![Κομισιόν: Αρχίζει η επιλογή των νέων Επιτρόποων – Ποιοι είναι οι αμετακίνητοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/Φον-ντερ-Λάιεν.jpg)
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) για άλλα πέντε χρόνια, χάρη στην υποστήριξη της φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μητσοτάκης – Ούρσουλα «κλειδώνουν» επίτροπο: Τα πρόσωπα, τα πόστα
Με 401 ψήφους υπέρ (41 ψήφους πάνω από το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας), οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τον επαναδιορισμό της 65χρονης Γερμανίδας – πρώην υπουργού της Άγκελα Μέρκελ, ενώ στις 27 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε δώσει το πράσινο φως για την ανανέωση της θητείας της.
Τη στήριξαν οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι. Σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά την επανεκλογή της, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι θα εργαστεί όσο πιο στενά γίνεται με αυτούς που την στήριξαν, δηλαδή με τις «φιλοευρωπαϊκές» πολιτικές ομάδες που είναι «υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας και υπέρ του κράτους δικαίου».
![](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T122710Z_56705010_RC2OX8A0QN9K_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-1.jpg)
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πανηγυρίζει για την επανεκλογή της
Η επιτροπή «Φον ντερ Λάιεν II»
Όπως είπε η ίδια, τον επόμενο μήνα θα αφοσιωθεί στην στελέχωση του Κολεγίου των Επιτρόπων.
Τις επόμενες εβδομάδες, τα κράτη μέλη που δεν θέλουν να ανανεώσουν τη θητεία των νυν Επιτρόπων τους, θα κληθούν να υποβάλουν δύο υποψηφίους – έναν άνδρα και μια γυναίκα – ώστε να μπορέσει να συγκροτηθεί μια ομάδα που θα είναι ισάριθμη στα δύο φύλα.
Από τα μέσα Αυγούστου, η Πρόεδρος της Κομισιόν θα πραγματοποιήσει συνεντεύξεις με τα επιλεγμένα πρόσωπα, με σκοπό την παρουσίαση της Επιτροπής «Φον ντερ Λάιεν II» τον Σεπτέμβριο.
Οι ακροάσεις των ορισθέντων Επιτρόπων θα πραγματοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το φθινόπωρο (τέλη Σεπτεμβρίου και Οκτώβρη), πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους τον Δεκέμβριο.
Οι τρεις Επίτροποι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες, είναι ο Γάλλος Τιερί Μπρετόν, ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Σλοβάκος, Μάρος Σέφκοβιτς, ενώ δεν αποκλείεται να επαναδιοριστεί και ο Λουξεμβούργιος Νικολά Σμιτ.
Ο Τιερί Μπρετόν, ο οποίος έχει λάβει το πράσινο φως από τον Εμανουέλ Μακρόν, είναι πολύ πιθανό να αναλάβει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που θα περιλαμβάνει την ανταγωνιστικότητα και τη βιομηχανία.
Τα περιζήτητα χαρτοφυλάκια
Μεταξύ των πιο περιζήτητων χαρτοφυλακίων είναι αναμφίβολα και αυτό της Άμυνας που θα φτιάξει η Φον ντερ Λάιεν και για το οποίο ενδιαφέρονται η Πολωνία και η Λιθουανία. Προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση της ΕΕ για την «ακλόνητη» συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, την επόμενη πενταετία, η Κομισιόν θα επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας «πραγματικής ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης».
Όπως δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν, η Επιτροπή θα προτείνει μια σειρά αμυντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος αεράμυνας και μιας ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας – κάτι το οποίο ταυτίζεται με την προ μηνός πρόταση του Έλληνα και του Πολωνού πρωθυπουργού.
Εξάλλου, η Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διορίσει έναν Επίτροπο για τις σχέσεις με τις χώρες της Μεσογείου. Αρμοδιότητά του, θα είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού με σκοπό μια «νέα προσέγγιση» για την επιστροφή των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο, καθώς και η δημιουργία νέων συνολικών εταιρικών σχέσεων.
Ο Επίτροπος για τη Μεσόγειο θα βρίσκεται σε στενό συντονισμό με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Κάγια Κάλας. Στο θέμα της μετανάστευσης, η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Κομισιόν δεσμεύτηκε ότι την επόμενη πενταετία θα ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τριπλασιάζοντας τον αριθμό των συνοριοφυλάκων της Frontex σε 30.000. «Δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε όσους απειλούν την ασφάλεια των συνόρων μας και των πολιτών μας, με υβριδικές επιθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίτροπος για τη στέγαση
Για πρώτη φορά, επίσης, θα διοριστεί ένας Επίτροπος με άμεση ευθύνη μια «οικονομικά προσιτή στέγαση».
«Οι άνθρωποι αγωνίζονται να βρουν οικονομικά προσιτά σπίτια. Γι’ αυτό, για πρώτη φορά, θα διορίσω έναν Επίτροπο με άμεση ευθύνη τη στέγαση» είπε η φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι σκοπεύει να αναπτύξει ένα «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Προσιτής Στέγασης, που θα εξετάσει όλους τους παράγοντες της κρίσης και θα βοηθήσει στην απελευθέρωση των απαιτούμενων ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων. «Αν έχει σημασία για τους Ευρωπαίους, έχει σημασία και για την Ευρώπη», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.
Η νούμερο ένα προτεραιότητα
Ωστόσο, η «νούμερο ένα» προτεραιότητα για την επόμενη Επιτροπή είναι η οικονομική ανταγωνιστικότητα. Αυτό σημαίνει να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε την επιχειρηματικότητα, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη πίστη, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι προτίθεται να διορίσει έναν Αντιπρόεδρο της Επιτροπής που θα συντονίσει το έργο της Ανταγωνιστικότητας. «Τα θεμελιώδη στοιχεία της παγκόσμιας οικονομίας αλλάζουν. Όσοι μείνουν στάσιμοι, θα μείνουν πίσω. Όσοι δεν είναι ανταγωνιστικοί, θα είναι εξαρτημένοι. Ο αγώνας είναι σε εξέλιξη και θέλω η Ευρώπη να αλλάξει ταχύτητα», δήλωσε.
Τέλος, σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι απαραίτητο η ΕΕ να «παραμείνει στην πορεία» για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία ήταν η νούμερο ένα προτεραιότητα το 2019. Θα διατηρηθούν οι στόχοι του 2030 και 2050 για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών κατά 90% έως το 2040 στη νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα.
Πηγή: ΑΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![CATL: Η ΙΡΟ του γίγαντα μπαταριών θα είναι η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ από το 2021](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/CATL-600x391.jpg)
Μπαίνει στο χρηματιστήριο του Xονγκ Κονγκ η CALT - Ο γίγαντας μπαταριών «πάει» για 5 δισ. δολ.
Με την εισαγωγή, η CALT αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια
![Heineken: Ανεβάζει ταχύτητα λόγω ισχυρών πωλήσεων premium μπύρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/heineken-1-600x353.jpg)
Η Heineken ανεβάζει ταχύτητα - Οι ισχυρές πωλήσεις premium μπύρας
Η Heineken αναφέρει σταθερή ανάπτυξη το 2024 παρά τις αντιξοότητες
![SoftBank: Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» – Στο κόκκινο οι επενδύσεις του Vision Fund](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/softbank-600x417.jpg)
Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» για τη SoftBank - Στο κόκκινο το Vision Fund
Ο ευρύτερος τομέας του Vision Fund της SoftBank - ο οποίος επηρεάζει το διοικητικό κόστος, τις διακυμάνσεις του νομίσματος, μεταξύ άλλων - ανέφερε ζημία 309,93 δισεκατομμυρίων γεν
![Foxconn: Σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/foxconn-600x400.jpg)
Η Foxconn σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan
Η ταϊβανέζικη εταιρεία συναρμολόγησης ηλεκτρονικών Foxconn λέει ότι εξετάζει μια συμφωνία μόνο ως μέρος συνεργασίας για ηλεκτρικά οχήματα
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/Johnson_J_Lobby01-600x400.jpg)
Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων
Η Johnson & Johnson έχει προσεγγίσει πιθανούς ιδιωτικούς επενδυτές και στρατηγικούς αγοραστές μέσω συμβούλων για να εξετάσει το πιθανό ενδιαφέρον τους για την Cerenovus
![ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/stock-market-600x400.jpg)
ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας
Το μοντέλο των ΗΠΑ – χρηματιστικοποίηση, ολιγαρχία εισοδηματιών και επιβολή ηγεμονίας του δολαρίου – έχει φτάσει στα όριά του.
![Golden Visa: Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία μετά από μεγάλες καθυστερήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_golden_visa24_1-600x352.png)
Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία Golden Visa μετά από μεγάλες καθυστερήσεις
Η Πορτογαλία επισπεύδει τις αιτήσεις για Golden Visa μεταβαίνοντας από ένα σύστημα ψηφιακής υποβολής αιτήσεων
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ