Σύμφωνα με εταιρική ανάρτηση της Microsoft, σήμερα Σάββατο, η κατάρρευση των συστημάτων της εταιρείας κυβερνοασφάλειας CrowdStrike, μετά από ενημέρωση λογισμικού, επηρέασε σχεδόν 8,5 εκατομμύρια συσκευές που χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα της εταιρείας

«Επί του παρόντος υπολογίζουμε ότι η ενημέρωση του CrowdStrike επηρέασε 8,5 εκατομμύρια συσκευές Windows, ή λιγότερο από το 1% όλων των συστημάτων Windows», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας.

Ζητά συγγνώμη ο CEO της Crowdstrike

Η CrowdStrike βοήθησε στην ανάπτυξη μιας επεκτάσιμης λύσης που θα βοηθήσει την υποδομή Azure της Microsoft να επιταχύνει την επιδιόρθωση, αναφέρει επίσης η Microsoft, προσθέτοντας ότι ο τεχνολογικός γίγαντας είχε συνεργαστεί τόσο με την Amazon Web Services όσο και με την πλατφόρμα Google Cloud για να συνεργαστεί στις «πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις».

«Ενώ το ποσοστό ήταν μικρό, οι γενικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις αντικατοπτρίζουν τη χρήση του CrowdStrike από επιχειρήσεις που διαχειρίζονται πολλές κρίσιμες υπηρεσίες», αναφέρει η ανάρτηση στο blog της Microsoft.

Οι επιβάτες αεροπορικών μεταφορών παγκοσμίως αντιμετώπισαν καθυστερήσεις, ακυρώσεις πτήσεων και πονοκεφάλους κατά το check-in καθώς τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρείες εμπλέκονταν στη διακοπή της πληροφορικής που επηρέασε πολλές βιομηχανίες, από τράπεζες έως εταιρείες μέσων ενημέρωσης.

Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας δήλωσαν ότι η περιβόητη ενημέρωση ρουτίνας λογισμικού της CrowdStrike, του ευρέως χρησιμοποιούμενου λογισμικού κυβερνοασφάλειας, που προκάλεσε τη συντριβή των συστημάτων υπολογιστών των πελατών παγκοσμίως την Παρασκευή, προφανώς δεν υποβλήθηκε σε επαρκείς ποιοτικούς ελέγχους πριν από την ανάπτυξή του.

Η πιο πρόσφατη έκδοση του λογισμικού Falcon Sensor είχε σκοπό να κάνει τα συστήματα των πελατών της CrowdStrike πιο ασφαλή, ενημερώνοντας σχετικά με τις απειλές έναντι των οποίων αμύνεται. Ωστόσο, ο ελαττωματικός κώδικας στα αρχεία ενημέρωσης είχε ως αποτέλεσμα ένα από τα μεγαλύτερης έκτασης τεχνολογικά μπλάκαουτ των τελευταίων χρόνων που σχετίζονται με το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft.

Τα προβλήματα ήρθαν στο φως γρήγορα μετά την κυκλοφορία της ενημέρωσης την Παρασκευή και οι χρήστες δημοσίευσαν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπολογιστών με μπλε οθόνες που εμφανίζουν μηνύματα σφάλματος. Αυτά είναι γνωστά στη βιομηχανία της πληροφορικής ως «μπλε οθόνες θανάτου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία