Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, υπερισχύουν πλέον του πληθωρισμού ως η μεγαλύτερη ανησυχία για τα κρατικά επενδυτικά ταμεία και τις κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με έρευνα της Invesco.

Η όξυνση της σύγκρουσης – από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έως τους εμπορικούς περιορισμούς – έχει ανησυχήσει τους επενδυτές παγκοσμίως εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά με την «παλίρροια» του πληθωρισμού να υποχωρεί και καθώς σχεδόν ο μισός πληθυσμός του κόσμου ψηφίζει νέους ηγέτες, οι εντάσεις βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο.

Oxford Economics: Ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο επόμενος πρόεδρος

«Αυτή είναι φυσικά η χρονιά των εκλογών», δήλωσε ο Rod Ringrow, επικεφαλής των επίσημων θεσμών της Invesco, προσθέτοντας ότι «η γεωπολιτική έχει υπερβεί (τον πληθωρισμό) τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».

Περίπου το 83% των ερωτηθέντων στην έρευνα ανέφερε τις γεωπολιτικές εντάσεις ως την κύρια βραχυπρόθεσμη ανησυχία τους, ξεπερνώντας το 73% που ανέφερε τον πληθωρισμό. Ο γεωπολιτικός κατακερματισμός και ο προστατευτισμός ήταν επίσης στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών για την επόμενη δεκαετία για το 86% των ερωτηθέντων.

Invesco: Στο επίκεντρο και η κλιματική αλλαγή

Μακροπρόθεσμα, οι ερωτηθέντες ανέφεραν την κλιματική αλλαγή ως τον δεύτερο μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Το κλίμα είναι κυρίαρχο τώρα και οι επενδυτικές διαδικασίες για τα κρατικά ταμεία και τις κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να κατανέμουν κεφάλαια», ανέφερε ο Ringrow.

Το Invesco Global Sovereign Asset Management Study, στο 12ο έτος της, διερεύνησε 83 κρατικά επενδυτικά ταμεία και 53 κεντρικές τράπεζες το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Οι πιέσεις – συγκεκριμένα η κατάσχεση από τη Δύση περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας αξίας άνω των 300 δισ. δολαρίων ως απάντηση στη συνεχιζόμενη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία – τρόμαξαν επίσης τις κεντρικές τράπεζες.

Συνολικά το 56% από αυτούς είπε ότι η «δυνητική εργαλειοποίηση» των αποθεμάτων ενίσχυσε την ελκυστικότητα του χρυσού.

«Έχουμε δει περισσότερες κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν χρυσό και μια αυξανόμενη ζήτηση να προσπαθήσουν να τον διατηρήσουν σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε ο Ringrow.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή