Σε αναβάθμιση της της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας προχώρησε η Moody’s Ratings, για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, τονίζοντας ότι η διακυβέρνηση και οι οικονομικές πολιτικές έχουν βελτιωθεί.

Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος ανέβασε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε «Β1» από «Β3», διατηρώντας τις  θετικές προοπτικές.

Η Moody’s  υπογράμμισε ότι η χώρα έχει καταγράψει βελτιώσεις στη διακυβέρνηση, αναφερόμενη ειδικότερα «στην αποφασιστική και ολοένα πιο εδραιωμένη επιστροφή στις ορθόδοξες νομισματικές πολιτικές, οι οποίες αποφέρουν τα πρώτα ορατά αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση των μεγάλων μακροοικονομικών ανισορροπιών της χώρας».

Τουρκία: Εκτοξεύτηκε κατά 157% ο πλούτος στην Τουρκία – Πώς εξηγείται – Τι σημαίνει για τους πολίτες και πόσο αποτυπώνεται στην καθημερινότητα

Ενώ ο πληθωρισμός και η εγχώρια ζήτηση έχουν αρχίσει να μετριάζονται, οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να υποχωρήσουν σημαντικά τους επόμενους μήνες και το 2025, πρόσθεσε. Και επεσήμανε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) ενισχύει γρήγορα την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην τουρκική λίρα.

«Επιπλέον, η αυστηρή πολιτική στάση μειώνει ήδη ουσιαστικά την αυξημένη εξωτερική ευπάθεια της Τουρκίας», ανέφερε η δήλωση.

«Η θετική προοπτική αντανακλά μια ισορροπία κινδύνων που στρέφεται προς τα πάνω», σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης. Καθώς η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής αυξάνεται, η μακροοικονομική σταθερότητα και οι ισχυρότεροι θεσμοί ενδέχεται να επιτρέψουν στις υποκείμενες πιστωτικές δυνάμεις της Τουρκίας, όπως η διαφοροποιημένη και ανταγωνιστική οικονομία της και οι συγκριτικά ισχυροί δημοσιονομικοί δείκτες και μετρήσεις χρέους, να εμφανιστούν ξανά, ανέφερε.

Το καμπανάκι της Moody’s

Ωστόσο, η Moody’s σημείωσε ότι το επίπεδο δολαριοποίησης στην Τουρκία παραμένει υψηλό και η εμπιστοσύνη στην τουρκική λίρα δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί πλήρως.

Από την άλλη πλευρά, η απότομη νομισματική σύσφιγξη της κεντρικής τράπεζας έχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και την ελκυστικότητα της τουρκικής λίρας, κάτι που φαίνεται στην αύξηση των καταθέσεων σε λίρες, καθώς τα επιτόκια καταθέσεων πλησιάζουν κατά μέσο όρο στο 60% επί του παρόντος, υπογράμμισε.

Ο οίκος αναμένει ότι ο πληθωρισμός καταναλωτών θα μειωθεί απότομα κάτω από το 45% έως τον Δεκέμβριο, βοηθούμενος από την επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη και με την ανατίμηση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Η Moody’s αναμένει ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας θα ανέλθει στο διαχειρίσιμο 2,4% του ΑΕΠ το 2024 και κάτω από το 2% του ΑΕΠ το 2025, από 5% το 2022.

«Ενώ οι κύριες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα άνω του 20% του ΑΕΠ, περισσότερο από το ήμισυ χρηματοδοτείται από σταθερές πηγές χρηματοδότησης, ιδίως εμπορικές πιστώσεις και καταθέσεις τόσο στο CBRT όσο και στο τραπεζικό σύστημα που ήταν ανθεκτικά σε επαναλαμβανόμενους κραδασμούς», εξήγησε.

Η συναλλαγματική θέση της κεντρικής τράπεζας έχει «βελτιωθεί σημαντικά τόσο σε ακαθάριστους όσο και σε καθαρούς όρους», ανέφερε.

Ενώ τα αποθέματα της τράπεζας σε σκληρά νομίσματα αυξήθηκαν στα 86,9 δισεκατομμύρια δολάρια στις 12 Ιουλίου, «σε συνδυασμό με αποθέματα χρυσού άνω των 59,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα αποθέματα βρίσκονται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο για περισσότερο από μια δεκαετία», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή