Οι συνθήκες καύσωνα ξεκίνησαν νωρίτερα στη χώρα (και όχι μόνο) φέτος, με τις υψηλές θερμοκρασίες να μας ταλαιπωρούν από τον Ιούνιο, και για παρατεταμένο διάστημα.

Για 14η συνεχόμενη ημέρα, σήμερα στη χώρα καταγράφονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο σε αρκετές περιοχές να φτάνει τους 41 βαθμούς.

Για 14η συνεχόμενη ημέρα, στη χώρα καταγράφονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες με μέγιστες τιμές τοπικά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου θα διατηρηθούν στη χώρα μας μέχρι αύριο  Δευτέρα (22-7-2024).

Από την Τρίτη θα υπάρξει βαθμιαία υποχώρηση της θερμοκρασίας, τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές, που θα γίνει αισθητή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος στις περισσότερες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

Την Κυριακή (21-7-2024) και τη Δευτέρα (22-7-2024) η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β. στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 37 βαθμούς Κελσίου.
δ. στην Αττική τους 39 με 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Βουτιά έως 10 βαθμούς

Το καλό νέο είναι ότι το κύμα ακραίας ζέστης θα αρχίσει να υποχωρεί από την Τρίτη (23/7) σύμφωνα με την τελευταία ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου, με το θερμόμετρο να πέφτει στους 35 βαθμούς, με την Παρασκευή και το Σάββατο να πέφτει στους 32.

Όπως αναφέρει στον πίνακα που παραθέτει, «σε κλειστές πεδινές περιοχές μακριά από τη θάλασσα υπολογίστε έως 1-3 βαθμούς υψηλότερη τη θερμοκρασία. Στις ορεινότερες περιοχές (πχ 500-1000 μέτρα) 3 με 6 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αντίστοιχα, στα παραθαλάσσια και τα νησιά υπολογίστε 3-5 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αντίστοιχα αλλά με πιο αυξημένη την σχετική υγρασία όταν δεν φυσά βοριάς».

Από την ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου στο Facebook

Και μετά πάλι ακραία ζέστη

Ενδείξεις για πτώση της θερμοκρασίας παρουσίασε και το meteo.gr, ωστόσο όπως επισημαίνει, αυτή η «ανάσα» δροσιάς θα κρατήσει λίγο καθώς μετά τις 27 του μήνα θα επιστρέψουν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Όπως αναφέρει ο Κώστας Λαγουβάρδος «Η πρόγνωση της πορείας της θερμοκρασίας μετά τις 27/7 έχει μεγάλη αβεβαιότητα, όπως υποδεικνύεται και στο Γράφημα, όμως η πλειονότητα των προγνωστικών σεναρίων δείχνουν ότι και πάλι η θερμοκρασία θα ανέβει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020».

Γράφημα παρουσιάζει 32 προγνωστικά σενάρια από τις 20 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου 2024 από το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ, για την πορεία της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας ( ύψος στο οποίο μελετάται η πορεία των αερίων μαζών).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αρχίζει τώρα το σκληρό παζάρι για τους επιτρόπους
Επικαιρότητα |

Αρχίζει το σκληρό παζάρι για τους επιτρόπους στην Κομισιόν - Ποια πόστα «κοιτάζει» η Αθήνα

Ξεκινάνε οι ζυμώσεις στην Κομισιόν μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και της επανεκλεγείσας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τα χαρτοφυλάκια της επόμενης Επιτροπής