Επιστροφή σε παλιές και «πιο ασφαλείς» επενδυτικές συνήθειες για τους millennials και τους GenZers, ηλικίες στις οποίες ο χρυσός βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Bank of America Private Bank, μεταξύ των πλούσιων επενδυτών ηλικίας κάτω των 43 ετών, το 45% κατέχει χρυσό ως φυσικό περιουσιακό στοιχείο και ένα άλλο 45% ενδιαφέρεται να τον κατέχει, Αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από άλλες ηλικιακές ομάδες.

Συνήθως αυτό το δημογραφικό στοιχείο δεν ενδιαφέρεται για περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, τα μετρητά ή τα ομόλογα, επειδή θεωρούνται «βαρετά», λέει στο Reuters, η Liz Young Thomas, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για την εταιρεία ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών SoFi.

Χρυσός: Κοντά στα ιστορικά υψηλά

Ο χρυσός και οι χρυσές αποδόσεις

«Καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξάνονται, τα μετρητά πληρώνουν υψηλό επιτόκιο και ο χρυσός αυξάνεται μαζί με αυτό. Βλέπουμε αποδόσεις που συνήθως δεν βλέπουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρει η Thomas. «Φυσικά, όταν τα περιουσιακά στοιχεία έχουν ισχυρές αποδόσεις, το νεότερο κοινό αρχίζει να απογειώνεται».

Αυτό επιβεβαιώνει μια άλλη μελέτη από τους διαχειριστές κεφαλαίων State Street, η οποία διαπιστώνει ότι οι millennials έχουν την υψηλότερη κατανομή σε χρυσό στα χαρτοφυλάκιά τους, με 17%, ξεπερνώντας κατά πολύ και τους boomers και τη Gen X με 10%.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Γιατί οι νεότεροι επενδυτές ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια;

Μέρος του ανανεωμένου buzz του χρυσού είναι η υγιής τιμή spot του, η οποία από αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 2.400 $ ανά ουγγιά .

Βρίσκεται επίσης όλο και περισσότερο στα ράφια σε δημοφιλή περιβάλλοντα λιανικής, γεγονός που ενισχύει την ορατότητα. Η αλυσίδα Big-box Costco άρχισε να πουλάει ράβδους χρυσού 1 ουγγιάς το περασμένο φθινόπωρο και πραγματοποιεί ένα γρήγορο εμπόριο έως και 200 ​​εκατομμυρίων δολαρίων μηνιαίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Wells Fargo.

Ανεβαίνει η τιμή

Την περασμένη εβδομάδα η τιμή σποτ στον χρυσό έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 2.483,60  την Τετάρτη.

«Οι αναλυτές προβλέπουν μακροπρόθεσμα κέρδη για το πολύτιμο μέταλλο, με γνώμονα τις προετοιμασίες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια, πιστεύοντας ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο», εξηγεί ο Russell Shor, ανώτερος ειδικός της αγοράς στην Tradu.

Εν αναμονή της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής

Η γεωπολιτική αστάθεια και η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών δημιουργούν επίσης θετικές μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες προοπτικές για τον χρυσό, είπε ο Shor.

Οι αγορές τιμολογούν με 100% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν υπήρξε ουσιαστική αλλαγή στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη.

Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Fed δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια μέχρι τα τέλη του 2024.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα όπως αναμενόταν, με την πρόεδρό της Κριστίν Λαγκάρντ να λέει ότι μια κίνηση τον Σεπτέμβριο ήταν «ανοιχτή».

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, τα παγκόσμια αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται με φυσική υποστήριξη χρυσού κατέγραψαν τον δεύτερο συνεχή μήνα εισροών τους τον Ιούνιο.

Το ασήμι υποχώρησε κατά 0,5% στα 30,15 δολάρια η ουγγιά, η πλατίνα  περίπου 0,8% στα 986,45 δολάρια και το παλλάδιο 1,6% στα 936,25 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities