Η Κίνα εξέπληξε τις αγορές μειώνοντας το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο πολιτικής και τα βασικά επιτόκια δανεισμού της τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οι περικοπές έρχονται αφότου την περασμένη εβδομάδα η χώρα ανέφερε πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο και οι κορυφαίοι ηγέτες της συναντήθηκαν για μια ολομέλεια που πραγματοποιείται περίπου κάθε πέντε χρόνια.

Κίνα: Φορολογική μεταρρύθμιση υποσχέται ο πρόεδρος Σι

Η χώρα βρίσκεται στα όρια του αποπληθωρισμού και αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη κρίση ιδιοκτησίας, αυξανόμενο χρέος και αδύναμο καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα. Οι εμπορικές εντάσεις φουντώνουν επίσης, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί για την κυριαρχία της Κίνας στις εξαγωγές.

Ειδικότερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα μειώσει το επιτόκιο επαναπώλησης επτά ημερών στο 1,7% από 1,8% και θα βελτιώσει επίσης τον μηχανισμό των λειτουργιών ανοικτής αγοράς.

Χαλαρώνει το κόστος δανεισμού η Κίνα

Λίγα λεπτά αργότερα, μείωσε τα επιτόκια αναφοράς δανεισμού κατά το ίδιο περιθώριο κατά τον μηνιαίο καθορισμό. Το βασικό επιτόκιο δανείου ενός έτους (LPR) μειώθηκε στο 3,35% από 3,45% προηγουμένως, ενώ το πενταετές LPR μειώθηκε στο 3,85% από 3,95%.

«Η PBOC αρχίζει να εφαρμόζει πολιτική υπέρ της ανάπτυξης, σύμφωνα με το μήνυμα από την ολομέλεια – οι αρχές δεσμεύονται να επιτύχουν τον στόχο του ΑΕΠ ολόκληρου του έτους και οι πολιτικές θα προσαρμοστούν μετά το απογοητευτικό ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου», σχολιάζει στο Reuters, ο Ju Wang, επικεφαλής της Greater China FX & στρατηγική τιμών στην BNP Paribas.

Ο Wang πρόσθεσε ότι οι αυξανόμενες προσδοκίες για την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσαν επίσης στην PBOC περιθώριο για ελιγμούς για τη νομισματική χαλάρωση.

Το γιουάν της Κίνας υποχώρησε μετά τις μειώσεις των επιτοκίων και οι αποδόσεις των κινεζικών ομολόγων μειώθηκαν.

«Το γεγονός ότι η PBOC δεν περίμενε την πρώτη μείωση της Fed δείχνει ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει την πτωτική πίεση στην οικονομία της Κίνας», δήλωσε ο Zhang Zhiwei, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management. Και αναμένει μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων στην Κίνα μετά την είσοδο της Fed στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Καμάλα Χάρις: Το επιχειρηματικό της όραμα και οι σχέσεις με τις Big Tech και το Κλίμα
Διεθνή |

Η... business friendly Καμάλα Χάρις: Οι σχέσεις με τις Big Tech και οι πράσινες πολιτικές

Η Καμάλα Χάρις έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής για τις επιχειρηματικές απόψεις - Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξέλεξαν ποτέ γυναίκα πρόεδρο και η Χάρις πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου της ως αντιπρόεδρος