Στήριξη στις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις και μεταρρυθμίση του φορολογικού σύστηματος της Κίνας,  υποσχέθηκε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκν. Ουσιαστικά, υποστηριζει το Bloomberg  το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα αποκάλυψε το μακροπρόθεσμο σχέδιό του για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ο ηγέτης της Κίνας δεσμεύτηκε να μεταφέρει περισσότερα μη φορολογικά έσοδα στις τοπικές αρχές που μάχονται την κρίση χρέους και να βελτιώσει το δημοσιονομικό σύστημα της χώρας, σε έγγραφο που δημοσίευσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την Κυριακή.

Η δήλωση έρχεται λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου που πραγματοποιείται δύο φορές τη δεκαετία στο Πεκίνο,  και όπου περίπου 400 ανώτεροι αξιωματούχοι υποστήριξαν το οικονομικό του όραμα. Το έγγραφο υποδηλώνει ότι ενώ ο ισχυρότερος ηγέτης της Κίνας από τότε που ο Μάο Τσε Τουνγκ κάνει αλλαγές στις πολιτικές του Πεκίνου, δεν υπήρχαν σημαντικές αλλαγές.

Παρέμβαση στην αγορά ακινήτων

Οι αξιωματούχοι θα «καθιερώσουν μια κεντρική-τοπική δημοσιονομική σχέση που θα έχει σαφώς οριοθετημένες εξουσίες και ευθύνες, θα συντονίζεται με τους δημοσιονομικούς πόρους και θα είναι ισορροπημένη σε περιφερειακό επίπεδο», σύμφωνα με το έγγραφο. Το Πεκίνο θα «αυξήσει επίσης τους αυτόνομους δημοσιονομικούς πόρους των τοπικών κυβερνήσεων και θα επεκτείνει τις φορολογικές πηγές για τις τοπικές κυβερνήσεις».

Η μακροσκελής έκθεση εμφάνισε περισσότερα από 300 μέτρα που καλύπτουν οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει επιβράδυνση της ανάπτυξης και αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. Ο Xi είχε ορκιστεί να καταστήσει την «ανάπτυξη υψηλής ποιότητας» την κατευθυντήρια δύναμη για την κινεζική οικονομία στην τετραήμερη συνάντηση γνωστή ως Τρίτη Ολομέλεια, ένα ασαφές σύνθημα που συνήθως ερμηνεύεται για να τονίσει την ποιότητα της ανάπτυξης με ρυθμό.

Άλλα κυριότερα σημεία της έκθεσης, όπως αναφέρει το Bloomberg:

– Δημιουργία συστήματος στέγασης που προωθεί την ενοικίαση και την αγορά. Θα δώσει πλήρως σε κάθε πόλη αυτονομία στη ρύθμιση της ακίνητης περιουσίας

– Υπόσχεται να αφήσει τις αγορές να παίξουν «αποφασιστικό ρόλο στην κατανομή των πόρων»

– Δημιουργία ενός σύστηματος για τη σωστή διαχείριση των ισολογισμών των τοπικών αρχών

– Ρύθμιση των μισθών των στελεχών σε κρατικές επιχειρήσεις, καθώς και μηχανισμών ελέγχου της συσσώρευσης πλούτου

Τόνωση της κατανάλωσης

Ένα ανακοινωθέν που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη μετά τη συγκέντρωση αντανακλούσε την επιθυμία του προέδρου Σι Τζινπίνγκν να επενδύσει στην προηγμένη μεταποίηση, αλλά έδωσε ελάχιστες ενδείξεις ότι το Πεκίνο θα άκουγε τις εκκλήσεις ορισμένων αναλυτών να εξισορροπήσει την οικονομία ή να στηρίξει την εγχώρια ζήτηση.
Οι αγορές αντέδρασαν ελάχιστα στην έλλειψη σημάτων πολιτικής.

Αξιωματούχοι δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ότι το Πεκίνο θα αυξήσει τους οικονομικούς πόρους των τοπικών κυβερνήσεων και θα επεκτείνει τις φορολογικές πηγές τους, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση του χρέους τους και στην τόνωση της κατανάλωσης. Δεσμεύτηκαν επίσης να στηρίξουν ιδιωτικές εταιρείες για να ηγηθούν των τεχνολογικών εξελίξεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή