Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων για να διαδεχθεί τον Τζο Μπάιντεν στην κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετώπισε και η ίδια τα δικά της προβλήματα μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα στον Λευκό Οίκο και κακά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Επιπλέον, το Σύνταγμα των ΗΠΑ υπαγορεύει ότι ο αντιπρόεδρος γίνεται πρόεδρος σε περίπτωση που ο πρόεδρος πεθάνει ή καταστεί ανίκανος, αλλά δεν ασκεί επιρροή σε μια διακομματική διαδικασία για την επιλογή του υποψηφίου.

Αποσύρεται από την κούρσα των εκλογών ο Μπάιντεν – Η ανάρτηση στο Χ

Πάντως, με νεότερη ανάρτησή του στο X ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι προσφέρει την πλήρη υποστήριξή του στην Καμάλα Χάρις ώστε να ηγηθεί του κόμματος προς τις επικείμενες εκλογές.

«Φίλοι Δημοκρατικοί, αποφάσισα να μην αποδεχτώ την υποψηφιότητα και να επικεντρώσω όλες μου τις δυνάμεις στα καθήκοντά μου ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου. Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος για το κόμμα το 2020 ήταν να επιλέξω την Καμάλα Χάρις ως Αντιπρόεδρό μου. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα. Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου και την υποστήριξή μου ώστε η Καμάλα να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί – ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε».

Άλλοι υποψήφιοι πρέπει να θεωρούνται σίγουρα ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, ο κυβερνήτης του Κεντάκι Άντι Μπέσιρ και ο κυβερνήτης του Ιλινόις Τζέι Μπι Πρίτζκερ. Άπαντες, μέχρι τώρα, δήλωναν υποστηρικτές του Μπάιντεν που εργάζονταν για να τον βοηθήσουν να εκλεγεί.

Πώς θα επιλεγεί ο υποψήφιος;

Θα μπορούσε να υπάρξει ένα είδος ελεύθερου αγώνα μεταξύ των μεγάλων ονομάτων των Δημοκρατικών που διεκδικούν τη θέση.

Σύμφωνα με το Ballotpedia, αναμένεται να υπάρχουν περίπου 4.672 αντιπρόσωποι το 2024, συμπεριλαμβανομένων 3.933 υποψηφίων αντιπροσώπων και 739 λεγόμενων superdelegates – δηλαδή ανώτερα μέλη του κόμματος.

Για να εξασφαλίσει το χρίσμα, ένας υποψήφιος θα πρέπει να λάβει την πλειοψηφία – δηλαδή περισσότερες ψήφους από όλους τους άλλους μαζί.

Εάν κανείς δεν το πετύχει αυτό, τότε θα υπάρξει ένα «συνέδριο μεσολάβησης» στο οποίο οι αντιπρόσωποι θα ενεργούν ως ελεύθεροι πράκτορες και θα διαπραγματεύονται με την ηγεσία του κόμματος. Θα θεσπιστούν κανόνες και θα υπάρξουν ονομαστικές ψηφοφορίες για τα ονόματα που θα τεθούν ως υποψήφιοι.

Θα μπορούσαν να χρειαστούν αρκετοί γύροι ψηφοφορίας για να συγκεντρώσει κάποιος την πλειοψηφία και να γίνει υποψήφιος. Το τελευταίο συνέδριο με μεσολάβηση στο οποίο οι Δημοκρατικοί απέτυχαν να αναδείξουν υποψήφιο από την πρώτη ψηφοφορία ήταν το 1952.

Η αντίδραση Τραμπ στην υποψηφιότητα Χάρις

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο CNN πως πιστεύει ότι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα είναι ευκολότερο να ηττηθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου σε σχέση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Δημοσιογράφος του CNN δήλωσε στην πλατφόρμα Χ ότι ο Τραμπ έκανε τα σχόλια αυτά στο δίκτυο λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μπάιντεν.

Παράλληλα, καυστική ήταν η ανάρτηση Τραμπ σχετικά με την αποχώρηση Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα