Για κάποιον λόγο υπάρχει μια αίσθηση πως ό, τι περνάμε μέσα στο καλοκαίρι με τις τιμές της ενέργειας είναι κάτι μεμονωμένο. Κάτι που θα λήξει όταν φύγει το καλοκαίρι και μετά θα συνεχίσουμε αμέριμνοι τη ζωή μας. Να θυμίσω μόνο ότι το ίδιο πιστεύαμε και στις αρχές του έτους, όταν αποσύρθηκαν τα μέτρα ενίσχυσης των τιμολογίων του ρεύματος. Μέσα σε μόλις έξι μήνες το πρόβλημα επέστρεψε. Και αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τα δεδομένα, δεν αποκλείεται αυτό που ζούμε τώρα να επιστρέψει με άλλη παραπλήσια μορφή σε κάποια στιγμή, όχι πολύ μακριά από σήμερα.
Ο οίκος αξιολόγησης S&Ρ σε πρόσφατη ανάλυσή του θεωρεί ότι βαίνει προς τη λήξη της η έκρηξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, που εκτίναξε την κερδοφορία των εταιρειών παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη. Προβλέπει μεν ότι οι τιμές θα επιστρέψουν και θα σταθεροποιηθούν στα 60-80 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως το 2027 λόγω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από 150-200 ευρώ σήμερα, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι από την αύξηση των τιμών του άνθρακα που επηρεάζει τις θερμικές μονάδες παραγωγής ρεύματος, στα 100 ευρώ ανά τόνο από περίπου 60 ευρώ σήμερα.
Η Goldman Sachs προσθέτει σε δική της ανάλυση, έναν ακόμα προβληματισμό. Επισημαίνει τον κίνδυνο απότομης εκτίναξης των τιμών φυσικού αερίου τον χειμώνα. Λέει ότι σε ένα πιο ψυχρό από το μέσο σενάριο για τις καιρικές συνθήκες, η Ευρώπη είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση των τιμών φυσικού αερίου. Εκτιμά ότι πιθανές χαμηλές θερμοκρασίες θα προκαλέσουν σημαντική άνοδο της ζήτησης, υπερδιπλασιάζοντας τις τιμές του αερίου προς τα 65-85 ευρώ ανά μεγαβατώρα από περίπου 30-35 που κινούνται σήμερα. Η αμερικανική τράπεζα βλέπει και άλλους λόγους που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στην τιμή του αερίου, καθώς μεταξύ άλλων, τον Ιανουάριο λήγει η συμφωνία διαμετακόμισης Ουκρανίας Ρωσίας και αναμένεται να μηδενιστούν οι ροές ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, οδηγώντας σε υψηλότερη ζήτηση για αέριο στην Κεντρική Ευρώπη, τη στιγμή που σημαντικά φορτία με υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG έχουν αναδρομολογηθεί προς άλλους προορισμούς.
Αν προσθέσουμε σε όλους αυτούς τους εξωγενείς πολύ πιθανούς λόγους επηρεασμού των τιμών της ενέργειας, τη μεγάλη αστάθεια και κατά τα φαινόμενα εύκολη χειραγώγηση που εμφανίζουν οι χρηματιστηριακές αγορές της ηλεκτρικής ενέργειας, τότε οι επόμενοι μήνες και ενδεχομένως τα επόμενα χρόνια μόνο εύκολα δεν θα είναι.
Το σκηνικό που διαμορφώνεται, παραπέμπει σε συνεχείς κρίσεις. Αλλες μεγάλες, άλλες μικρότερες. Οπότε καλό είναι προετοιμαζόμαστε. Γενικώς με τις αγορές και δη τις χρηματιστηριακές δεν πρέπει να παίζουμε. Ειδικά σε μια χώρα που έχει περάσει παλαιότερα όσα έχει περάσει με τις χρηματιστηριακές υπερβολές πριν από μερικές δεκαετίες.
Οπότε καλές οι επιδοτήσεις έστω και με χαρακτηριστικά προληπτικής ενεργοποίησής τους. Είναι ωστόσο σαφές ότι το πρόβλημα μπορεί να περιοριστεί και με ρυθμιστικές παρεμβάσεις που θα κλείνουν τις πολλές «τρύπες» που έχει το σύστημα τιμολόγησης του ρεύματος και επιτρέπει το τεχνητό φούσκωμα των τιμών και την οικονομική αφαίμαξη ανυποψίαστων καταναλωτών ενέργειας.
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση