Η Ουκρανία δήλωσε τη Δευτέρα ότι κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με μια ομάδα ιδιωτών κατόχων των διεθνών ομολόγων της, ύψους 19,7 δισ. δολαρίων, κλείνοντας μια άνευ προηγουμένου συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους για μια χώρα εν μέσω πολέμου, σύμφωνα με το Reuters.

Ουκρανία: Πώς θα αναδιαρθρώσει το χρέος ύψους 20 δισ. δολαρίων

Η αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι η δεύτερη της Ουκρανίας σε μια δεκαετία που εισέβαλε στη χώρα η Ρωσία: Το χρέος του Κιέβου αναδιαρθρώθηκε και το 2015 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Η ανακοίνωση της Ουκρανίας έρχεται λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της διετούς συμφωνίας αναστολής του χρέους που συνήφθη το 2022 και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που μια χώρα ξεκινά μια αναδιάρθρωση χρέους εν μέσω ενός πολέμου.

Η συμφωνία καλύπτει το ένα τέταρτο του ανεξόφλητου ποσού των ευρωομολόγων της χώρας. Οι κάτοχοι των ομολόγων θα λάβουν ομόλογα αξίας 40 σεντς των αρχικών τους απαιτήσεων και θα αρχίσουν να λαμβάνουν πληρωμές τόκων που ξεκινούν από 1,75%.

Σημαντικό βήμα για την δημοσιονομική σταθερότητα στην Ουκρανία

Η Ουκρανία δήλωσε ότι η συμφωνία θα της εξοικονομήσει 11,4 δισ. δολάρια από την εξυπηρέτηση του χρέους σε διάστημα τριών ετών.

«Μετά από μήνες δέσμευσης και σκληρής δουλειάς με τους ιδιώτες ομολογιούχους μας, το ΔΝΤ και τους διμερείς εταίρους μας, καταλήξαμε σε συμφωνία κατ’ αρχήν με την Ad Hoc Επιτροπή Πιστωτών για τη συνολική αναδιάρθρωση του δημόσιου εξωτερικού χρέους μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Σέρχι Μαρτσένκο. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα διατηρήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και τους πόρους μετρητών που απαιτούνται για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την άμυνά της, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κάμαλα Χάρις: Το επιχειρηματικό της όραμα και οι σχέσεις με τις Big Tech και το Κλίμα
Διεθνή |

Η... business friendly Κάμαλα Χάρις: Οι σχέσεις με τις Big Tech και οι πράσινες πολιτικές

Η Κάμαλα Χάρις έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής για τις επιχειρηματικές απόψεις - Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξέλεξαν ποτέ γυναίκα πρόεδρο και η Χάρις πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου της ως αντιπρόεδρος