Εκτιμήσεις για την Ελληνική Οικονομία

H Focus Economics στις νέες της εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία για το μήνα Μάιο (Consensus Forecasts – Greece, Ιούλιος 2024), αναφέρει ότι ο τριμηνιαίος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ επιταχύνθηκε σε 0,7% το α’ τρίμηνο (4ο τρίμηνο 2023: +0,3%) λόγω της ανάκαμψης των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου.

Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης των νοικοκυριών μετριάστηκε, οι δημόσιες δαπάνες στράφηκαν σε συρρίκνωση και οι εξαγωγές μειώθηκαν με εντονότερο ρυθμό. Όσον αφορά το β΄ τρίμηνο, η Focus Economics προβλέπει ελαφρά επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ σε σχέση με το α΄ τρίμηνο, αν και τα διαθέσιμα στοιχεία δίνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Τον Απρίλιο, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με τον εντονότερο μηνιαίο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ. Επιπλέον, το οικονομικό κλίμα ενισχύθηκε τον Απρίλιο-Μάιο σε σχέση με το μέσο όρο του α’ τριμήνου.

Παρακάτω ο Πίνακας 2 παρουσιάζει τις εκτιμήσεις διαφόρων οργανισμών, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2024 και το 2025, όπως παρουσιάζονται από τη Focus Economics στις εκτιμήσεις της, του Μαΐου 2024 και του Ιουνίου 2024.

Η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει κοντά στον περσινό ρυθμό το 2024. Η αύξηση των πάγιων επενδύσεων θα ενισχυθεί χάρη στις εισροές κονδυλίων της ΕΕ και η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει αισιόδοξη λόγω του χαμηλότερου πληθωρισμού. Παρ’ όλα αυτά, οι δημόσιες δαπάνες θα χάσουν έδαφος, καθώς θα υποχωρήσουν λόγω της ατζέντας δημοσιονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης.

Οι εμπειρογνώμονες της Focus Economics βλέπουν το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,8% το 2024, δηλαδή κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ό,τι πριν από ένα μήνα, και να αυξάνεται κατά 2,0% το 2025.

Αντίστοιχα, ο Πίνακας 3 παρουσιάζει τις εκτιμήσεις διαφόρων οργανισμών για το ύψος του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία το 2024 και το 2025, όπως παρουσιάζονται από τη Focus Economics στις εκτιμήσεις της, του Μαΐου 2024 και του Ιουνίου 2024.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,3% το Μάιο (Απρίλιος: 3,2%) λόγω των ηπιότερων πιέσεων στις τιμές των τροφίμων και της ταχύτερης μείωσης των τιμών των κατοικιών. Η Focus Economics αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί κατά μέσο όρο γύρω στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το τέλος του 2024, συγκρατούμενος από την προηγούμενη νομισματική σύσφιξη. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2,0% μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2025. Οι αιχμές στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων αποτελούν έναν ανοδικό κίνδυνο.

Η Focus Economics εκτιμά ότι οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 2,6% το 2024, και θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 2,1% το 2025, δηλαδή κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα μήνα.

Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής),
Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά
με ομάδα ερευνητών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
PODCAST Economics & Business TALKS – Γιώργος Μπάλτας: Marketing και επιχειρείν | Τα Social επηρεάζουν τις τιμές στην αγορά
Economics & Business Talks |

Γιώργος Μπάλτας: Πώς το διαδίκτυο και τα social media επηρεάζουν τις τιμές στην αγορά

Ο Γιώργος Μπάλτας είναι καθηγητής του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάκτωρ της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Warwick της Αγγλίας.