Το χρέος των ΗΠΑ πρόκειται να φτάσει τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια αλλά ως φαίνεται δεν απασχόλησε, ιδιαίτερα,  το συνέδριο του Ρεπουμπλικανών.

Το εθνικό χρέος βρίσκεται στο κατώφλι ενός ζοφερού ορόσημου, αλλά είναι ένα από τα λιγότερο συζητημένα θέματα στο Εθνικό Συνέδριο των  αυτή την εβδομάδα, αναφέρεται στο yahoo/finance. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν το έχει αναφέρει πολύ, καθώς έχει κάνει εκστρατεία σε ολόκληρη τη χώρα.

ΔΝΤ σε ΗΠΑ: Αυξήστε φόρους και μείωστε επιτόκια στα τέλη του 2024

Το ανεξόφλητο δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στα 34,9 τρισεκατομμύρια δολάρια (34.940.154.000.000 δολάρια για να είμαστε κάπως πιο ακριβείς) την Τρίτη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμιζεται.

Χρέος στο 120% του ΑΕΠ

Αυτό είναι ένα φορτίο χρέους που αντιπροσωπεύει πλέον πάνω από το 120% του ΑΕΠ. Νωρίτερα φέτος, μόνο το κόστος των τόκων ξεπέρασε το κόστος των αμυντικών δαπανών.

Το ψυχολογικά σημαντικό ορόσημο των 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πιθανότατα θα ξεπεραστεί κάποια στιγμή μεταξύ του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών αυτής της εβδομάδας και όταν οι Δημοκρατικοί συγκεντρωθούν σε λίγες εβδομάδες στο Σικάγο – εάν το χρέος συνεχίσει να αυξάνεται κατά μέσο όρο περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Συνολικά, το χρέος θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το 166% του ΑΕΠ της Αμερικής μέχρι το 2054.

Ωστόσο, μια ανασκόπηση του Yahoo Finance της «πλημμύρας» πολιτικών σχολίων αυτής της εβδομάδας – τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι στο Μιλγουόκι όσο και ο Μπάιντεν στην προεκλογική εκστρατεία – υπογραμμίζει μια πολιτική πραγματικότητα αυτής της εκλογικής περιόδου: Αυτό το ιστορικό χρέος δεν είναι απλώς ένα βασικό ζήτημα.

«Υπερασπιζόμαστε τη δημοσιονομική λογική, τους χαμηλούς φόρους και το μειωμένο χρέος», δήλωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντης καθώς ενέκρινε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Τρίτης.

Ομως, η μείωση των φόρων είναι πιθανό να αυξήσει τα ελλείμματα και το χρέος.

«Η κυβέρνησή μας μας πούλησε έναν πλαστό λογαριασμό αγαθών με τον πόλεμο στο Ιράκ και την οικονομική κρίση του 2008 να φορτώνει το εθνικό μας χρέος που πέφτει στους ώμους της γενιάς μας», πρόσθεσε ο πρώην προεδρικός υποψήφιος Vivek Ramaswamy κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Το χρέος επι Τράμπ

Παρέβλεψε πώς οι φορολογικές περικοπές του 2017 και άλλες πολιτικές που θέσπισε ο Τραμπ ως πρόεδρος έχουν συμβάλει σημαντικά στο τρέχον σύνολο.

Το χρέος αυξήθηκε κατά σχεδόν 8 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ. Ο Μπάιντεν επιβλέπει μια παρόμοια άνοδο. Συνολικά, το εθνικό χρέος έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 70% τα τελευταία 7,5 χρόνια, τροφοδοτούμενο από μια πλημμύρα νέων δαπανών καθώς και από αυτές τις υποχρεώσεις που εκτείνονται δεκαετίες πίσω.

Συνολικά, η συντριπτική πλειονότητα των μεγάλων ομιλιών του συνεδρίου μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα δεν έχουν αναφερθεί καθόλου σε χρέη ή ελλείμματα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση μεταγραφών και βίντεο. Η πλατφόρμα των Ρεπουμπλικανών προσφέρει υποσχέσεις για περικοπή «σπατάλης κρατικών δαπανών», αλλά δεν συζητά άμεσα το χρέος ή τα ελλείμματα.

Είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή για τους Ρεπουμπλικάνους που τα περασμένα χρόνια έκαναν εκστρατεία με ιδέες όπως μια ισορροπημένη τροποποίηση του προϋπολογισμού και παρουσίασαν σημαντικούς υποψηφίους που ανέβηκαν στις τάξεις ως μέλη της «ελλειμματικής» πτέρυγας του κόμματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή