Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, από miners έως εταιρείες που έχουν αποτραπεί στις προσπάθειες να γίνουν δημόσιες στις ΗΠΑ,  μπορεί τελικά να είναι οι μεγαλύτεροι νικητές στον κόσμο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων υπό τη δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Αντίθετα, οι ξένες εταιρείες που κινδυνεύουν να χάσουν μερίδιο αγοράς μπορεί να καταλήξουν να είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι.

«Ξαφνικός έρωτας» – Γιατί φλερτάρει ο Τραμπ τον Ντίμον

Αυτή είναι η άποψη που επικρατεί μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά και των παρατηρητών στον απόηχο του αυξανόμενου εναγκαλισμού του πρώην προέδρου με τα κρυπτονομίσματα ενώ οι πιθανότητες εκλογής του αυξάνονται, σημειώνει το Bloomberg.

Μια δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε την Πέμπτη από το CBS News έδειξε ότι ο Τραμπ έχει την πλειοψηφία – 52% – των πιθανών ψηφοφόρων στην πιθανή ρεβάνς του Νοεμβρίου με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Σχεδόν όλοι στις ΗΠΑ θα ήταν νικητές εάν είναι πρόθυμοι να λειτουργήσουν σύμφωνα με τους νέους κανόνες όταν εφαρμοστούν», δήλωσε ο Κρίστιαν Καταλίνι, ιδρυτής στο MIT Cryptoeconomics Lab.

Bitcoin Miners

Εκτός από το άλμα σχεδόν 10% της τιμής του Bitcoin από την κακή απόδοση του Μπάιντεν στην τηλεμαχία τον Ιούνιο και την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, η μεγαλύτερη αντίδραση της αγοράς ήταν στις τιμές των μετοχών των εταιρειών που επικυρώνουν συναλλαγές στο blockchain.

Ο Τραμπ τον Ιούνιο συναντήθηκε με εξορύκτες Bitcoin και σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Truth Social είπε ότι η εξόρυξη Bitcoin μπορεί να είναι «η τελευταία γραμμή άμυνάς μας ενάντια σε ένα CBDC», αναφερόμενος σε ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας. Πρόσθεσε ότι θέλει όλο το υπόλοιπο Bitcoin να είναι «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ!!!».

Οι μετοχές της Marathon Digital και της Riot Platforms, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, έχουν αυξηθεί κατά περίπου 30% από εκείνη την περίοδο. Η Cipher Mining έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50%, με την εταιρεία να διερευνά πιθανή πώληση αφού λάβει ενδιαφέρον εξαγοράς, δήλωσαν άτομα με γνώση του θέματος στο Bloomberg.

Υποψήφιοι για IPO

Σε κάτι που ήταν πιθανότατα αδιανόητο μετά την κατάρρευση των αγορών κρυπτονομισμάτων το 2022, οι εταιρείες του κλάδου κάνουν και πάλι σχέδια για αρχικές δημόσιες προσφορές. Η Circle, εκδότης του stablecoin USDC περίπου 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέβαλε αίτηση για δημόσια εγγραφή τον Ιανουάριο, αφού απέσυρε μια προηγούμενη προσφορά για να εισαχθεί στο χρηματιστήριο πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Crypto miner που έγινε πάροχος υπολογιστών τεχνητής νοημοσύνης, η Northern Data εξετάζει μια καταχώριση στις ΗΠΑ αξίας έως και 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το Kraken, το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτο με έδρα τις ΗΠΑ, ετοιμάζεται επίσης για μια IPO.

Οι συναλλαγές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων ήταν ένα από τα βασικά εμπόδια για αυτές τις εταιρείες για να λάβουν θετική απόκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Ο οργανισμός απαριθμεί μια σειρά από μάρκες ως μη εγγεγραμμένους τίτλους και ο πρόεδρός του, ο Gary Gensler, έχει επικριθεί από υψηλού προφίλ προσωπικότητες του χώρου των κρυπτο, όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Coinbase, Brian Armstrong, για τις καταστολές και τις αγωγές κατά εταιρειών κρυπτογράφησης υπό την ηγεσία του. Ο Τραμπ φαίνεται πιθανόν να διορίσει έναν πιο φιλικό προς τα κρυπτονομίσματα πρόεδρο της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Ψηφιακές ανταλλαγές

Μια δεύτερη προεδρία Τραμπ μπορεί επίσης να οδηγήσει στο να γίνει πιο αποδεκτό το τραπεζικό σύστημα από τις εταιρείες κρυπτογράφησης. Οι πλατφόρμες συναλλαγών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έχουν δει μια συρρικνούμενη ομάδα τραπεζών που μπορούν να αξιοποιήσουν για τη μετατροπή μεταξύ παραστατικών νομισμάτων (fiat) και περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης. Μια σειρά από φιλικές προς τα κρυπτονομίσματα τράπεζες όπως η Silvergate και η Signature χρεοκόπησαν, περιορίζοντας περαιτέρω την πρόσβαση των εταιρειών κρυπτογράφησης στις τραπεζικές υπηρεσίες.

Offshore ανταγωνισμός

Ενώ οι περισσότεροι συμμετέχοντες στον κλάδο θα γιόρταζαν μια νίκη Τραμπ, μερικές εταιρείες μπορεί να αισθανθούν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις. Οι υπεράκτιες εταιρείες κρυπτο, ειδικά οι πλατφόρμες συναλλαγών όπως η Binance, η OKX και η Deribit, απολαμβάνουν αυξανόμενο μερίδιο αγοράς, καθώς οι αυστηροί κανονισμοί εμποδίζουν τους αντιπάλους των ΗΠΑ να ξεκινήσουν μερικές από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες. Για παράδειγμα, με πιο φιλικές προς τα κρυπτογράφηση ρυθμιστικές αρχές και σαφές νομικό πλαίσιο, οι εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εμπορικές υπηρεσίες που προσφέρουν περισσότερη μόχλευση ή επιλογές κρυπτογράφησης και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης με περισσότερες ημερομηνίες λήξης.

Ένας άλλος χαμένος θα μπορούσε να είναι ο κινεζικός όμιλος Bitmain, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μηχανημάτων εξόρυξης Bitcoin έχει κυριαρχήσει στην αγορά και η πλειονότητα των εξορύξεων Bitcoin που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις εξέδρες εξόρυξης του. Εκτός από την εμπορική ρητορική του Τραμπ για την Κίνα, η φιλοδοξία του να παράγει όλο το υπόλοιπο Bitcoin στις ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσει περισσότερες προκλήσεις για την κινεζική εταιρεία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ όπως οι Block και Auradine που πωλούν μεγάλες ποσότητες νέων τσιπ ή μηχανών στις εταιρείες εξόρυξης.

Ψηφιακά νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας

Το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας ή CBDC, είναι ένας εύκολος στόχος για τον Τραμπ, καταλήγει το Bloomberg. Πολλοί συμμετέχοντες στην κρυπτογράφηση βλέπουν ένα CBDC ως έναν τρόπο για την κυβέρνηση να ενισχύσει την οικονομική εποπτεία των πολιτών της. Ο Τραμπ έχει ορκιστεί ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ την ψηφιοποίηση του δολαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto