Ανοδικά κινούνται οι τιμές στο πετρέλαιο κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αναζητούν περαιτέρω ενδείξεις για τον νέο κύκλο μείωσης των επιτοκίων, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, οι τιμές του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 48 σεντς, ή 0,57%, στα 83,10 δολάρια το βαρέλι, και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate αυξήθηκαν 42 σεντς, ή 0,52%, στα 80,55 δολάρια.

«Από τη συνεδρίαση της FOMC του Ιουνίου, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας έδειξαν ότι υπάρχει αποπληθωρισμός και εξισορρόπηση της αγοράς εργασίας, κάτι που αναμένουμε ότι θα επιτρέψει στη Fed να ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο», αναφέρει σε σημείωμά της ANZ Research.

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 84 δολάρια υποχωρεί η τιμή του Brent

Τα επιτόκια και το πετρέλαιο

Η επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί για τις 30-31 Ιουλίου, στην οποία οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα. Ωστόσο, οι αγορές θα εστιάσουν τόσο στην ανακοίνωση που θα συνοδεύει την απόφαση, όσο και στην ομιλία του Τζερόμ Πάουελ, αναζητώντας ενδείξεις για τις επόμενες νομισματικές κινήσεις.

Στο πολιτικό μέτωπο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εγκατέλειψε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή την Κυριακή υπό την πίεση των συναδέλφων του Δημοκρατικών και ενέκρινε την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ως υποψήφια του κόμματος για να αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο.

Η πιο αργή από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη 4,7% για την Κίνα το δεύτερο τρίμηνο πυροδότησε ανησυχίες την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τη ζήτηση πετρελαίου της χώρας και συνεχίζει να επιβαρύνει τις τιμές.

Νωρίτερα σήμερα, η Κίνα εξέπληξε τις αγορές μειώνοντας το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο πολιτικής και τα βασικά επιτόκια δανεισμού της τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οι περικοπές έρχονται αφότου την περασμένη εβδομάδα η χώρα ανέφερε πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο και οι κορυφαίοι ηγέτες της συναντήθηκαν για μια ολομέλεια που πραγματοποιείται περίπου κάθε πέντε χρόνια.

Η χώρα βρίσκεται στα όρια του αποπληθωρισμού και αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη κρίση ιδιοκτησίας, αυξανόμενο χρέος και αδύναμο καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα. Οι εμπορικές εντάσεις φουντώνουν επίσης, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί για την κυριαρχία της Κίνας στις εξαγωγές.

Ειδικότερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα μειώσει το επιτόκιο επαναπώλησης επτά ημερών στο 1,7% από 1,8% και θα βελτιώσει επίσης τον μηχανισμό των λειτουργιών ανοικτής αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities