Στις συλλήψεις δυο πλοιάρχων ακτοπλοϊκών πλοίων προχώρησε το Λιμενικό Σώμα για παράβαση της νομοθεσίας.

Αναλυτικότερα, στη σύλληψη του πλοιάρχου του επιβατηγού οχηματαγωγού ταχύπλοου “CHAMPION JET 3” σημαίας Κύπρου, της SeaJets, προχώρησε το Λιμενικό Σώμα καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας δεν υπάκουσε σε σχετική έκκληση του Λιμενάρχη Θήρας.

Ακτοπλοΐα: Σε ρότα καθυστέρησης η πράσινη μετάβαση

Το «CHAMPION JET 3» και ο νόμος για ακτοπλοΐα

Το πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι της Θήρας νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα, κάτι που θεωρείται παράνομο με βάση τη ισχύουσα νομοθεσία, ενώ επίσης παρ’ ότι εκλήθη να επιστρέψει, ο πλοίαρχος αγνόησε τις εντολές του λιμεναρχείου.

Επισημαίνεται ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να τηρούν πιστά τα ωράρια κατάπλου και απόπλου των πλοίων κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι δεν συνέβη σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Απέπλευσε νωρίτερα

Πιο συγκεκριμένα στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «τις μεσημβρινές ώρες χθες, το επιβατηγό – οχηματαγωγό – ταχύπλοο (Ε/Γ – Ο/Γ – Τ/Χ) “CHAMPION JET 3” σημαίας Κύπρου απέπλευσε από το λιμάνι του Αθηνιού της Θήρας πέντε (05) λεπτά νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα αναχώρησης, με αποτέλεσμα να μην επιβιβαστούν στο πλοίο επτά (07) επιβάτες που διέθεταν εισιτήρια επιβίβασης, οι οποίοι προωθήθηκαν στον προορισμό τους με μέριμνα του τοπικού ναυτικού πράκτορα.

Ο πλοίαρχος δεν απάντησε

Ο πλοίαρχος του πλοίου κλήθηκε μέσω διαύλου VHF (Very High Frequency) να επιστρέψει στο λιμάνι της Θήρας χωρίς όμως να δώσει απάντηση. Με τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά, στελέχη του Α΄ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά προέβησαν στη σύλληψη του 56χρονου πλοιάρχου του “CHAMPION JET 3” για παράβαση του αρ. 235 παρ. 1 εδ. ι του Κ.Δ.Ν.Δ. “Εγκλήματα πλοιάρχου”. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Θήρας».

 To «FAST FERRIES ANDROS» και ο υψηλός κυματισμός

Εξάλλου στελέχη του Λιμεναρχείου Ραφήνας προχώρησαν στη σύλληψη του πλοιάρχου του “FAST FERRIES ANDROS” της FastFerries, για παράβαση των άρθρων 291 παρ. 3 “Επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών” και 314 “Σωματική βλάβη από αμέλεια” του Π.Κ.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας «τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Μυκόνου για την πρόκληση υψηλού κυματισμού στην πολυσύχναστη παραλία “ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ” από το επιβατηγό – οχηματαγωγό (Ε/Γ – Ο/Γ) πλοίο “FAST FERRIES ANDROS” Ν.Π. 11124 με αποτέλεσμα τον τραυματισμό λουόμενων και την πρόκληση υλικών ζημιών».

Τραυματισμοί

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «στην περιοχή μετέβησαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής όπου κατόπιν αυτοψίας στο πλαίσιο διενεργούμενης προανάκρισης διαπιστώθηκε ότι τραυματίστηκαν δύο (02) λουόμενοι, ενώ παρασύρθηκαν στη θάλασσα ξαπλώστρες και προσωπικά αντικείμενα. Με τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι της Ραφήνας, στελέχη του Λιμεναρχείου Ραφήνας προέβησαν στη σύλληψη του πλοιάρχου του “FAST FERRIES ANDROS” για παράβαση των άρθρων 291 παρ. 3 “Επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών” και 314 “Σωματική βλάβη από αμέλεια” του Π.Κ.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Μυκόνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακτοπλοΐα