Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή ότι θα εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα του 2024, μια άνευ προηγουμένου για τα αμερικανικά χρονικά κίνηση, ενδίδοντας, όπως όλα δείχνουν στις πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων που ασκήθηκαν από το εσωτερικό των Δημοκρατικών και μερίδα των υποστηρικτών του.

«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως Πρόεδρός σας», έγραψε ο Μπάιντεν σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X.

«Και ενώ ήταν πρόθεσή μου να επιδιώξω επανεκλογή, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματέγραψε ο Μπάιντεν.

«Θα μιλήσω στο Έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφασή μου».

Η απόφαση του προέδρου ανακοινώνεται λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από την ημερομηνία των εκλογών. Θέτει επίσης εξαιρετικά ερωτήματα και προκλήσεις για το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο τώρα πρέπει να δώσει μάχη για να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για να ξκαναπάρει την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο επόμενος υποψήφιος θα πρέπει να ανταγωνιστεί τον Ντόναλντ Τραμπ και τον γερουσιαστή Τζέι ντι Βανς, να κερδίσει χρηματοδότες, αντιπροσώπους και άλλους συμμάχους και ταυτόχρονα να πείσει τους αμερικανούς ψηφοφόρους για την ικανότητά του να αναλάβει το ανώτατο αξίωμα.

Φαίνεται και προφανώς είναι δύσκολο στοίχημα, ωστόσο, όλο και περισσότεροι κορυφαίοι Δημοκρατικοί κατέστησαν σαφές τις τελευταίες εβδομάδες ότι το προτιμούν, από το να φτάσουν στις κάλπες με υποψήφιο τον Τζο Μπάιντεν.

Η αρχή του τέλους

Την αρχή του τέλους για την υποψηφιότητά του σηματοδότησε η καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ εναντίον του Τραμπ στα τέλη Ιουνίου.

Ενώ είναι μόλις τρία χρόνια μεγαλύτερος από τον Τραμπ, ο Μπάιντεν φαινόταν και πράγματι υπολειπόταν σημαντικά στη σκηνή του ντιμπέιτ. Έδειχνε μια άκαμπτη στάση και μερικές φορές άδειο βλέμμα, ενώ έδινε απαντήσεις που ήταν ασαφείς και χωρίς νόημα.

Τόσο στην ουσία όσο και στην εμφάνιση, ο Μπάιντεν έκανε έντονη αντίθεση με τον Τραμπ, ο οποίος έμοιαζε και ακουγόταν αναλλοίωτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η συζήτηση πυροδότησε αμέσως μια κρίση μεταξύ των Δημοκρατικών. Ακόμη και πριν τελειώσει, στελέχη του κόμματος ήγειραν αμφιβολίες για το αν ο Μπάιντεν θα μπορούσε να ηγηθεί αποτελεσματικά της εκστρατείας κατά του Τραμπ.

Δημοκρατικοί χρηματοδότες και υποστηρικτές υψηλού προφίλ προέτρεψαν ανοιχτά τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει, με ορισμένους να μην καταβάλλουν τις εισφορές τους μέχρι να αποσυρθεί.

Μέρες μετά τη συζήτηση, ο βουλευτής Λόιντ Ντόγκετ του Τέξας έγινε ο πρώτος εν ενεργεία Δημοκρατικός στο Κογκρέσο που κάλεσε τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα. Σχεδόν 20 άλλοι ακολούθησαν σύντομα, μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστής Peter Welch του Βερμόντ και ο βουλευτής Adam Schiff από την Καλιφόρνια.

Αμετάπειστος

Ο Μπάιντεν και το επιτελείο του πέρασαν εβδομάδες προσπαθώντας να ανακόψουν τις διαρροές. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη συζήτηση, ο Μπάιντεν είπε ότι ήταν πεπεισμένος πως είναι ο καλύτερος για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να πειστεί να παραιτηθεί «αν ο Παντοδύναμος Κύριος βγει και μου το πει αυτό».

Όμως, καθώς η αποφασιστική του στάση απέτυχε να καταπνίξει την αναταραχή στο κόμμα του, ο Μπάιντεν είπε ότι θα μπορούσε να  αποσυρθεί με άλλους τρόπους.

Ακολούθησε η συνέντευξη στο BET που βγήκε στον αέρα την προηγούμενη Τετάρτη, ο Μπάιντεν είπε ότι μπορεί να επανεξετάσει την απόφασή του να παραμείνει στην κούρσα «εάν προέκυπταν ιατρικοί λόγοι».

Την ίδια μέρα που είχε προγραμματιστεί η μετάδοση της συνέντευξης, ο Μπάιντεν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Ακύρωσε μια προγραμματισμένη εμφάνιση στο Λας Βέγκας και επέστρεψε στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ.

Ο Μπάιντεν είναι ήδη ο γηραιότερος ένοικος του Λευκού Οίκου και θα ήταν 86 ετών στο τέλος μιας δεύτερης θητείας. Είχε αντιμετωπίσει ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας του και τις αντοχές του ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας του 2020.

Στηρίζει την Καμάλα Χάρις

Με νεότερη ανάρτησή του στο X ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι προσφέρει την πλήρη υποστήριξή του στην Καμάλα Χάρις ώστε να ηγηθεί του κόμματος προς τις επικείμενες εκλογές.

«Φίλοι Δημοκρατικοί, αποφάσισα να μην αποδεχτώ την υποψηφιότητα και να επικεντρώσω όλες μου τις δυνάμεις στα καθήκοντά μου ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου. Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος για το κόμμα το 2020 ήταν να επιλέξω την Kamala Harris ως Αντιπρόεδρό μου. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα. Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου και την υποστήριξή μου ώστε η Kamala να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί – ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε».

Πώς θα επιλεγεί ο υποψήφιος;

Θα μπορούσε να υπάρξει ένα είδος ελεύθερου αγώνα μεταξύ των μεγάλων ονομάτων των Δημοκρατικών που διεκδικούν τη θέση.

Σύμφωνα με το Ballotpedia, αναμένεται να υπάρχουν περίπου 4.672 αντιπρόσωποι το 2024, συμπεριλαμβανομένων 3.933 υποψηφίων αντιπροσώπων και 739 λεγόμενων superdelegates – δηλαδή ανώτερα μέλη του κόμματος.

Για να εξασφαλίσει το χρίσμα, ένας υποψήφιος θα πρέπει να λάβει την πλειοψηφία – δηλαδή περισσότερες ψήφους από όλους τους άλλους μαζί.

Εάν κανείς δεν το πετύχει αυτό, τότε θα υπάρξει ένα «συνέδριο μεσολάβησης» στο οποίο οι αντιπρόσωποι θα ενεργούν ως ελεύθεροι πράκτορες και θα διαπραγματεύονται με την ηγεσία του κόμματος. Θα θεσπιστούν κανόνες και θα υπάρξουν ονομαστικές ψηφοφορίες για τα ονόματα που θα τεθούν ως υποψήφιοι.

Θα μπορούσαν να χρειαστούν αρκετοί γύροι ψηφοφορίας για να συγκεντρώσει κάποιος την πλειοψηφία και να γίνει υποψήφιος. Το τελευταίο συνέδριο με μεσολάβηση στο οποίο οι Δημοκρατικοί απέτυχαν να αναδείξουν υποψήφιο από την πρώτη ψηφοφορία ήταν το 1952.

Ντόναλντ Τραμπ: «Φεύγει ο χειρότερος πρόεδρος»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το CNN με τον Ντόναλντ Τραμπ, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε με σκληρά λόγια για τον νυν Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Τραμπ είπε χαρακτηριστικά ότι φεύγει «ως ο χειρότερος πρόεδρος με διαφορά στην ιστορία της χώρας μας».

Παράλληλα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές ξεκαθάρισε πως πιστεύει ότι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα είναι ευκολότερο να ηττηθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου συγκριτικά με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να παραιτηθεί «αμέσως» δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, μετά την ανακοίνωση του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για μια νέα προεδρική θητεία.

«Αν ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι ικανός να διεκδικήσει την προεδρία, δεν είναι ικανός να υπηρετήσει ως πρόεδρος. Πρέπει να παραιτηθεί αμέσως», τόνισε ο Τζόνσον με ανάρτηση στο X.

Στην ανακοίνωση τερματισμού της εκστρατείας του για επανεκλογή στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα παραμείνει πρόεδρος των ΗΠΑ μέχρι τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο του 2025.

Στήριξη στην Καμάλα Χάρις από το ζεύγος Κλίντον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του, Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατικών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, δήλωσαν με ανακοίνωσή τους ότι στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις για υποψήφια πρόεδρο των Δημοκρατικών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ομπάμα: «Πατριώτης ανώτερης τάξης ο Μπάιντεν»

«Ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς προέδρους της Αμερικής, καθώς και ένας αγαπημένος φίλος και συνεργάτης μου. Σήμερα, μας υπενθύμισαν επίσης –και πάλι– ότι είναι πατριώτης ανώτερης τάξης», αναφέρει σε ανάρτησή του στο X ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο ο Μπάιντεν είχε υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι έχει την πεποίθηση ότι οι ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος θα δημιουργήσουν μια διαδικασία για να αναδειχθεί ένας εξαιρετικός υποψήφιος.

Η ρωσική αντίδραση

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του για μια νέα προεδρική θητεία, το Κρεμλίνο ανέφερε πως παραμένει «προσεκτικό» στις εξελίξεις της κατάστασης.

«Οι εκλογές απέχουν τέσσερις μήνες. Αυτή είναι μια μακρά περίοδος κατά την οποία πολλά μπορούν να αλλάξουν. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να παρακολουθούμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο μέσο ενημέρωσης Life.ru.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα