Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης ανακοινώνουν τα κέρδη τους για το δεύτερο τρίμηνο αυτή την εβδομάδα, με όλα τα μάτια να στρέφονται στο αν τα κέρδη από τα υψηλότερα επιτόκια έχουν ξεθυμάνει και αν το πρόσφατο πολιτικό δράμα επιβαρύνει το κλίμα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά τον Σεπτέμβριο, αλλά μέχρι στιγμής τα κέρδη των τραπεζών έχουν αποδειχθεί εκπληκτικά ανθεκτικά και οι μετοχές τους έχουν συνεχίσει να αυξάνονται, σύμφωνα με το Reuters.

Οι αναλυτές της JP Morgan δήλωσαν ότι η ευαισθησία των ευρωπαϊκών τραπεζών στα επιτόκια παραμένει χαμηλή, μαζί με το ποσοστό των πελατών που μεταφέρουν μετρητά σε λογαριασμούς με υψηλότερες αποδόσεις και αναμένουν ότι το ποσό που κερδίζουν οι τράπεζες από τα δάνεια μείον αυτό που πληρώνουν για τις καταθέσεις – το καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα (NII) – θα παραμείνει ισχυρό.

Κεντρικές τράπεζες: Πιο αργός ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής

Υψηλές προσδοκίες

Παρόλα αυτά, με τις προσδοκίες να είναι υψηλές και τις τιμές των μετοχών κοντά σε υψηλά επίπεδα εννέα ετών, η εμπειρία των αμερικανικών τραπεζών που αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους αυτό τον μήνα σηματοδοτεί ότι «δεν υπάρχει ανοχή στην απογοήτευση για το NII», προσθέτουν.

Την Τετάρτη, οι δύο μεγαλύτεροι δανειστές της ευρωζώνης με βάση την αξία αγοράς, η ισπανική Santander και η γαλλική BNP Paribas, θα παρουσιάσουν στοιχεία για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, μαζί με τη γερμανική Deutsche Bank και την ιταλική UniCredit.

Η ισπανική τράπεζα Sabadell , η οποία αποτελεί αντικείμενο επιθετικής προσφοράς εξαγοράς από την αντίπαλη BBVA , παρουσιάζει αποτελέσματα την Τρίτη. Τα αποτελέσματά της θα παρακολουθούνται στενά, καθώς προσπαθεί να πείσει τους μετόχους ότι είναι προτιμότερο να παραμείνει μόνη της.

Την Πέμπτη, ο βρετανικός τραπεζικός όμιλος Lloyds Banking Group ανοίγει τον δρόμο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για τις βρετανικές τράπεζες, με τη NatWest την Παρασκευή και την Barclays, την επόμενη εβδομάδα.

Η ισπανική Bankinter ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα έσοδά της από χορηγήσεις διατηρήθηκαν ικανοποιητικά το δεύτερο τρίμηνο χάρη στα επιτόκια που παρέμειναν υψηλότερα του αναμενόμενου. Ανέβασε τις προοπτικές της για το 2024 όσον αφορά το NII και οι μετοχές της σημείωσαν άλμα.

«Η πρόβλεψή μας είναι ότι η κερδοφορία θα παραμείνει αρκετά σταθερή», δήλωσε η Elena Iparraguirre, η οποία παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες στην S&P.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Καμάλα Χάρις: Το επιχειρηματικό της όραμα και οι σχέσεις με τις Big Tech και το Κλίμα
Διεθνή |

Η... business friendly Καμάλα Χάρις: Οι σχέσεις με τις Big Tech και οι πράσινες πολιτικές

Η Καμάλα Χάρις έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής για τις επιχειρηματικές απόψεις - Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξέλεξαν ποτέ γυναίκα πρόεδρο και η Χάρις πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου της ως αντιπρόεδρος