Τα ηλεκτρικά οχήματα, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Ίλον Μασκ και το αόρατο χέρι της αγοράς βρέθηκαν σε πρώτο πλάνο στην προεκλογική συγκέντρωση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Michigan το Σάββατο.

Η θετική αναφορά στα ηλεκτρικά οχήματα προκάλεσε εντύπωση καθώς λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα υποσχόταν ότι θα βάλει τέλος στα EV.

Αμερικανικές εκλογές: Η στήριξη του Μασκ προς τον Τραμπ «τελειώνει» την Tesla για τους Δημοκρατικούς;

«Αγαπώ τον Ίλον Μασκ», δήλωσε ο Τραμπ, σύμφωνα με το Barron’s. «Μιλάω συνεχώς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και είμαι απόλυτα υπέρ τους. Και είμαι εντάξει με όσα λέει η αγορά για μερίδια 10%, 12%, 7% ή 20%», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε επίσης στην υποστήριξη της υποψηφιότητάς του από τον Μασκ και στα 45 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα που ο δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει σε μια νέα επιτροπή πολιτικής δράσης που υποστηρίζει την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, όπως ανέφερε η Wall Street Journal.

Αμερικανικές εκλογές: Μεταστροφή Τραμπ για τα EV

Πρόκειται για ένα σχετικά νέο μήνυμα από τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος έχει ασκήσει μεγάλη κριτική στα ηλεκτρικά ρεύματα στο παρελθόν.

Η αλλαγή φαίνεται να σχετίζεται με την πολιτική. Ο νέος τρόπος σκέψης του Τραμπ φαίνεται να είναι «τα ηλεκτρικά οχήματα είναι μια χαρά, αλλά αφήστε τους αγοραστές αυτοκινήτων να επιλέξουν ό,τι τους βολεύει καλύτερα χωρίς κυβερνητική παρέμβαση με τη μορφή κανονισμών για τις εκπομπές ρύπων ή επιδοτήσεων».

Η αναίρεση των φορολογικών πιστώσεων για την αγορά EV, της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για σταθμούς φόρτισης και των εκπομπών θα επιβράδυνε ουσιαστικά την ανάπτυξη των EV στις ΗΠΑ.

Αυτό δεν είναι τρομερό για την Tesla. Είναι ο μόνος κατασκευαστής EV στις ΗΠΑ με κέρδη και κλίμακα. Η Tesla πούλησε περίπου 164.000 EV στις ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο, όπως και πολύ περισσότερα στο εξωτερικό από οποιαδήποτε αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η Ford Motor ήταν δεύτερη στην εγχώρια αγορά με περίπου 23.000.

Τι περιμένει η Tesla

Τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου αναμένονται αυτή την εβδομάδα. Το πρώτο τρίμηνο, η Ford ανακοίνωσε ζημίες ύψους 1,3 δισ. δολαρίων σον τομέα της ηλεκτροκίνησης, ενώ η Tesla κέρδη ύψους 1,2 δισ. δολαρίων.

«Πιστεύουμε ότι μια προεδρία Τραμπ θα είναι συνολικά αρνητική για τη βιομηχανία EV, καθώς πιθανότατα οι εκπτώσεις/τα φορολογικά κίνητρα για EV θα αποσυρθούν, ωστόσο για την Tesla το βλέπουμε ως μια πιθανή θετική εξέλιξη», έγραψε ο Ντάνιελ Ιβς, ερευνητής της Wedbush Securities σε πρόσφατη έκθεσή του. «Η Tesla έχει την κλίμακα και το εύρος που είναι απαράμιλλα στη βιομηχανία EV».

Τι βλέπει η αγορά

Η αγορά αντανακλά κάποιες από τις σκέψεις του Ιβς. Οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν κατά 3,6% την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι πιθανότητες μιας δεύτερης θητείας του Τραμ αυξήθηκαν. Οι μετοχές των μη κερδοφόρων νεοσύστατων επιχειρήσεων EV Rivian Automotive και Lucid υποχώρησαν κατά 7,5% και 17,6% αντίστοιχα.

Η μετοχή της General Motors σημείωσε πτώση 1,4%, ενώ η Ford και η Stellantis λιγότερο από 1%. Μια πιο αργή εξάπλωση των EV διατηρεί τις παραδοσιακές τους επιχειρήσεις πιο κερδοφόρες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι επενδυτές πιθανότατα θα κάνουν μια παύση στην πολιτική αυτή την ερχόμενη εβδομάδα. Η Ford, η GM και η Tesla ανακοινώνουν όλα τα νούμερα του δεύτερου τριμήνου.

Η Tesla αναμένεται να υποβάλει έκθεση το βράδυ της Τρίτης. Η Wall Street αναμένει κέρδη ανά μετοχή 61 σεντς. Η υπερκάλυψη αυτού του αριθμού θα πρέπει να είναι, λοιπόν, αναμενόμενη. Η Tesla ανακοίνωσε καλύτερες από τις αναμενόμενες παραδόσεις του δεύτερου τριμήνου στις 2 Ιουλίου και κατά τη διαπραγμάτευση της Δευτέρας οι μετοχές είχαν αυξηθεί περισσότερο από 20% για το μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Καμάλα Χάρις: Το επιχειρηματικό της όραμα και οι σχέσεις με τις Big Tech και το Κλίμα
Διεθνή |

Η... business friendly Καμάλα Χάρις: Οι σχέσεις με τις Big Tech και οι πράσινες πολιτικές

Η Καμάλα Χάρις έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής για τις επιχειρηματικές απόψεις - Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξέλεξαν ποτέ γυναίκα πρόεδρο και η Χάρις πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου της ως αντιπρόεδρος