Με έναν δραματικό τρόπο πέφτει η αυλαία στην πολιτική καριέρα του Τζο Μπάιντεν, του ανθρώπου που υπηρετεί ως 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Ιανουάριο του 2021. Με  μία επιστολή που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την προεδρική κούρσα.

Γεννημένος στις 20 Νοεμβρίου 1942, ο Μπάιντεν υπηρέτησε επίσης ως 47ος Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα από το 2009 έως το 2017, υπηρέτησε ως Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών για την πολιτεία του Ντέλαγουερ, από τις 3 Ιανουαρίου 1973 και μέχρι την παραίτησή του στις 15 Ιανουαρίου 2009, λόγω της τότε επικείμενης εκλογής του στην Αντιπροεδρία. Ήταν ίσως ο ορισμός του όρου «statesman».

Μπάιντεν: Πιέσεις να αποσυρθεί ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο

Της σημερινής παραίτησης προηγήθηκαν αφόρητες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά μετά την τραγική εμφάνισή του στην τελευταία τηλεμαχία με αντίπαλο τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι πιέσεις έρχονταν από το ίδιο το κόμμα των Δημοκρατικών αλλά και από τους υποστηρικτές και δωρητές του κόμματος. Μπορεί ο Μπάιντεν να υποστήριζε ότι ναι μεν δεν έχει τις ίδιες φυσικές δυνάμεις αλλά γνωρίζει «τη δουλειά», ωστόσο σήμερα αναγκάστηκε να γράψει ότι «ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως Πρόεδρός σας» σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X.

«Και ενώ ήταν πρόθεσή μου να επιδιώξω επανεκλογή, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματος» έγραψε ο Μπάιντεν. «Θα μιλήσω στο Έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφασή μου», καταλήγει.

Η απόφαση του προέδρου ανακοινώνεται λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από την ημερομηνία των εκλογών. Θέτει επίσης εξαιρετικά ερωτήματα και προκλήσεις για το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο τώρα πρέπει να δώσει μάχη για να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για να ξκαναπάρει την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο επόμενος υποψήφιος θα πρέπει να ανταγωνιστεί τον Ντόναλντ Τραμπ και τον γερουσιαστή Τζέι Ντι Βανς, να κερδίσει χρηματοδότες, αντιπροσώπους και άλλους συμμάχους και ταυτόχρονα να πείσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους για την ικανότητά του να αναλάβει το ανώτατο αξίωμα.

Φαίνεται και προφανώς είναι δύσκολο στοίχημα, ωστόσο, όλο και περισσότεροι κορυφαίοι Δημοκρατικοί κατέστησαν σαφές τις τελευταίες εβδομάδες ότι το προτιμούν, από το να φτάσουν στις κάλπες με υποψήφιο τον Τζο Μπάιντεν.

Η αρχή του τέλους

Την αρχή του τέλους για την υποψηφιότητά του σηματοδότησε η καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ εναντίον του Τραμπ στα τέλη Ιουνίου.

Ενώ είναι μόλις τρία χρόνια μεγαλύτερος από τον Τραμπ, ο Μπάιντεν φαινόταν και πράγματι υπολειπόταν σημαντικά στη σκηνή του ντιμπέιτ. Έδειχνε μια άκαμπτη στάση και μερικές φορές άδειο βλέμμα, ενώ έδινε απαντήσεις που ήταν ασαφείς και χωρίς νόημα.

Τόσο στην ουσία όσο και στην εμφάνιση, ο Μπάιντεν έκανε έντονη αντίθεση με τον Τραμπ, ο οποίος έμοιαζε και ακουγόταν αναλλοίωτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η συζήτηση πυροδότησε αμέσως μια κρίση στις τάξεις των Δημοκρατικών. Ακόμη και πριν τελειώσει, στελέχη του κόμματος ήγειραν αμφιβολίες για το αν ο Μπάιντεν θα μπορούσε να ηγηθεί αποτελεσματικά της εκστρατείας κατά του Τραμπ.

Δημοκρατικοί χρηματοδότες και υποστηρικτές υψηλού προφίλ προέτρεψαν ανοιχτά τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει, με ορισμένους να μην καταβάλλουν τις εισφορές τους μέχρι να αποσυρθεί.

Μέρες μετά τη συζήτηση, ο βουλευτής Λόιντ Ντόγκετ του Τέξας έγινε ο πρώτος εν ενεργεία Δημοκρατικός στο Κογκρέσο που κάλεσε τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα. Σχεδόν 20 άλλοι ακολούθησαν σύντομα, μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστής Πίτερ Γουέλς του Βερμόντ και ο βουλευτής Άνταμ Σιφ από την Καλιφόρνια.

Αμετάπειστος

Ο Μπάιντεν και το επιτελείο του πέρασαν εβδομάδες προσπαθώντας να ανακόψουν τις διαρροές. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη συζήτηση, ο Μπάιντεν είπε ότι ήταν πεπεισμένος πως είναι ο καλύτερος για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να πειστεί να παραιτηθεί «αν ο Παντοδύναμος Κύριος βγει και μου το πει αυτό».

Όμως, καθώς η αποφασιστική του στάση απέτυχε να καταπνίξει την αναταραχή στο κόμμα του, ο Μπάιντεν είπε ότι θα μπορούσε να  αποσυρθεί με άλλους τρόπους.

Ακολούθησε η συνέντευξη στο BET που βγήκε στον αέρα την προηγούμενη Τετάρτη, ο Μπάιντεν είπε ότι μπορεί να επανεξετάσει την απόφασή του να παραμείνει στην κούρσα «εάν προέκυπταν ιατρικοί λόγοι».

Την ίδια μέρα που είχε προγραμματιστεί η μετάδοση της συνέντευξης, ο Μπάιντεν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Ακύρωσε μια προγραμματισμένη εμφάνιση στο Λας Βέγκας και επέστρεψε στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ, από εκεί που εξέδωσε τη σημερινή ανακοίνωση απόσυρσης από την κούρσα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Ο Μπάιντεν είναι ήδη ο γηραιότερος ένοικος του Λευκού Οίκου και θα ήταν 86 ετών στο τέλος μιας δεύτερης θητείας. Σημειώνεται ότι είχε αντιμετωπίσει ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας του και τις αντοχές του ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας του 2020.

Στήριξη στην Κάμαλα Χάρις

Με νεότερη ανάρτησή του στο X ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι προσφέρει την πλήρη υποστήριξή του στην Κάμαλα Χάρις ώστε να ηγηθεί του κόμματος προς τις επικείμενες εκλογές.

«Φίλοι Δημοκρατικοί, αποφάσισα να μην αποδεχτώ την υποψηφιότητα και να επικεντρώσω όλες μου τις δυνάμεις στα καθήκοντά μου ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου. Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος για το κόμμα το 2020 ήταν να επιλέξω την Καμάλα Χάρις ως Αντιπρόεδρό μου. Και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα. Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου ώστε η Καμάλα να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί, ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε».

«Πρόθεσή μου είναι να κερδίσω αυτή την υποψηφιότητα», δήλωσε με τη σειρά της η Καμάλα Χάρις, μέσω ανάρτησής της στο X.

Ποια είναι η υποψήφια διάδοχος του Μπάιντεν

Με τις ευλογίες Μπάιντεν η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις θα διεκδικήσει εσωκοματικά το χρίσμα της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ. Το 2021 έγραψε ιστορία, έγινε η πρώτη γυναίκα και η πρώτη έγχρωμη και Νοτιοασιάτισσα Αμερικανίδα που υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξέλεξαν ποτέ γυναίκα πρόεδρο και η Χάρις πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου της ως αντιπρόεδρος πασχίζοντας να διακριθεί σε έναν ρόλο που είναι εξ ορισμού υποστηρικτικός.

Από δικηγόρος στην εισαγγελία, στην αντιπροεδρία των ΗΠΑ

Ξεκίνησε την καριέρα της ως εργαζόμενη στο Γραφείο του Εισαγγελέα της κομητείας Αλαμέντα και έγινε η κορυφαία εισαγγελέας για το Σαν Φρανσίσκο το 2003, προτού εκλεγεί η πρώτη γυναίκα και πρώτη έγχρωμη γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια, της πολυπληθέστερης πολιτείας της Αμερικής.

Είχε βάλει στόχο να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν διεκδίκησε το χρίσμα για την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών απέναντι στον Μπάιντεν και άλλους συνυποψηφίους το 2020.

Οι μετανάστες γονείς

Γεννημένη στο Όκλαντ της Καλιφόρνια από γονείς μετανάστες – μητέρα ινδικής καταγωγής και πατέρα γεννημένο στην Τζαμάικα – οι γονείς της χώρισαν όταν εκείνη ήταν πέντε ετών και την μεγάλωσε κυρίως η Ινδή ανύπαντρη μητέρα της, Shyamala Gopalan Harris, ερευνήτρια για τον καρκίνο και πολιτική ακτιβίστρια.

Μεγάλωσε σεβόμενη την ινδική της κληρονομιά, συνοδεύοντας τη μητέρα της σε επισκέψεις στην Ινδία, αλλά η Χάρις είπε ότι η μητέρα της υιοθέτησε τη μαύρη κουλτούρα του Όκλαντ, «βαπτίζοντας» μέσα σε αυτήν την Καμάλα και τη μικρότερη αδερφή της Μάγια.

«Η μητέρα μου κατάλαβε πολύ καλά ότι μεγάλωνε δύο μαύρες κόρες», έγραψε στην αυτοβιογραφία της The Truths We Hold. «Ήξερε ότι η θετή πατρίδα της θα έβλεπε τη Μάγια και εμένα ως μαύρα κορίτσια και ήταν αποφασισμένη να βεβαιωθεί ότι θα γίνουμε γεμάτες αυτοπεποίθηση, περήφανες μαύρες γυναίκες».

Οι διαφυλετικές ρίζες και η ανατροφή της τη βοηθούν να ασχοληθεί με πολλές αμερικανικές ταυτότητες. Οι πολυπολιτιστιμές ρίζες της τη βοήθησαν να ασχοληθεί με ανθρώπους με διαφορετικές ταυτότητες που συνυπάρχουν στην Αμερική.

Η διαδοχή και ο προβληματισμός των κομματικών στελεχών

Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κάμαλα Χάρις έχει καλύτερη απόδοση σε μια υποθετική αναμέτρηση με τον Ντόναλντ Τραμπ από ό,τι ο Μπάιντεν, κυρίως λόγω της υποστήριξης που λαμβάνει από μαύρους και ισπανόφωνους ψηφοφόρους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politico/Morning Consult, η Χάρις έχει την υποστήριξη του 67% των μαύρων ψηφοφόρων σε σύγκριση με το 63% που υποστηρίζει τον Μπάιντεν, ενώ ελαφρώς περισσότεροι Ισπανόφωνοι ψηφοφόροι την βλέπουν επίσης πιο ευνοϊκά από τον Μπάιντεν.

Ωστόσο, η χαμηλή αποδοχή της στο γενικό πληθυσμό, που βρίσκεται στο 37% σύμφωνα με τον τελευταίο μέσο όρο δημοσκοπήσεων του FiveThirtyEight, προκαλεί ανησυχία στους Δημοκρατικούς. Παράλληλα, δημοσκόπηση του CNN/SSRS δείχνει ότι η Χάρις υστερεί δύο μονάδες έναντι του Τραμπ, ενώ ο Μπάιντεν υστερεί έξι μονάδες.

Η Χάρις έχει αντιμετωπίσει κριτική για την απόδοσή της ως αντιπρόεδρος, με καταγγελίες για απουσία από τη δημόσια σκηνή και προβλήματα διαχείρισης του γραφείου της. Επίσης, η πολιτική της καριέρα ως εισαγγελέας έχει δεχθεί καταιγιστική κριτική από την αριστερά για τις αποφάσεις της σχετικά με την αστυνομική βία και τη νομοθεσία για τα ναρκωτικά.

Παρά τις προκλήσεις, η Κάμαλα Χάρις έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει την προεκλογική καμπάνια του Μπάιντεν με τα κεφάλαια που έχουν ήδη συγκεντρωθεί, κάτι που θα μπορούσε να της δώσει ένα πλεονέκτημα. Αν και η πορεία της προς την προεδρία δεν είναι εξασφαλισμένη, οι πιθανότητες της να διαδεχθεί τον Τζο Μπάιντεν είναι υπαρκτές και θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η πολιτική σκηνή τους επόμενους μήνες.

Πώς θα επιλεγεί ο υποψήφιος;

Θα μπορούσε να υπάρξει ένα είδος ελεύθερου αγώνα μεταξύ των μεγάλων ονομάτων των Δημοκρατικών που διεκδικούν τη θέση. Σύμφωνα με το Ballotpedia, αναμένεται να υπάρχουν περίπου 4.672 αντιπρόσωποι το 2024, συμπεριλαμβανομένων 3.933 υποψηφίων αντιπροσώπων και 739 λεγόμενων superdelegates – δηλαδή ανώτερα μέλη του κόμματος.

Για να εξασφαλίσει το χρίσμα, ένας υποψήφιος θα πρέπει να λάβει την πλειοψηφία – δηλαδή περισσότερες ψήφους από όλους τους άλλους μαζί.

Εάν κανείς δεν το πετύχει αυτό, τότε θα υπάρξει ένα «συνέδριο μεσολάβησης» στο οποίο οι αντιπρόσωποι θα ενεργούν ως ελεύθεροι πράκτορες και θα διαπραγματεύονται με την ηγεσία του κόμματος. Θα θεσπιστούν κανόνες και θα υπάρξουν ονομαστικές ψηφοφορίες για τα ονόματα που θα τεθούν ως υποψήφιοι.

Θα μπορούσαν να χρειαστούν αρκετοί γύροι ψηφοφορίας για να συγκεντρώσει κάποιος την πλειοψηφία και να γίνει υποψήφιος. Το τελευταίο συνέδριο με μεσολάβηση στο οποίο οι Δημοκρατικοί απέτυχαν να αναδείξουν υποψήφιο από την πρώτη ψηφοφορία ήταν το 1952.

Ντόναλντ Τραμπ: «Φεύγει ο χειρότερος πρόεδρος»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το CNN με τον Ντόναλντ Τραμπ, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε με σκληρά λόγια για τον νυν Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Τραμπ είπε χαρακτηριστικά ότι φεύγει «ως ο χειρότερος πρόεδρος με διαφορά στην ιστορία της χώρας μας».

Παράλληλα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές ξεκαθάρισε πως πιστεύει ότι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα είναι ευκολότερο να ηττηθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου συγκριτικά με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Δημοσιογράφος του CNN δήλωσε στην πλατφόρμα Χ ότι ο Τραμπ έκανε τα σχόλια αυτά στο δίκτυο λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μπάιντεν.

Παράλληλα, καυστική ήταν η ανάρτηση Τραμπ σχετικά με την αποχώρηση Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα, υποστηρίζοντας ότι ο Μπάιντεν δεν ήταν ικανός ούτε για να θέσει υποψηφιότητα αλλά ούτε να ασκήσει και τα προεδρικά του καθήκοντα. «Ποτέ δεν ήταν!» αναφέρει με το γνωστό του ύφος ο Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι διατηρεί τη θέση του με ψέματα και ψευδείς ειδήσεις.

«Χτύπημα» εναντίον του Τζο Μπάιντεν ήρθε και από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε ότι ο Μπάιντεν πρέπει να παραιτηθεί «αμέσως» και να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, στην περίπτωση που δεν είναι ικανός να φέρει σε πέρας τα καθήκοντά του.

Στήριξη στην Κάμαλα Χάρις από το ζεύγος Κλίντον

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του, Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατικών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, δήλωσαν με ανακοίνωσή τους ότι στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις για υποψήφια πρόεδρο των Δημοκρατικών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ομπάμα: «Πατριώτης ανώτερης τάξης ο Μπάιντεν»

«Ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς προέδρους της Αμερικής, καθώς και ένας αγαπημένος φίλος και συνεργάτης μου. Σήμερα, μας υπενθύμισε επίσης –και πάλι– ότι είναι πατριώτης ανώτερης τάξης», αναφέρει σε ανάρτησή του στο X ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο ο Μπάιντεν είχε υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι έχει την πεποίθηση ότι οι ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος θα δημιουργήσουν μια διαδικασία για να αναδειχθεί ένας εξαιρετικός υποψήφιος.

Η ρωσική αντίδραση

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του για μια νέα προεδρική θητεία, το Κρεμλίνο ανέφερε πως παραμένει «προσεκτικό» στις εξελίξεις της κατάστασης.

«Οι εκλογές απέχουν τέσσερις μήνες. Αυτή είναι μια μακρά περίοδος κατά την οποία πολλά μπορούν να αλλάξουν. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να παρακολουθούμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο μέσο ενημέρωσης Life.ru.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Δημοσκόπηση: Aντιπολιτευτικός πόλος το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν «απειλεί» τη ΝΔ – Προηγείται ο Κασελάκης στο ΣΥΡΙΖΑ
Επικαιρότητα |

Δημοσκόπηση: Aντιπολιτευτικός πόλος το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν «απειλεί» τη ΝΔ – Προηγείται ο Κασελάκης στο ΣΥΡΙΖΑ

Νέα δημοσκόπηση δείχνει «ανεβασμένο» το ΠΑΣΟΚ, όχι όμως έτοιμο να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Φαβορί για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, αν φτάσει μέχρι την κάλπη

Κυβέρνηση: Μπροστά σε Ελληνοτουρκικά, Προεδρική εκλογή και…προϋπολογισμό
Επικαιρότητα |

Κυβέρνηση: Αντιμέτωπη με Ελληνοτουρκικά, Προεδρική εκλογή και...προϋπολογισμό

Ο πολιτικά νεκρός χρόνος ευνοεί τα ποσοστά της αδιευκρίνιστης ζώνης, ενώ σε κάθε περίπτωση η αλλαγή τοπίου παραμένει εστιασμένη σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των εσωτερικών τους διεργασιών