Η προσπάθεια για την αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές δεν σταματά, διαβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Γιάννος Κοντόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΒΗΜΑ και στην οποία συμμετείχε και η νoμική σύμβουλος Διοίκησης και διευθύντρια Νομικών, Ρυθμιστικών Υπηρεσιών και Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Ομίλου Σμαράγδα Ρηγάκου.

Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός του έτους θα έχουμε κάποια θετική ετυμηγορία από τους οίκους FTSE και S&P.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι καταλύτες για την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με 4 αναλυτές

Ο Γιάννος Κοντόπουλος
Αναφορικά με τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από την αγορά για τον νέο κανονισμό, ο κ. Κοντόπουλος ανέφερε ότι είναι ένας «ζωντανός οργανισμός. Οπου παρατηρούνται δυσκολίες θα υπάρξουν αντίστοιχες βελτιωτικές ενέργειες».

ΕΡ.: Αν και είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για την ένταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου σε «λίστα παρακολούθησης» για πιθανή αναβάθμιση από τον οίκο MSCI, δεν επιβεβαιώθηκε. Πιστεύετε ότι το στοίχημα της αναβάθμισης παραμένει για εφέτος;
ΑΠ.: «Τα τελευταία δύο χρόνια εργαζόμαστε συστηματικά προκειμένου να κερδίσουμε το στοίχημα της επιστροφής μας στις ανεπτυγμένες αγορές. Ο κάθε οίκος θέτει τα δικά του κριτήρια, που σε έναν σημαντικό βαθμό πληρούμε ήδη, ενώ κάποια από αυτά δεν είναι στον δικό μας έλεγχο. Θα ήταν ευχάριστη εξέλιξη η απόφαση του MSCI για ένταξη της αγοράς μας σε watch list, ωστόσο δεν σταματάμε την προσπάθειά μας.
Εως το τέλος του έτους επίκεινται δύο ακόμα “ετυμηγορίες” από τους οίκους FTSE και S&P και ευελπιστούμε σε μία τουλάχιστον θετική είδηση. Ανεξαρτήτως όμως των αποφάσεων των οίκων, είναι σημαντικό να διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ώστε να προβληθούμε ως μια αγορά που επιστρέφει δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη. Στα επενδυτικά συνέδρια που διοργανώνουμε κάθε χρόνο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ διαπιστώνουμε ότι οι ελληνικές εταιρείες βρίσκονται πλέον στο ραντάρ των διεθνών funds και αυτό μας χαροποιεί και μας δεσμεύει ταυτόχρονα να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Εάν τους επόμενους μήνες έρθει και μια τυπική πιστοποίηση του νέου προφίλ που διαμορφώνουμε, προφανώς θα είναι πολύ καλοδεχούμενη».

ΕΡ.: Η πλειονότητα της αγοράς είδε θετικά τις αλλαγές στον κανονισμό του ΧΑ, με κάποιες όμως ενστάσεις για τους κινδύνους για τους μετόχους μειοψηφίας. Θα υπάρξουν περαιτέρω βελτιώσεις; Ανησυχείτε για τον κίνδυνο να έχουμε «δύο ταχύτητες» στο ΧΑ, με την Κύρια Αγορά και την ΕΝΑ;
ΑΠ.: «Ο κανονισμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Οπου παρατηρούνται δυσκολίες στην αποτελεσματική εφαρμογή του προβαίνουμε σε αντίστοιχες βελτιωτικές ενέργειες. Επιπρόσθετα, έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ οι κανονιστικές αποφάσεις που εξειδικεύουν τις νέες διατάξεις του, παρέχοντας επαρκείς κατευθύνσεις προς όλους τους εμπλεκομένους. Με τον νέο κανονισμό διασφαλίζεται υψηλότερη προστασία στους μετόχους, καθώς η αύξηση της διασποράς και κατά συνέπεια της συναλλακτικής δραστηριότητας θα συμβάλει στη διαμόρφωση της ορθής τιμής στο ταμπλό, καθιστώντας πολύ δυσκολότερη τη χειραγώγηση των επενδυτών. Η ορθότερη αποτίμηση των εταιρειών δίνει τη δυνατότητα στους μετόχους, εφόσον το επιθυμούν, να αποεπενδύσουν από εταιρείες στις οποίες είχαν εγκλωβιστεί υπό το προηγούμενο καθεστώς και μάλιστα με μια αποτίμηση που έχει διαμορφωθεί με εύλογους όρους. Πολύ σημαντικό νέο μέτρο είναι επίσης η υποχρέωση διορισμού ειδικών διαπραγματευτών για τις εταιρείες που δεν θα προσαρμόσουν εγκαίρως τη διασπορά τους, με τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα για τους μετόχους. Σε κάθε περίπτωση, δίνεται ένα ικανό διάστημα στις εταιρείες να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις και στους μετόχους να αποεπενδύσουν, εφόσον το κρίνουν σκόπιμο.
Για την περαιτέρω προστασία των μετόχων μειοψηφίας έχουμε εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών νομοθετική πρόταση για τη μετάταξη μιας εταιρείας από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά, ώστε οι μέτοχοι να συνεχίσουν να έχουν διαπραγματεύσιμες μετοχές. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στηρίζοντας την πρωτοβουλία αυτή, ζήτησε να συμπεριληφθεί η σχετική δυνατότητα στον νέο κανονισμό. Η Εναλλακτική Αγορά, ως γνωστόν, διέπεται από λιγότερο αυστηρούς κανόνες σε σχέση με την Κύρια, υπάρχει ωστόσο συγκεκριμένη οριοθέτηση των κανόνων αυτών, μεταξύ των οποίων και οι αρχές εταιρικής διακυβέρνησης. Η πρόβλεψη περί μετάταξης από την Κύρια Αγορά στην Εναλλακτική προϋποθέτει ότι η εταιρεία συμμορφώνεται με τους κανόνες αυτούς. Αλλωστε, η αναβάθμιση της Εναλλακτικής Αγοράς είναι στα άμεσα σχέδιά μας, με στόχο την αναγνώρισή της ως Αγοράς Ανάπτυξης ΜμΕ. Σε κάθε περίπτωση, οι μέτοχοι μειοψηφίας συνεχίζουν να προστατεύονται, καθώς για την οικειοθελή διαγραφή εταιρείας από την ΕΝΑ. απαιτείται το ίδιο αυστηρό ποσοστό πλειοψηφίας που απαιτείται για τη διαγραφή από την Κύρια Αγορά».

ΕΡ.: Υπάρχουν κλάδοι της οικονομίας που υποεκπροσωπούνται στο ΧΑ. Θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει ή τα όποια κίνητρα (π.χ. φορολογικά) που θα πρέπει να δοθούν είναι περισσότερο στο φάσμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών;
ΑΠ.: «Πράγματι, υπάρχουν κλάδοι της οικονομίας που δεν εκπροσωπούνται επαρκώς σήμερα στο χρηματιστήριο. Από την πλευρά μας πραγματοποιούμε συστηματικά επαφές με εταιρείες όλων των κλάδων για να τους παρουσιάσουμε τα πολλαπλά οφέλη της εισαγωγής στο χρηματιστήριο. Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά, προφανώς η τελική απόφαση δεν αποτελεί αρμοδιότητά μας. Παραμένουμε σε συνεχή επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία και έχουμε καταθέσει προτάσεις για στήριξη της προσέλκυσης εταιρειών και επενδυτών στο χρηματιστήριο. Πιστεύω πως σύντομα θα δούμε μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή».

ΕΡ.: Θα μπορούσαμε να δούμε την ΕΧΑΕ να πρωταγωνιστεί σε περισσότερες συνεργασίες με άλλες περιφερειακές αγορές; Είναι στα σχέδια να γίνει η ελληνική κεφαλαιαγορά ένας «πυρήνας» διαπραγμάτευσης μετοχών ακόμη και από γειτονικές χώρες;
ΑΠ.: «To Χρηματιστήριο Αθηνών έχει αποδείξει πως διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα, αλλά και τις υποδομές, να υποστηρίξει περιπτώσεις dual listing. Σας θυμίζω την Τράπεζα Κύπρου στο παρελθόν, τη Viohalco, τον Τιτάνα, την Austrian Card σήμερα. Και όπως γνωρίζετε, στην πλειονότητα των dual listings το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών των εταιρειών αυτών πραγματοποιείται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πέραν τούτου, όμως, διατηρούμε συνεργασίες με χρηματιστήρια της περιφέρειάς μας, όπως της Κύπρου και της Σερβίας, παρέχοντας τεχνογνωσία, υποδομές και υπηρεσίες, με στόχο την ενδυνάμωση της θέσης μας και την εξασφάλιση ενός επιπλέον διαπραγματευτικού πλεονεκτήματος».

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών