Μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο, υπό το βάρος των έντονων πιέσεων, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις είναι δυνητικά έτοιμη να γίνει η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Το 2021 έγραψε ιστορία, έγινε η πρώτη γυναίκα και η πρώτη έγχρωμη και Νοτιοασιάτισσα Αμερικανίδα που υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξέλεξαν ποτέ γυναίκα πρόεδρο και η Χάρις πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου της ως αντιπρόεδρος πασχίζοντας να διακριθεί σε έναν ρόλο που είναι εξ ορισμού υποστηρικτικός.

Ποια είναι η Καμάλα Χάρις – Οι μετανάστες γονείς, η ακτιβίστρια μητέρα

Αν και εν πολλοίς η εξέλιξη αυτή ήταν προαποφασισμένη, μένει να διαφανεί πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στα νέα δεδομένα για την κούρσα της αμερικανικής προεδρίας.

Αναφορικά με τις απόψεις της για τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να πει κανείς, ότι η Καμάλα Χάρις είναι φιλική προς της Big Tech και επιθετική στον αγώνα για το κλίμα.

Το πρακτορείο Reuters, συνοψίζει τις απόψεις και οι ενέργειές της που σχετίζονται με ορισμένα βασικά επιχειρηματικά θέματα.

Η Καμάλα Χάρις και η ρύθμιση του τεχνολογικού τομέα

Ως γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια, η Χάρις μήνυσε το eBay το 2012, καταγγέλλοντας αντιανταγωνιστικές πρακτικές πρόσληψης σχετικά με μια συμφωνία απαγόρευσης λαθροθηρίας με την Intuit , που οδήγησε σε διακανονισμό σχεδόν 4 εκατομμυρίων δολαρίων το 2014.

Το 2015, υποχρέωσε την startup Houzz να προσλάβει έναν υπεύθυνο προστασίας προσωπικών δεδομένων μετά από ισχυρισμούς ότι η εφαρμογή σχεδιασμού σπιτιού είχε καταγράψει κλήσεις πωλήσεων χωρίς την κατάλληλη ειδοποίηση και συγκατάθεση.

Ένα από τα βασικά θέματα τα οποία προώθησε ήταν ο περιορισμός της διανομής πορνογραφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα της «εκδικητικής πορνογραφίας», μια πρακτική που περιελάμβανε τη δημοσίευση ακατάλληλων φωτογραφιών χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου.

Ανέλαβε τα εύσημα για μια εκστρατεία πίεσης που οδήγησε το Facebook, την Google  της Alphabet και τη Microsoft να λαμβάνουν μέτρα για την αφαίρεση ορισμένων ακατάλληλων εικόνων.

Big Tech

Ως υποψήφια για γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια, η Χάρις φέρεται να διαβεβαίωσε τους πιθανούς δωρητές ότι ήταν «καπιταλίστρια». Γενικά τη θεωρούσαν φιλόξενη με εξέχοντα στελέχη τεχνολογίας και επενδυτές, την τοπική βιομηχανία στο σπίτι της στο Bay Area. Παρευρέθηκε στον γάμο του Sean Parker, ενός πρώιμου στελέχους του Facebook. Ο κουνιάδος της, Τόνι Γουέστ, είναι ο επικεφαλής νομικός υπάλληλος της Uber.

Δέχτηκε επίσης δωρεές από τον Reid Hoffman, έναν εξέχοντα επιχειρηματία και συνιδρυτή του Linkedin, καθώς και από τον δισεκατομμυριούχο John Doerr και τον venture capitalist Ron Conway. Μεγάλα στελέχη τεχνολογίας την υποστήριξαν επίσης, συμπεριλαμβανομένης της Sheryl Sandberg, τότε διευθύντριας λειτουργίας του Facebook, και του Marc Benioff, του δισεκατομμυριούχου CEO της Salesforce.

Κλίμα και Ενέργεια

Οι θέσεις της Χάρις για το κλίμα και την ενέργεια είναι παρόμοιες με του Μπάιντεν. Αλλά σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της έχει καταστήσει σαφές ότι η καθαρή ενέργεια και η περιβαλλοντική δικαιοσύνη αποτελούν προτεραιότητες.

Όταν ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Χάρις ως υποψήφιό του στην κούρσα του 2020, τόνισε τη σκληρή της στάση ενάντια στις Big Oil όταν υπηρετούσε σε βασικούς ρόλους στην Καλιφόρνια, σημειώνοντας αγωγές που είχε κινήσει τόσο ως εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο από το 2004 έως το 2011 όσο και ως γενική εισαγγελέας μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, όταν έγινε γερουσιαστής των ΗΠΑ.

Πέρυσι, η Χάρις έκανε το ντεμπούτο της σε διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, ανακοινώνοντας δέσμευση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα και κάνοντας την πρώτη της σημαντική διεθνή ομιλία επικεντρωμένη στο κλίμα.

Ως αντιπρόεδρος, ο Χάρις έχει επίσης συμμετάσχει σε εφαρμογές πολιτικής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος που αντιμετώπιζαν μακροχρόνια ζητήματα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, όπως ένα πρόγραμμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντικατάσταση σωλήνων μολύβδου και βαφής μολύβδου σε όλη τη χώρα.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Ως αντιπρόεδρος, η Χάρις προειδοποίησε για την «υπαρξιακή» απειλή της τεχνητής νοημοσύνης και είπε ότι θα μπορούσε «να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας», σε μια ομιλία της τον Νοέμβριο του 2023.

Σε συνάντηση με στελέχη τεχνολογίας όπως ο Satya Nadella της Microsoft, ο Sam Altman του OpenAI και ο Sundar Pichai της Alphabet, η Καμάλα Χάρις προειδοποίησε ότι έχουν μια «ηθική» υποχρέωση να προστατεύσουν τον κόσμο από τους πιθανούς κινδύνους της AI.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή