Η παραίτηση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου, προφανώς και δεν αιφνιδίασε τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Οι εξελίξεις των προηγούμενων εβδομάδων τόσο στο εσωτερικό του κόμματος των Δημοκρατικών όσο και ο ίδιος ο Μπάιντεν –παρά τις περί του αντιθέτου επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του- δημιούργησαν ουσιαστικά τετελεσμένο.

Οι πρώτες αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών και υποψηφίων της παράταξης δείχνουν ότι όχι μόνο περίμεναν αυτή την εξέλιξη, αλλά ότι την υποδέχθηκαν και με ανακούφιση. Αλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα, πολύ περισσότερο μετά το debate με τον Ντόναλντ Τραμπ που φαίνεται ότι έγινε το Βατερλό του Τζο Μπάιντεν, εντάθηκαν οι πιέσεις μέσα στον ίδιο του το κόμμα, αλλά και από την αφρόκρεμα των υποστηρικτών και χρηματοδοτών των Δημοκρατικών, οι οποίοι αμφισβήτησαν ανοιχτά την ικανότητά του να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας την προεδρική κούρσα σε αχαρτογράφητη περιοχή.

Καμάλα Χάρις: Ποια είναι η υποψήφια διάδοχος του Μπάιντεν

Αντίστοιχη προετοιμασία είχε γίνει και στο μέτωπο των αγορών, καθώς οι επενδυτές και οι σύμβουλοι επενδύσεων χαράσσουν τη στρατηγική τους βάζοντας όλα τα σενάρια πάνω στο τραπέζι. Και η σημερινή εξέλιξη ήταν ένα από τα πιο πιθανά σενάρια.

Το Reuters συγκέντρωσε τις πρώτες αντιδράσεις και σχόλια επενδυτών αμέσως μετά την ανακοίνωση Μπάιντεν.

Quincy Krosby, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής, LPL Financial, Charlotte, Β. Καρολίνα

«Ήταν αναμενόμενο. Ήταν πραγματικά ένα θέμα όχι εάν αλλά πότε, και τώρα το επόμενο στάδιο είναι ποιος θα είναι [υποψήφιος]. Το ερώτημα είναι αν η υποστήριξή του ισχύει για την αντιπρόεδρο Χάρις. Προφανώς η αντιπρόεδρος θα ήταν ο ευκολότερος δρόμος. Αλλά υπήρξαν τόσα πολλά σχόλια από κορυφαίους Δημοκρατικούς που αναζητούσαν μια πιο ανοιχτή διαδικασία για έναν υποψήφιο».

Marc Ostwald, επικεφαλής οικονομολόγος παγκόσμιας στρατηγικής, ADM Investor Services, Λονδίνο

«Νομίζω ότι βοηθάει να υπενθυμίζουμε στους ανθρώπους –και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό σημείο– πώς αλλάζει αυτό την προοπτική για την ψηφοφορία στο Κογκρέσο. Επειδή ήταν πολύ πιθανό ο Ρεπουμπλικανός να σαρώσει ξεκάθαρα, απλώς και μόνο επειδή πολλοί άνθρωποι θα έλεγαν «αν αυτό είναι όλο που (οι Δημοκρατικοί) έχουν να προσφέρουν, τότε όχι ευχαριστώ και ας τα παραδώσουμε όλα στους Ρεπουμπλικάνους και στον Τραμπ. Αυτό μπορεί να αλλάξει αυτήν τη συγκεκριμένη προοπτική. Και οι δύο υποψήφιοι θα είναι κοντά, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά αυτό είναι πραγματικά πολύ σημαντικό για τις προοπτικές, για το δολάριο ΗΠΑ, για το έλλειμμα των ΗΠΑ, επειδή πρόκειται για νομοθεσία και ψήφιση νομοθεσίας».

Bill Strazzullo, επικεφαλής στρατηγικής αγορών, Bell Curve Trading, Βοστόνη

«Φαίνεται ότι η Καμάλα Χάρις θα είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών, πρώην εισαγγελέας εναντίον κάποιου που έχει 34 καταδίκες για κακούργημα. Είναι φανταστικό. Είναι υπέροχο για τη χώρα γιατί για μένα όλα τα πράγματα περνούσαν από την αγορά -πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας, επίμονος ο πληθωρισμός, τα ερωτήματα σχετικά με το τι πρόκειται να κάνει η Fed – όλα αυτά είναι ασήμαντα σε σύγκριση με τη ζημιά μιας δεύτερης κυβέρνησης Τραμπ, είτε πρόκειται για τις τρελές οικονομικές του πολιτικές, τους δασμούς, την εγκατάλειψη της Ουκρανίας και πόσο αποσταθεροποιητικό θα ήταν αυτό για την Ευρώπη. [Ο Τραμπ] δεν έχει κανένα συμφέρον να υπερασπιστεί την Ταϊβάν. Εννοώ ότι η οικονομία, οι αγορές και ο κόσμος θα βυθιστούν στο απόλυτο χάος μαζί του.

James Koutoulas, Διευθύνων Σύμβουλος της Hedge Fund Typhon Capital Management

«Πιστεύω ότι θα δείτε λίγο περισσότερη αστάθεια μόνο και μόνο επειδή προσθέτει αβεβαιότητα. Ο Τραμπ εξακολουθεί να είναι ένα πολύ δυνατό φαβορί για να κερδίσει, αλλά ο Μπάιντεν ήταν τόσο κακός, οποιοσδήποτε αντικαταστάτης έχει ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να τον κερδίσει».

Michael Brown, ανώτερος αναλυτής αγορών, Pepperstone, Λονδίνο

«Θα περίμενα να δούμε μια αντανακλαστική αναμενόμενη κίνηση των επενδυτών προς την αποτροπή κινδύνου, καθαρά ως αποτέλεσμα αυτής της αυξημένης αβεβαιότητας. Σε γενικές γραμμές, απέχουμε ακόμη τέσσερις μήνες από τις εκλογές. Επομένως, ίσως ένα από τα μεγαλύτερα βήματα είναι ότι ο κόσμος θα αρχίσει να σκέφτεται τις εκλογές πολύ νωρίτερα από ό,τι έχουμε δει σε προηγούμενους πολιτικούς κύκλους».

Gennadiy Goldberg, αναλυτής στρατηγικής επιτοκίων, TD Security, Νέα Υόρκη

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιον θα προτείνει το κόμμα ως υποψήφιο αντιπρόεδρο (αν υποθέσουμε ότι η Χάρις είναι η επιλογή για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν.)

«Η Καμάλα Χάρις μπορεί να μην τα πάει καλύτερα από τον Μπάιντεν. Αυτήν τη στιγμή τίποτα δεν είναι σίγουρο. Οι επόμενες ώρες θα καθορίσουν το πώς θα ανοίξει η αγορά. Υποψιάζομαι ότι (η καμπύλη των ομολόγων) θα είναι απότομη. Αλλά αν φανεί ότι ο επόμενος υποψήφιος είναι αρκετός για να νικήσει πραγματικά τον Τραμπ, αυτό μπορεί να είναι πραγματικά καλό για τις αποδόσεις».

Matthew Gotlin, σύμβουλος επενδύσεων και διευθύνων σύμβουλος Wealth Management, Μέριλαντ

«Οι αγορές τείνουν να απεχθάνονται την αβεβαιότητα. Αναμφισβήτητα θα περιμέναμε μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη αστάθεια προχωρώντας προς τον Νοέμβριο, ειδικά καθώς περιμένουμε να δούμε ποιος θα είναι ο δημοκρατικός υποψήφιος. Οι εκλογές είναι ένα πολύ συναισθηματικό πράγμα, αλλά στις αγορές, πράγματα όπως τα κέρδη θα έχουν μεγαλύτερη σημασία μακροπρόθεσμα».

Rick Meckler, συνεργάτης Cherry Lane Investments, Νew Vernon, Nιού Τζέρσι.

«Σίγουρα ήταν κάτι που είχε ήδη ενσωματωθεί στο μυαλό των επενδυτών. Αποτελεί, ωστόσο, μια τεράστια αβεβαιότητα ως προς το ποιος θα είναι ο υποψήφιος, αν και είναι πιθανό να είναι η αντιπρόεδρος. Σίγουρα αν είναι η αντιπρόεδρος, πιθανότατα αντανακλά τη συνέχιση των τρεχουσών δημοκρατικών οικονομικών πολιτικών και επομένως δεν αλλάζει πολύ όσον αφορά τις απόψεις των επενδυτών και το πώς θα αντιδράσει η αγορά και τι είναι πιθανό να αντιμετωπίσει. Το απρόβλεπτο στην πολιτική δεν ήταν ποτέ καλό για τις αγορές, αλλά σε αυτή την περίπτωση, επειδή ήταν αναμενόμενο εδώ και καιρό, δεν νομίζω ότι η αντίδραση θα είναι πολύ άμεση».

Brian Jacobsen, επικεφαλής οικονομολόγος, Annex Wealth Management, Brookfield:

«Εάν ο Μπάιντεν παρέμενε, οι πιθανότητες θα είχαν ολοένα και μεγαλύτερη κλίση όχι μόνο υπέρ της νίκης του Τραμπ, αλλά και υπέρ της σάρωσης των Ρεπουμπλικανών. Τώρα γίνεται και πάλι κούρσα. Το Trump-Trade πιθανότατα θα πάρει μια ανάσα καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν τις πιθανότητες του αποτελέσματος. Αυτό σημαίνει ότι οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις, τα οικονομικά, η ενέργεια και η κρυπτογράφηση θα μπορούσαν να δουν μια μικρή υποχώρηση, αλλά ο Τραμπ εξακολουθεί να έχει το πλεονέκτημα».

Jack Mcintyre, παγκόσμιος διαχειριστής χαρτοφυλακίου για επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, Brandywine – Παγκόσμια Διαχείριση Επενδύσεων

«Πιστεύω ότι συνολικά αυτό θα είναι -τουλάχιστον προσωρινά- θετικό για τις αγορές… Πιθανώς θα είναι θετικό για την αγορά ομολόγων, ειδικά δεδομένου ακριβώς του σημείου που βρισκόμαστε στον επιχειρηματικό κύκλο και το πιο σημαντικό, του πού βρισκόμαστε στο μέτωπο της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Υποψιάζομαι ότι αν αυτό μας οδηγήσει προς μια διχασμένη κυβέρνηση ωθεί προς τη διχασμένη κυβέρνηση (σ.σ.: ένας τύπος κυβέρνησης στα προεδρικά συστήματα, όταν ο έλεγχος της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας κατανέμεται μεταξύ δύο πολιτικών κομμάτων, αντίστοιχα, και στα ημιπροεδρικά συστήματα, όταν η ίδια η εκτελεστική εξουσία μοιράζεται μεταξύ δύο κομμάτων), αυτό θα είναι θετικό για την αγορά».

Jamie Cox, συνεργάτης διοίκησης, Harris Financial Group, Ρίτσμοντ

«Το ερώτημα για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος θα ξαναμπεί στο μυαλό των επενδυτών σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι αγορές θα είναι τρομερά ασταθείς μέχρι να γίνει γνωστός ο υποψήφιος των Δημοκρατικών. Αυτό πιθανότατα θα εκδηλωθεί μέσω του δολαρίου, δημιουργώντας αστάθεια στο σταθερό εισόδημα και τις μετοχές».

Gina Bolvin, πρόεδρος της Bolvim Wealth Management Group

«Η παραίτηση του Μπάιντεν είναι ένα εντελώς νέο επίπεδο πολιτικής αβεβαιότητας. Αυτό μπορεί να είναι ο καταλύτης για την αστάθεια της αγοράς που έχει καθυστερήσει».

Rhona O’ Connell, επικεφαλής ανάλυσης αγορών, ΕΜΕΑ και Ασίας, Stonex, Λονδίνο

«Η ενστικτώδης αντίδρασή μου είναι ότι τα πάντα βραχυπρόθεσμα παραμένουν στον αέρα, προφανώς σε σχέση με την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών. Αλλά μπορεί κάλλιστα να βάλει φρένο στην ατμομηχανή Τραμπ. Όσον αφορά το ρίσκο – οι ούριοι  άνεμοι είναι ισχυρότεροι για τον χρυσό. Κάποια αβεβαιότητα εξαλείφθηκε, εξ ορισμού. Τουλάχιστον δείχνει μια ισχυρότερη αντιπολίτευση, στην οποία πρέπει να επιδιώξει κάθε δημοκρατία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές