![Αποχώρηση Μπάιντεν: Τα επόμενα βήματα στη διαδοχή του Δημοκρατικού Κόμματος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/ot_BIDEN__HaRRIS3.png)
Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων για να διαδεχθεί τον Τζο Μπάιντεν στην κούρσα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Ωστόσο, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετώπισε και η ίδια τα δικά της προβλήματα μετά από ένα δύσκολο ξεκίνημα στον Λευκό Οίκο και κακά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Επιπλέον, το Σύνταγμα των ΗΠΑ υπαγορεύει ότι ο αντιπρόεδρος γίνεται πρόεδρος σε περίπτωση που ο πρόεδρος πεθάνει ή καταστεί ανίκανος, αλλά δεν ασκεί επιρροή σε μια διακομματική διαδικασία για την επιλογή του υποψηφίου.
Αποσύρεται από την κούρσα των εκλογών ο Μπάιντεν – Η ανάρτηση στο Χ
Πάντως, με νεότερη ανάρτησή του στο X ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι προσφέρει την πλήρη υποστήριξή του στην Καμάλα Χάρις ώστε να ηγηθεί του κόμματος προς τις επικείμενες εκλογές.
«Φίλοι Δημοκρατικοί, αποφάσισα να μην αποδεχτώ την υποψηφιότητα και να επικεντρώσω όλες μου τις δυνάμεις στα καθήκοντά μου ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου. Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος για το κόμμα το 2020 ήταν να επιλέξω την Καμάλα Χάρις ως Αντιπρόεδρό μου. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα. Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου και την υποστήριξή μου ώστε η Καμάλα να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί – ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε».
My fellow Democrats, I have decided not to accept the nomination and to focus all my energies on my duties as President for the remainder of my term. My very first decision as the party nominee in 2020 was to pick Kamala Harris as my Vice President. And it’s been the best… pic.twitter.com/x8DnvuImJV
— Joe Biden (@JoeBiden) July 21, 2024
Άλλοι υποψήφιοι πρέπει να θεωρούνται σίγουρα ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, ο κυβερνήτης του Κεντάκι Άντι Μπέσιρ και ο κυβερνήτης του Ιλινόις Τζέι Μπι Πρίτζκερ. Άπαντες, μέχρι τώρα, δήλωναν υποστηρικτές του Μπάιντεν που εργάζονταν για να τον βοηθήσουν να εκλεγεί.
Πώς θα επιλεγεί ο υποψήφιος;
Θα μπορούσε να υπάρξει ένα είδος ελεύθερου αγώνα μεταξύ των μεγάλων ονομάτων των Δημοκρατικών που διεκδικούν τη θέση.
Σύμφωνα με το Ballotpedia, αναμένεται να υπάρχουν περίπου 4.672 αντιπρόσωποι το 2024, συμπεριλαμβανομένων 3.933 υποψηφίων αντιπροσώπων και 739 λεγόμενων superdelegates – δηλαδή ανώτερα μέλη του κόμματος.
Για να εξασφαλίσει το χρίσμα, ένας υποψήφιος θα πρέπει να λάβει την πλειοψηφία – δηλαδή περισσότερες ψήφους από όλους τους άλλους μαζί.
Εάν κανείς δεν το πετύχει αυτό, τότε θα υπάρξει ένα «συνέδριο μεσολάβησης» στο οποίο οι αντιπρόσωποι θα ενεργούν ως ελεύθεροι πράκτορες και θα διαπραγματεύονται με την ηγεσία του κόμματος. Θα θεσπιστούν κανόνες και θα υπάρξουν ονομαστικές ψηφοφορίες για τα ονόματα που θα τεθούν ως υποψήφιοι.
Θα μπορούσαν να χρειαστούν αρκετοί γύροι ψηφοφορίας για να συγκεντρώσει κάποιος την πλειοψηφία και να γίνει υποψήφιος. Το τελευταίο συνέδριο με μεσολάβηση στο οποίο οι Δημοκρατικοί απέτυχαν να αναδείξουν υποψήφιο από την πρώτη ψηφοφορία ήταν το 1952.
Η αντίδραση Τραμπ στην υποψηφιότητα Χάρις
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο CNN πως πιστεύει ότι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα είναι ευκολότερο να ηττηθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου σε σχέση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που απέσυρε την υποψηφιότητά του.
Δημοσιογράφος του CNN δήλωσε στην πλατφόρμα Χ ότι ο Τραμπ έκανε τα σχόλια αυτά στο δίκτυο λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μπάιντεν.
Παράλληλα, καυστική ήταν η ανάρτηση Τραμπ σχετικά με την αποχώρηση Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/paris-600x394.jpg)
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές
![Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/ot_israel_palestine_netaniahou-768x450-1-600x352.png)
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.