Την κεντρική πρωταγωνίστρια διαφημιστικής καμπάνιας για ρετρό sneakers έσπευσε να αποσύρει η Adidas, μετά από απαίτηση –εμμέσως πλην σαφώς- του Ισραήλ και δημόσιες διαμαρτυρίες φιλοϊσραηλινών.

Σύμφωνα με το BBC, ο γερμανικός κολοσσός αθλητικών ειδών, «εξαφάνισε» το σούπερ μόντελ Μπέλα Χαντίντ, που είναι μισή Παλαιστίνια, από μια διαφημιστική καμπάνια για ρετρό παπούτσια που δημιουργούν συνειρμούς με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.

Adidas: Στα δικαστήρια για τις… ρίγες – Ποια μάρκα κατηγορεί για παραβίαση του εμπορικού σήματος

Το Ισραήλ επέκρινε έντονα την επιλογή της Χαντίντ για τη διαφήμιση. Την κατηγόρησε για εχθρότητα προς το Ισραήλ και σημείωσε ότι 11 ισραηλινοί αθλητές σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιους που επιτέθηκαν στους Ολυμπιακούς του Μονάχου.

Η Adidas, με τη σειρά της, ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι θα «αναμορφώσει» την καμπάνια της.

Για τους νεότερους που μπορεί να μην το γνωρίζουν, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο, μέλη της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» εισέβαλαν στο Ολυμπιακό Χωριό, απειλώντας ότι θα σκότωναν όλη την ομάδα πάλης του Ισραήλ εάν δεν απελευθερώνονταν 236 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν στο Ισραήλ. Στη συμπλοκή με τις ειδικές δυνάμεις που ακολούθησε, σκοτώθηκαν 9 ισραηλινοί αθλητές, δύο ακόμη μέλη της αποστολής τους, ένας γερμανός αστυνομικός και 5 μέλη της οργάνωσης. Η ημέρα αυτή που άλλαξε για πάντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες έμεινε στην ιστορία ως «Σφαγή του Μονάχου».

Στο σήμερα, τώρα, η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών είχε επιλέξει τη Χαντίντ για να προωθήσει τα αθλητικά της SL72, τα οποία πρωτοκυκλοφόρησαν συμπίπτοντας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972.

Η Adidas κυκλοφόρησε πρόσφατα ξανά τα παπούτσια SL72 ως μέρος μιας σειράς που αναβιώνει τα κλασικά αθλητικά.

Ωστόσο, οι εικόνες της –μισής Παλαιστίνιας- Χαντίντ- προκάλεσαν την αντίδραση του Ισραήλ, που στον επίσημο λογαριασμό του στο Χ έγραψε μεταξύ άλλων: “Μαντέψτε ποιο είναι το πρόσωπο της εκστρατείας τους: Η Μπέλα Χαντίντ, ένα μοντέλο κατά το ήμισυ παλαιστινιακής καταγωγής”, και αναφέρθηκε στη Σφαγή του Μονάχου.

Άλλοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υπερασπίστηκαν την Μπέλα Χαντίντ και απηύθυναν κάλεσμα για μποϊκοτάζ εναντίον της Adidas, μετά την απόσυρση της καμπάνιας.

Η ίδια η Adidas επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Χαντίντ είχε απομακρυνθεί από την εκστρατεία.

Σε δήλωση που δόθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων, η εταιρεία είπε ότι θα «αναθεωρήσει το υπόλοιπο της εκστρατείας» με άμεση ισχύ.

“Έχουμε επίγνωση ​​ότι έχουν γίνει συνειρμοί με τραγικά ιστορικά γεγονότα — αν και δεν είχαμε καμία πρόθεση — και ζητούμε συγγνώμη για οποιαδήποτε αναστάτωση ή αγωνία προκλήθηκε.”

Η Χαντίντ, πατέρας της οποίας είναι ο παλαιστίνιος μεγιστάνας ακινήτων Μοχάμεντ Ανουάρ Χαντίντ, έχει εκφράσει την υποστήριξή της στους παλαιστίνιους της Γάζας.

Σε μια ανάρτηση στο Instagram τον Μάιο, η Χαντίντ είπε ότι είναι «συντετριμμένη από την απώλεια του παλαιστινιακού λαού και την έλλειψη ενσυναίσθησης που προέρχεται από τα κυβερνητικά συστήματα παγκοσμίως».

Τον περασμένο μήνα, αυτή και η –επίσης σούπερ μόντελ- αδελφή της Τζίζι, δώρησαν 1 εκατομμύριο δολάρια για να στηρίξουν την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Παλιστίνη.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 38.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την αρχή του πολέλου, στις 7 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Betshop.gr: Αναστέλλει τη λειτουργία της η πλατφόρμα διαδικτυακού στοιχήματος
Business of Sport |

Αναστέλλει τη λειτουργία της η Betshop.gr - Κατάσχεσε η εφορία τον τραπεζικό λογαριασμό εξυπηρέτησης πελατών της

Η εταιρεία B2B GAMING SERVICES που διαχειρίζεται τη Betshop.gr κάνει γνωστή την κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού των πελατών της από τις φορολογικές αρχές