Πάνω από 3.500 λίρες πωλήθηκε μια τούφα από τα μαλλιά της Φλόρενς Νάιτιγκεϊλ σε δημοπρασία στο Βόρειο Γιορκσάιρ που διοργάνωσαν οι Tennants Auctioneers.

Τα μαλλιά, που επαληθεύτηκε ότι ανήκουν στην πρωτοπόρο της νοσηλευτικής του 19ου αιώνα, αναμενόταν ότι θα πωλούνταν μεταξύ 2.000 και 3.000 λιρών, σύμφωνα με το BBC.

Πουλήθηκε μαζί με την υπογραφή της σε ένα σκισμένο κομμάτι χαρτί.

Οι Tennants Auctioneers ανακοίνωσαν ότι τα αντικείμενα που πωλήθηκαν στο Leyburn ήταν στην κατοχή των απογόνων της αδερφής της Νάιτιγκεϊλ.

Η Jody Beighton, εκτιμήτρια, περιέγραψε προηγουμένως την τούφα των μαλλιών ως κάτι «αρκετά σπάνιο» στις δημοπρασίες.

Η Harriet Hunter-Smart από την Tennants είπε ότι αγοράστηκε από έναν ιδιώτη αγοραστή στο Ηνωμένο Βασίλειο για 3.606 £.

Η Νάιτιγκεϊλ θεωρείται από πολλούς ως η θεμελιώτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής.

Η «Κυρία με τη Λάμπα»

Έγινε γνωστή ως η «Κυρία με τη Λάμπα» κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου.

Η σύγκρουση ξέσπασε το 1853, με τις Βρετανία, Γαλλία, Τουρκία και Σαρδηνία να ενώνουν τις δυνάμεις τους εναντίον της Ρωσίας.

Από τη Νάιτιγκεϊλ ζητήθηκε να συγκεντρώσει μια ομάδα 38 νοσοκόμων που θα πήγαιναν να υποστηρίξουν στρατιώτες σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην Τουρκία. Λέγεται, μάλιστα, ότι παρόλες τις δυσκολίες, κατάφερε να ανεβάσει τον αριθμό των νοσηλευτριών σε 100. Ηταν, δε, η πρώτη φορά που επετράπη σε γυναίκες στη Βρερτανία να υπηρετήσουν στο στρατό.

Μετά την άφιξή τους, η Νάιτιγκεϊλ έβαλε αμέσως την ομάδα της να καθαρίσει το νοσοκομείο και να βεβαιωθεί ότι οι στρατιώτες ήταν καλά φροντισμένοι.

Η εικόνα της Νάιτινγκεϊλ να κυκλοφορεί ανάμεσα στα κρεβάτια των ασθενών τη νύχτα κρατώντας ένα φανάρι ήταν τόσο αντιπροσωπευτική της ευσυνειδησίας της και της ακούραστης προσπάθειάς της να ανακουφίσει τον πόνο των ασθενών που της χάρισε το προσωνύμιο «Η Κυρία με το Φανάρι». Όμως την εποχή που εργάζονταν στον Κριμαϊκό Πόλεμο είχε μείνει γνωστή με το προσωνύμιο «Η Κυρία με το Σφυρί» γιατί κάποτε που της είχαν αρνηθεί πρόσβαση σε μία κλειδωμένη φαρμακαποθήκη εκείνη, αντίθετα από ότι θα περίμενε κανείς από μία τρυφερή νοσηλεύτρια ευγενικής καταγωγής, πήρε ένα σφυρί και έσπασε την κλειδαριά.

Ίδρυσε το Nightingale Training School στο St Thomas’ Hospital στο Λονδίνο το 1860, που  έγινε το πρώτο ινστιτούτο του είδους του και απέστειλε νοσοκόμες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο για να διαδώσει τις ιδέες της στον τομέα.

Πέθανε το 1910 σε ηλικία 90 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus