Τον Αμερικανικό πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Πομπέο, προσέλαβε η ιαπωνική Nippon Steel, για να βοηθήσει στην άσκηση πίεσης για την αμφιλεγόμενη προσφορά 14,9 δισ. δολαρίων για την US Steel, στην οποία αντιτίθενται τόσο Ρεπουμπλικανοί όσο και Δημοκρατικοί.

Ο Πομπέο – ο οποίος μίλησε στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών αυτή την εβδομάδα όπου ο Τραμπ αποδέχτηκε την υποψηφιότητα του κόμματος ως προεδρικό υποψήφιο – θα χρησιμεύσει ως σύμβουλος της Nippon Steel καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει τις δημόσιες δηλώσεις κατά της συμφωνίας από τον Τραμπ και τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Και οι δύο άνδρες προσπαθούν να φλερτάρουν τους ψηφοφόρους στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσυλβάνια ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

ΗΠΑ: Επανεξέταση της συμφωνίας εξαγοράς της αμερικανικής US Steel από την ιαπωνική Nippon Steel

«Ως πρώην υπουργός Εξωτερικών, διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και βουλευτής των ΗΠΑ, ο Μάικ Πομπέο είναι σεβαστός και στις δύο πλευρές του διαδρόμου και έχει απαράμιλλη κατανόηση των γεωπολιτικών ζητημάτων και της ασφάλειας που αντιμετωπίζει σήμερα η Αμερική», ανέφερε η Nippon Steel.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί του για να τονίσουμε περαιτέρω τους τρόπους με τους οποίους η εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel ενισχύει την οικονομική και εθνική ασφάλεια της χώρας».

Ο ρόλος του Μάικ Πομπέο

Όπως επισημαίνουν οι Financial Time,  ο Πομπέο δεν είναι ο μόνος πρώην σύμβουλος του Τραμπ που υποστηρίζει τη συμφωνία. Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση, ο Stephen Moore, πρώην σύμβουλος της εκστρατείας του Τραμπ, είπε ότι «η προσφορά της Nippon Steel να εξαγοράσει την US Steel είναι μια οικονομική νίκη για τη μεταποιητική βιομηχανία των ΗΠΑ και την οικονομία των ΗΠΑ ευρύτερα» και περιέγραψε τη συμφωνία ως «ξεκάθαρη περίπτωση φιλίας μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ».

Η αντίθεση του Μπάιντεν στη συμφωνία είχε πυροδοτήσει ανησυχίες στην Ουάσιγκτον και το Τόκιο ότι θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις με την Ιαπωνία, έναν από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στις προσπάθειες να περιοριστεί η στρατιωτική και οικονομική άνοδος της Κίνας.

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ιαπωνίας συμμετέχουν επίσης σε μεγάλο βαθμό στο λόμπι για να περάσει το deal, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT. Η Nippon Steel αρνήθηκε να σχολιάσει αυτόν τον ισχυρισμό.

Παρόλο που η συμφωνία για την US Steel με έδρα το Πίτσμπουργκ, η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο , έχει λάβει ρυθμιστικές εγκρίσεις εκτός των ΗΠΑ, δεν έχει ακόμη εκκαθαρίσει την επισκόπηση εθνικής ασφάλειας από την Ουάσιγκτον και αντιμετωπίζει αντιρρήσεις από ισχυρά εργατικά συνδικάτα.

Αφού ο Τραμπ επιτέθηκε κατά της «φρικτής» συμφωνίας και υποσχέθηκε να την εμποδίσει εάν εκλεγεί, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης την αντίθεσή του στην εξαγορά, λέγοντας ότι είναι «ζωτικό» για την αμερικανική εταιρεία χάλυβα να παραμείνει «σε εγχώρια ιδιοκτησία και λειτουργία».

Η Nippon Steel, η οποία έχει καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμά της για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, παραμένει σίγουρη και τον Μάιο προέβλεψε «πιο ήρεμες συζητήσεις» με τα συνδικάτα μετά τις προεδρικές εκλογές.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές θέσεων εργασίας και κλείσιμο εργοστασίων λόγω της συγχώνευσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Φορολογική μεταρρύθμιση υποσχέται ο πρόεδρος Σι
Διεθνή |

Φορολογική μεταρρύθμιση και περισσότερους πόρους στις τοπικές κυβερνήσεις, υπόσχεται ο Κινέζος πρόεδρος

Οι σχεδιασμοί του κομμουνιστικού κόμματος περιλαμβάνουν ακόμα παρέμβαση στην αγορά ακινήτων και ρύθμιση των μισθών των στελεχών σε κρατικές επιχειρήσεις,