες προμήθειας ταμειακών μηχανών, ειδικών μηχανισμών και λογισμικού, λογιστές και τεχνικοί, αποκάλυψαν η ΑΑΔΕ και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Το κύκλωμα είχε προμηθεύσει με παράνομο λογισμικό τις ταμειακές μηχανές 287 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων σε όλη την Ελλάδα. Με τις πειραγμένες ταμειακές μηχανές οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στο λιανεμπόριο και την εστίαση διαβίβαζαν στην ΑΑΔΕ ποσά που αντιστοιχούσαν στο 1/10 της πραγματικής αξίας των αποδείξεων. Με το κόλπο αυτό, το οποίο λειτουργούσε μόνο όταν οι πληρωμές γίνονταν με μετρητά, κατάφερναν να κλέβουν από το κράτος τον ΦΠΑ που εισέπρατταν από τους καταναλωτές και να αποκρύπτουν τον πραγματικό τους τζίρο αποφεύγοντας την πληρωμή φόρου εισοδήματος.
«Μεγάλος Αδελφός» σε όλη την αγορά από την ΑΑΔΕ
Ολα ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου, όταν έφτασαν στην ΑΑΔΕ ανώνυμες καταγγελίες για «ύποπτες» αποδείξεις στην πλατφόρμα και στην εφαρμογή Αppodixi. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ άρχισαν να ψάχνουν τις αποδείξεις και διαπίστωσαν ότι το QR code τους ήταν μη αναγνώσιμο. Οι αποδείξεις ήταν «μαϊμού» και είχαν εκδοθεί από επιχειρήσεις στην Κομοτηνή, τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη. Οι δύο επιχειρήσεις διαπιστώθηκε ότι έχουν διαχειριστές Κινέζους, κατοίκους Σλοβακίας, κοινό εκπρόσωπο, Ελληνα με ιστορικό συμμετοχής σε εταιρείες με ύποπτη φορολογική συμπεριφορά, αλλά και κοινό λογιστή με τους προμηθευτές τους.
Η επιχείρηση
Αμέσως στήθηκε η επιχείρηση «Χάρτινος Δράκος» για την έρευνα της υπόθεσης, από την οποία, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, διαπιστώθηκαν τα εξής:
Οι επιχειρήσεις διαβίβαζαν στην ΑΑΔΕ ποσά μειωμένα κατά 90% σε σχέση με την πραγματική αξία των αποδείξεων, μέσω της μεταφοράς της υποδιαστολής κατά ένα δεκαδικό ψηφίο. Για απόδειξη 99 ευρώ, διαβίβαζαν στην ΑΑΔΕ αξία συναλλαγής 9,90 ευρώ και για απόδειξη 21 ευρώ έστελναν απόδειξη 2,1 ευρώ.
Οι 287 επιχειρήσεις κινεζικών συμφερόντων είχαν προμηθευτεί μηχανισμούς και λογισμικό από τους ίδιους προμηθευτές. Ολες οι επιχειρήσεις έχουν έως και 16 υποκαταστήματα ανά ΑΦΜ.
Τον περασμένο Φεβρουάριο όλες οι επιχειρήσεις είχαν εκδώσει, μέσα σε 27 ημέρες, 220.000 αποδείξεις, συνολικής δηλωθείσης αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ.
Οταν η πληρωμή είναι σε μετρητά, επιλέγεται στον μηχανισμό αυτός ο τρόπος πληρωμής και η αξία διαβιβάζεται μειωμένη έως και 90%.
Οταν η πληρωμή είναι με κάρτα, επιλέγεται αυτός ο τρόπος πληρωμής και η αξία διαβιβάζεται στο πλήρες ποσό.
Η επιχείρηση έγινε ταυτόχρονα σε 11 σημεία σε όλη την Ελλάδα: Καλλιθέα, Π. Φάληρο, Πατήσια, Πόρτο Ράφτη, Κομοτηνή, Κω, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κόρινθο.
Υπό την επίβλεψη εισαγγελικών λειτουργών, οι ελεγκτές προχώρησαν σε επιτόπιους ελέγχους στις έδρες των επιχειρήσεων, αλλά και σε εικονικές παραδόσεις εμπορευμάτων, παριστάνοντας τους πελάτες. Συνολικά κατασχέθηκαν αντίγραφα περιεχομένων server, αρχεία βάσεων δεδομένων, σκληροί δίσκοι, USB, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φορολογικοί μηχανισμοί και εκτυπωτές.
Η ομολογία
Τρεις ημέρες μετά την επιχείρηση ο κινέζος κάτοικος Σλοβακίας, βασικός ύποπτος και μοναδικός εταίρος / διαχειριστής της εταιρείας μηχανογράφησης ομολόγησε με επιστολή του ότι: «Μετά τη λήψη χρηματικού ποσού, επενέβη στη λειτουργία των φορολογικών λογισμικών – μηχανημάτων, μεταβάλλοντας κατάλληλα τα δεδομένα αναφοράς και αποκρύπτοντας πραγματικά στοιχεία». «Ανεξαρτήτως μεγέθους, ανεξαρτήτως περιπλοκότητας, ανεξαρτήτως «ευρηματικότητας» αυτών που σχεδιάζουν, όλων αυτών που στο τέλος της ημέρας διαπράττουν φοροδιαφυγή, ο «Χάρτινος Δράκος» τους έχει μικρές πιθανότητες και ελάχιστο διάστημα επιβίωσης» δήλωσε ο Γιώργος Πιτσιλής.
ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ: Έρχονται οι πρώτες αμοιβές έως 3.000 ευρώ
Χρηματικά μπόνους από 100 έως 3.000 ευρώ θα μοιράσει η ΑΑΔΕ σε πολίτες οι οποίοι από το κινητό τους τηλέφωνο μέσω της εφαρμογής «Appodixi» κατήγγειλαν υποθέσεις φοροδιαφυγής με «μαϊμού» αποδείξεις και παραποιημένες ταμειακές μηχανές.
Τέλη Αυγούστου ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής αναμένεται να υπογράψει τις πρώτες αποφάσεις για την πληρωμή των χρηματικών αμοιβών.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σαντορίνη: Ειδικά μέτρα για τους εργαζόμενους – Τι περιλαμβάνουν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-600x400.jpg)
Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη
Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025
![Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από 1η Μαρτίου υποχρεωτικήσε τουρισμό και εστίαση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/karta-ergasias3-600x352.jpg)
Νέο τοπίο σε τουρισμό και εστίαση - Ποιες αλλαγές έρχονται με την ψηφιακή κάρτα
Aπό την 1η Μαρτίου του 2025, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα ενταχθεί στον τουρισμό και την εστίαση. Το μέτρο έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2024, παρέχοντας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Eννέα ερωτήσεις […]
![Εφορία: Νέο κύμα διασταυρώσεων σε φορολογούμενους με εισοδήματα φτώχειας που ζουν πλουσιοπάροχα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/influencers-1-600x400.jpg)
Σε ελεγκτικό κλοιό 20 influencers - Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 800 φορολογούμενων
Ειδικές ελεγκτικές ομάδες με τη χρήση ειδικού αλγόριθμου και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα συντάξουν λίστα ελέγχων για φορολογούμενους
![Δήμας: Ένα σημαντικό βήμα νοικοκυρέματος για τους έμμεσους φόρους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/10.02.2025_ΧΡΙΣΤΟΣ-ΔΗΜΑΣ-600x399.jpg)
Βήμα για «νοικοκύρεμα» στους έμμεσους φόρους - Τι είπε ο Δήμας
Το προτεινόμενο σχέδιο Κώδικα, που εισάγεται αύριο προς ψήφιση στην Ολομέλεια, προορίζεται ώστε να αντιμετωπίζεται πλέον η αδυναμία της πολυπλοκότητας της φορολογικής νομοθεσίας
![Πιτσιλής στην HORECA: Διασφαλίζουμε ένα διαφανές και ανταγωνιστικό περιβάλλον για το επιχειρείν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/thumbnail_1000026221-600x493.jpg)
Πιτσιλής στην HORECA: Διασφαλίζουμε ένα διαφανές και ανταγωνιστικό περιβάλλον για το επιχειρείν
Ο κ. Πιτσιλής ανέδειξε τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού της φορολογικής διοίκησης ως καταλύτη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
![Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν για Μάρτιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/atm-1524871_640-600x400.jpg)
Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Μαρτίου
Αναλυτικά οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι συντάξεις για μισθωτούς και μη μισθωτούς
![Ψηφιακό πελατολόγιο: «Μάτι» στα αυτοκίνητα αποκτά η ΑΑΔΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/myaadeapp-600x359.jpg)
«Μάτι» στα αυτοκίνητα αποκτά η ΑΑΔΕ με το ψηφιακό πελατολόγιο
Θα «βλέπει» την είσοδο και την έξοδο κάθε οχήματος σε πάρκινγκ, πλυντήρια, συνεργεία, εταιρείες ενοικίασης – Ακολουθούν εταιρείες εκδηλώσεων
![Τσακλόγλου: Μεγάλο στοίχημα η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/tsakloglou-2-600x412.jpg)
Τσακλόγλου: Μεγάλο στοίχημα η αναμόρφωση των ΚΕΠΑ
Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν τόσο σε νομοθετικό και οργανωτικό επίπεδο όσο και στο πεδίο της υλικοτεχνικής υποδομής, είπε ο Πάνος Τσακλόγλου όσον αφορά τα ΚΕΠΑ
![Φορολογικές δηλώσεις: Οι προθεσμίες για τους φορείς, οι αλλαγές για τους φορολογουμένους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/forologia-2-600x400-1.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις - Οι προθεσμίες για τους φορείς, οι αλλαγές για τους φορολογουμένους
Το σύστημα για τις φορολογικές δηλώσεις ανοίγει στις 17 Μαρτίου και κλείνει στις 15 Ιουλίου - Δεν θα δοθεί παράταση φέτος, διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών
![e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι έχουν λαμβάνειν την εβδομάδα 10 – 14 Φεβρουαρίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/ot_lefta_misthoi8-600x352.png)
Ποιοι πάνε ταμείο την εβδομάδα 10-14 Φεβρουαρίου - Πότε πληρώνονται οι συντάξεις
Αναλυτικά τα ποσά και οι δικαιούχοι των πληρωμών e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ - Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων