Η ανακοίνωση από τον Τζο Μπάιντεν ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή στον Λευκό Οίκο, αν και εν πολλοίς αναμενόμενη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αγοράς κρυπτονομισμάτων, περισσότερο από ό,τι σε κάθε άλλο επενδυτικό asset. Αρχικά η τιμή του Bitcoin υποχώρησε κάτω από 2,8% για να ανακάμψει στη συνέχεια στο όριο των 65.800 δολαρίων με κέρδη πάνω από 3,6%. Το μοτίβο συνεχίστηκε με την πορεία του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος να καταγράφει έντονες διακυμάνσεις.

Περιγράφοντας την ξαφνική κίνηση του Μπάιντεν ως «νίκη για τα ψηφιακή περιουσιακά στοιχεία», ο αναλυτής της αγοράς eToro Josh Gilbert είπε στην Cointelegraph ότι οι αυξημένες πιθανότητες επανεκλογής του Τραμπ αντιπροσωπεύουν «τεράστια ώθηση για την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων», προσθέτοντας: «Όσο περισσότερο βλέπουμε τον Τραμπ να παραμένει μπροστά στις προεκλογικές πιθανότητες, τόσο περισσότερα κρυπτονομίσματα θα ευνοούνται με τη προοπτική νίκης του».

Ανατροπή (;) στο Trump-Trade – Η πρώτη αντίδραση των αγορών στην παραίτηση Μπάιντεν

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την Καμάλα Χάρις ή κάποιον άλλον υποψήφιο των Δημοκρατικών να μπορεί να ανατρέψει το προβάδισμα του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις με μόλις τρεις μήνες να απομένουν σε αυτήν την προεκλογική κούρσα, αλλά πολλά μπορούν να συμβούν σε αυτό το χρονικό πλαίσιο», εξήγησε.

Ο ρόλος του Τραμπ στα Bitcoin

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έκανε πρόσφατα το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα γενικότερα, βασικό μέρος της εκστρατείας επανεκλογής του, δηλώνοντας στις 14 Ιουνίου ότι θα έδινε τέλος στον «πόλεμο κατά των κρυπτονομισμάτων» της κυβέρνησης Μπάιντεν εάν εκλεγεί πρόεδρος.

Ο ιδρυτής της 10X Research Markus Thielen υποστήριξε ότι ένας φιλικός προς τα κρυπτονομίσματα Τραμπ θα μπορούσε να κάνει μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι θα έκανε το Bitcoin στρατηγικό αποθεματικό για την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο συνέδριο Bitcoin 2024 στο Νάσβιλ στις 25 Ιουλίου.

Σε μια έκθεση της 21ης ​​Ιουλίου , ο Thielen έγραψε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέχει μόλις 212.800 BTC, αξίας περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ διατηρεί περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθέματα χρυσού. Εάν η κυβέρνηση διπλασίαζε τις θέσεις της σε Bitcoin, θα ήταν «σχεδόν ισοδύναμο» με τον αντίκτυπο στην τιμή των καθαρών εισροών σε κεφάλαια διαπραγματεύσιμων μέσω ανταλλαγής Bitcoin (ETFs) από έτος σε έτος.

Προσοχή

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η πρόσφατη εξέλιξη Μπάιντεν μπορεί να μην οδηγήσει σε άμεση άνοδο των κρυπτονομισμάτων. Ο αναλυτής της Swyftx, Pav Hundal, προειδοποίησε ότι, ενώ η αποχώρηση του Μπάιντεν θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιθανότητες του Τραμπ, θα ήταν δύσκολο να συνδεθεί άμεσα αυτή και η τρέχουσα ανάκαμψη των τιμών στην ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων.

«Διδασκόμενοι από την εμπειρία του Bitcoin ETF, θα μπορούσαμε να δούμε μια προσωρινή καθυστέρηση των τιμών πριν συνεχιστεί η ανοδική τάση», είπε.

«Αυτή η πρόσφατη άνοδος μπορεί να αποδοθεί στην πρώιμη κερδοσκοπία του Ethereum ETF και είναι σημαντικό για τους επενδυτές να παραμείνουν προσεκτικοί και να μην ενθουσιαστούν υπερβολικά βραχυπρόθεσμα». Ομοίως, ο Gary Black, Managing Partner στο The Future Fund, προειδοποίησε τους 433.000 ακολούθους του στο X ότι η νίκη του Τραμπ στις εκλογές δεν είναι 100% βέβαιη.

«Όσοι πιστεύουν ότι οι Τραμ/Βανς  θα έχουν σαρωτική νίκη βιάζονται. Το αμερικανικό κοινό δεν εμπιστεύεται τον Τραμπ μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου. Δεν ήμουν οπαδός του Μπάιντεν ή της Καμάλα, αλλά οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν ακόμα να προτείνουν τον Νιούσομ, τη Μισέλ Ομπάμα ή άλλον κορυφαίο Δημοκρατικό για να είναι υποψήφιος για την προεδρία».

«Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε τόσο μεγάλη πεποίθηση για μια δεύτερη Προεδρία Τραμπ».

Ρευστοποιήσεις εκατομμυρίων

Ενδεικτικό της εικόνας που υπάρχει στην αγορά είναι ότι μέσα σε τριάντα λεπτά από την ανακοίνωση Μπάιντεν, μοχλευμένες θέσεις long αξίας σχεδόν 67 εκατομμυρίων δολαρίων ρευστοποιήθηκαν από την αγορά κρυπτονομισμάτων. Οι μεγάλες εκκαθαρίσεις, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 5:30 μ.μ. και 6 μ.μ. UTC στις 21 Ιουλίου, προκλήθηκαν από την απότομη πτώση του Bitcoin τιμή στα 65.880 δολάρια, σύμφωνα με την πλατφόρμα αγορών κρυπτονομισμάτων Coinglass.

Ωστόσο, το Bitcoin ανέκαμψε γρήγορα , φτάνοντας στο υψηλό 24 ωρών των 68.480 $ – με αποτέλεσμα οι επενδυτές που εκτίθενται σε μοχλευμένες θέσεις πώλησης να χάσουν συνολικά 34 εκατομμύρια δολάρια.

Σε ένα ευρύτερο χρονικό πλαίσιο 12 ωρών, περισσότερα από 81,1 εκατομμύρια δολάρια και 53,4 εκατομμύρια δολάρια σε θέσεις long και short εξαφανίστηκαν μεταξύ 10 π.μ. και 10 μ.μ. UTC στις 21 Ιουλίου. Αυτά περιελάμβαναν Bitcoin αξίας 43,8 εκατομμυρίων δολαρίων και Ether 31,1 εκατομμυρίων δολαρίων

Οι συνδυασμένες ρευστοποιήσεις, συνολικού ύψους 134,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν οι υψηλότερες σε διάστημα 12 ωρών από τις 8 Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News