Ανοδικά κινείται ο χρυσός στις πρώτες ώρες των συναλλαγών τη Δευτέρα, με τις αγορές να σταθμίζουν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν, να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο.

Ειδικότερα, ο χρυσός κινείται πάνω από τα 2.400 δολ.. ανά ουγγιά, με τους επενδυτές να στρέφονται σε πιο ασφαλή καταφύγια εν μέσω της αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με μια ταραχώδη προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν είπε ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του, αλλά έδωσε το «δαχτυλίδι της διαδοχής» στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, η οποία ωστόσο θα πρέπει να εξασφαλίσει την επίσημη υποψηφιότητά του από τους Δημοκρατικούς στο εθνικό συνέδριο του κόμματος τον επόμενο μήνα.

Καθώς το σπριντ για τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου επιταχύνεται, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ είναι ο ξεκάθαρος νικητής. Η υποστήριξη για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων αυξήθηκε σημαντικά μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του σε συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια στις 13 Ιουλίου.

«Χρυσός κανόνας»: Γιατί οι νεότεροι επενδυτές έλκονται από τον χρυσό

Η πτώση του δολαρίου καθώς άνοιξαν οι αγορές τη Δευτέρα ενίσχυσε επίσης τον χρυσό, με τους εμπόρους να κλίνουν δυνητικά στην ιδέα ότι ο Τραμπ —σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές— θα πιέσει για ένα ασθενέστερο αμερικανικό νόμισμα. Ένα ισχυρότερο δολάριο είναι συνήθως αρνητικό για τον χρυσό, ο οποίος αποτιμάται σε δολάρια.

Ο χρυσός και οι αναλύσεις

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς έχουν μικτές απόψεις σχετικά με το τι θα σήμαινε τελικά μια πιθανή νίκη Τραμπ για το πολύτιμο μέταλλο. Ορισμένες αγορές έχουν αυξήσει τα στοιχήματα σε ένα λεγόμενο «Trump-trade» εν μέσω προσδοκιών για υψηλότερους εμπορικούς δασμούς, αυξημένες εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας και χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική υπό την ηγεσία του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη στήριξη του δολαρίου και την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, και τα δύο συνήθως  κινούνται αντίθετα προς τον χρυσό, ο οποίος δεν πληρώνει τόκους.

Ο χρυσός έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα στραφεί στη νομισματική χαλάρωση. Τα χαμηλότερα επιτόκια είναι συνήθως θετικά για τον χρυσό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities