
Απέσυρε η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τους ορθοφωτοχάρτες του 2017 από την πλατφόρμα του ΟΣΔΕ, μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ΟΤ.
Χιλιάδες αγρότες που υποβάλουν αυτήν την περίοδο τις δηλώσεις τους για την ενιαία ενίσχυση του 2024, βρίσκονται σε σύγχυση, διαπιστώνοντας πως στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ που τρέχει και διαχειρίζεται ο τεχνικός σύμβουλος, οι χάρτες αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη… Πρόκειται για εργαλείο χρήσιμο στους αγρότες προκειμένου να αποτυπώσουν στην πλατφόρμα τις καλλιέργειες και το κτηνοτροφικό τους κεφάλαιο και να εισπράξουν στη συνέχεια τις επιδοτήσεις για τη χρονιά του 2024.
Εντούτοις, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο τεχνικός σύμβουλος, μέσα από σειρά παλινωδιών ανεβοκατεβάζουν τους χάρτες…
Σε «ομηρία» οι αγρότες – Το colpo grosso με τις πληρωμές των ενισχύσεων
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Πιο συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με ανακοίνωση του κάνει γνωστά τα ακόλουθα: «Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. συμμορφούμενος πλήρως με το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προχώρησε στην ανανέωση του χαρτογραφικού υποβάθρου για το σύνολο της χώρας και στην επικαιροποίηση των διανυσματικών δεδομένων (ilots & subilots) ως αναπόσπαστων συστατικών του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (ΣΑΑ).
Στο ΣΑΑ του ΟΣΔΕ του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. τα επίπεδα πληροφορίας αποτελούνται από ορθοφωτοχάρτες που λήφθηκαν τα έτη 2020 – 2023 για το σύνολο της χώρας.
Το επικαιροποιημένο υπόβαθρο και οι ορθοφωτοχάρτες αναρτήθηκαν χτες 21/07/2024 στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2024 στο θεματικό επίπεδο «ΟΡΘΟΦΩΤΟΧΑΡΤΕΣ 23» και αφορούν στο σύνολο 13.438 πινακίδες που αναλογούν σε 132.000 τετρ.χιλ. σε όλη την επικράτεια.
Στη ΕΑΕ 2024 και κατά τη διαδικασία υποβολής της, τα αγροτεμάχια έρχονται προ-συμπληρωμένα (στα αλφαριθμητικά τους στοιχεία), αλλά και ψηφιοποιημένα στο ΣΑΑ όπως είχαν ψηφιοποιηθεί σε παρελθούσα υποβολή της ΕΑΕ. Ωστόσο, για τις περιπτώσεις που απαιτείται εκ νέου εντοπισμός και ψηφιοποίηση αγροτεμαχίων, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά προτεραιότητα τα πιο πρόσφατα θεματικά επίπεδα πληροφορίας, τα οποία περιλαμβάνονται στις περισσότερες των περιπτώσεων, στο επίπεδο «ΟΡΘΟΦΩΤΟΧΑΡΤΕΣ 23».
Συστήνεται προς όλους τους εμπλεκόμενους με τη διαδικασία υποβολής ΕΑΕ 2024 να χρησιμοποιούν υποβοηθητικά οποιοδήποτε επιπρόσθετο επικουρικό θεματικό επίπεδο που παρέχεται ως επίπεδο πληροφορίας στο ΟΣΔΕ-ΣΑΑ», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Οργανισμός παραδεχόμενος ουσιαστικά το σφάλμα που έκανε κατά την έναρξη της πλατφόρμας αλλά φανερώνοντας επίσης και την απόπειρα του να υποβαθμίσει τις παρατυπίες με την ανάρτηση των παλαιών χαρτών της περιόδου 2014-2017.
Η αποκάλυψη
Ο ΟΤ με δημοσίευμα του στις 16 Ιουλίου είχε αποκαλύψει πώς η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ υπό τον πρόεδρο κ. Κυριάκο Μπαμπασίδη – η θητεία του ειρήσθω εν παρόδω λήγει στις 23 Ιουλίου – και τον τεχνικό σύμβουλο είχαν αναρτήσει στην πλατφόρμα του ΟΣΔΕ 2024 ορθοφωτοχάρτες της περιόδου 2014 – 2017.
Πρόκειται για υλικό παλαιό, το οποίο μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει την αντικατάσταση του και για το λόγο αυτό προκηρύχθηκε το 2019 νέος διαγωνισμός.
Πέραν αυτών ο ΟΠΕΚΕΠΕ που έχει υπό την ευθύνη του τη διαχείριση των δηλώσεων 600.000 αγροτών, οι οποίοι με βάση αυτές θα λάβουν ενισχύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, είχε στη διάθεση του σύγχρονους χάρτες του 2022 και του 2023 αλλά αντ’ αυτών ανάρτησε με τον τεχνικό σύμβουλο χάρτες προ οκταετίας.
Μάλιστα στους παλαιούς χάρτες είχαν καλυφθεί με μη σύννομη διαδικασία οι διαβαθμισμένες περιοχές, χρησιμοποιώντας με άλλα λόγια λανθασμένη επεξεργασία και χωρίς να είναι εγκεκριμένη από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Με τον τρόπο αυτό επί της ουσίας ήταν φανερές στον καθένα οι κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια υποδομές (στρατόπεδα, αεροδρόμια κλπ).
Αναληθή
Αξίζει να σημειωθεί, πώς ο Οργανισμός στις 17 Ιουλίου με απάντηση του στο δημοσίευμα του ΟΤ, επιδίωξε να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις και ούτε λίγο ούτε πολύ να ισχυριστεί πώς οι χάρτες του 2014-2017 συμπληρώνουν κενά εκείνων του 2022-2023.
Ωστόσο, τώρα, κατέβασε το παλαιό υλικό… Έλεγε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις 17 Ιουλίου: «Οι ορθοφωτοχάρτες του 2017 και του 2023 παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για διαφορετικούς λόγους. Οι ορθοφωτοχάρτες του 2017, καλύπτουν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, προσφέροντας μια πλήρη εικόνα για όλες τις περιοχές. Οι ορθοφωτοχάρτες του 2023, αν και δεν καλύπτουν όλη τη χώρα, παρέχουν πιο πρόσφατα δεδομένα για συγκεκριμένες περιοχές, επιτρέποντας την ενσωμάτωση πρόσφατων αλλαγών στο αγροτικό τοπίο».
Κάτι το οποίο, είναι αναληθές, αφού οι χάρτες του 2022 -2023 αφορούν όλη τη χώρα κι επίσης επειδή είναι σύγχρονοι έχουν υποστεί την ορθή επεξεργασία και σήμανση για τις εγκαταστάσεις εθνικής σημασίας της χώρας καθώς και όλα τα στοιχεία που είχε ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Και βέβαια, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κατέβασε τους χάρτες του 2017…, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε.
Ο Οργανισμός επίσης με την απάντηση του στις 17 Ιουλίου ούτε λίγο ούτε πολύ επέρριπτε ευθύνες στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού για την επεξεργασία των δεδομένων στους χάρτες και δεν απαντούσε στα ερωτήματα για το πώς η Επιτροπή Παραλαβής του παραδοτέου του έργου του διαγωνισμού δεν ήλεγξε τι παρέλαβε… και παρά το ό,τι οι όροι του διαγωνισμού προβλέπουν τη χρήση των χαρτών του 2023.
Έλεγε ο ΟΠΕΚΕΠΕ «Σε ό,τι αφορά στην απεικόνιση τόσο των αεροδρομίων όσο και του συνόλου των εγκαταστάσεων στρατιωτικού ενδιαφέροντος, αυτές πριν την ενσωμάτωσή τους στο υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, διαβαθμίζονται από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ), αποτυπώνονται επεξεργασμένες ως προς την εικόνα και εν συνεχεία παρέχονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ με ευθύνη της παραπάνω υπηρεσίας, χωρίς να δίνεται καμία δυνατότητα στον Οργανισμό παρέμβασης, τροποποίησης, ή αξιολόγησης και αναρτώνται ως έχουν. Η διαβάθμιση της ΓΥΣ, ενδέχεται να περιλαμβάνει και τμήμα της ευρύτερης περιοχής».
Ωστόσο και η απάντηση αυτή είναι αναληθής αφού το άρθρο 11 του Νόμου 3257/2004 ΦΕΚ 143/Α/29.7.2004 που καθορίζει την διαδικασία χρήσης γεωγραφικών δεδομένων για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς αναφέρεται ρητά, ότι η ΓΥΣ:
· «Χορηγεί την άδεια εκμετάλλευσης των παραπάνω υλικών για εμπορικούς σκοπούς, μετά από την υπογραφή σχετικής σύμβασης με τους ενδιαφερόμενους φορείς:
· Επιτρέπεται η παραγωγή, διάθεση, διακίνηση γεωγραφικών υλικών από το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με χρήση χαρτογραφικών παραγώγων διαχωριστικής ικανότητας μικρότερης του ενός (1) μέτρου, δορυφορικών εικόνων ή άλλων στοιχείων που λαμβάνονται από οποιαδήποτε άλλη πηγή, μόνο ύστερα από έλεγχο αυτών από τη Γ.Υ.Σ., για τη διαπίστωση του εμπιστευτικού ή μη χαρακτήρα τους».
Ερωτηματικά
Τα ερωτηματικά λοιπόν που εγείρονται είναι:
- Γιατί αφού οι χάρτες του 2017 δεν είχαν υποστεί την προβλεπόμενη από το νόμο 3257/2004 επεξεργασία αναρτήθηκαν;
- Ποιοι τους κατείχαν και τους χρησιμοποίησαν κατά το δοκούν;
- Γιατί ενώ οι υπεύθυνοι του ΟΠΕΚΕΠΕ κατείχαν τους σωστούς χάρτες 2022-2023 τους αγνόησαν;
- Γιατί η Επιτροπή Παραλαβής του παραδοτέου δεν έκανε σωστά τον έλεγχο αρκούμενη στο να υπογράψει ότι παρέλαβε ένα έργο αξίας 16 εκατ. ευρώ;
- Πώς ανέβηκαν οι χάρτες του 2017 στην πλατφόρμα του ΟΣΔΕ, όταν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας στο σύστημα;
Μετά το σάλο που προκλήθηκε η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και ο τεχνικός σύμβουλος αποπειρώνται να αποσείσουν τις ευθύνες τους και προφανώς για το λόγο αυτό δύο ημέρες μετά το δημοσίευμα του ΟΤ και την γεμάτη αναλήθειες ανακοίνωση του Οργανισμού έσπευσαν να κατεβάσουν τους επίμαχους χάρτες.


Latest News

Ελαιόλαδο όπως ράβδοι... χρυσού - Έλεγχος ταυτότητας με δακτυλικά αποτυπώματα
Η γνώση της χώρας προέλευσης προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών και τις τιμές

Οι ευκαιρίες για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ- MERCOSUR
Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δυο πλευρών ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 σε 110 δισ. ευρώ

Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί πάνε... ΗΠΑ για να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ
Η Ισπανία έχει μερίδιο παραγωγής 40% στο παγκόσμιο ελαιόλαδοκαι εξάγει ετησίως περίπου 180.000 μετρικούς τόνους στις ΗΠΑ

Κέλλας: Κλιμακώνονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου προϊόντων
«Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες», είπε από τον Προμαχώνα στις Σέρρες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Η νέα ελληνική ποικιλία ρίγανης «Αρέθουσα» διαθέσιμη για τους παραγωγούς
Σε ειδική ημερίδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ, παρουσιάστηκε η νέα ποικιλία ρίγανης «Αρέθουσα»

Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις συγκομιδής ελαιοκάρπου – Τα πρόστιμα και η διαδικασία
Όλοι οι νόμιμοι κάτοχοι ελαιοτεμαχίων είναι υπόχρεοι δήλωσης συγκομιδής για την ελιά - Πώς λειτουργεί το Ελαιοκομικό Μητρώο

Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για την προστασία των μελισσοσμηνών
Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και το ύψος της ενίσχυσης για την μελισσοκομική παρέμβαση στο πλαίσιο του ΣΣ ΚΑΠ

Τσιάρας: Εθνική υπόθεση ο πρωτογενής τομέας – Αναγκαιότητα η ανθεκτικότητά του
«Να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους παραγωγούς να δουν το μέλλον με αισιοδοξία», είπε από τη Freskon ο Κώστα Τσιάρας

Στη Βουλή το «χαράτσι» των ΚΥΔ για τα οικολογικά σχήματα
Την επιστροφή των χρεώσεων στους θιγόμενους αγρότες, ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με την Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή

Αγουρέλαιο Πτελεού: Ετοιμάζεται να αποκτήσει διαβατήριο... ΠΟΠ
Πώς μια ομάδα παραγωγών με έμβλημα την ελιά και το ελαιόλαδο αξιοποιούν τις ευκαιρίες που τους δίνει ο τόπος τους