Πτώση 46% στα κέρδη μετά από φόρους για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε η budget friendly αεροπορική εταιρεία Ryanair, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σαν να μην έφτανε αυτό, προειδοποίησε ότι οι ναύλοι για τους βασικούς καλοκαιρινούς μήνες θα είναι επίσης «σημαντικά χαμηλότεροι» από πέρυσι, αλλάζοντας το τοπίο των αερομεταφορών.

Ryanair: Πώς θα διαμορφωθούν τα εισιτήρια το καλοκαίρι – Ιστορικά κέρδη για τον αερομεταφορέα

Τα κέρδη μετά από φόρους για τους τρεις μήνες έως τα τέλη Ιουνίου, το πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους της Ryanair, ήταν 360 εκατομμύρια ευρώ (392 εκατομμύρια δολάρια), πολύ χαμηλότερα από τα 538 εκατομμύρια ευρώ κέρδη που προέβλεπε η σχετική μελέτη της εταιρείας.

Ο μέσος ναύλος ανά επιβάτη μειώθηκε κατά 15% το τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καθώς η αεροπορική εταιρεία αναγκάστηκε να προβεί σε «μεγαλύτερη τόνωση των τιμών από ό,τι αναμέναμε προηγουμένως», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος Μάικλ Ο’Λίρι.

Ryanair: Πτώση λόγω επιφυλακτικότητας των επιβατών

«Ενώ η ζήτηση του β’ τριμήνου είναι ισχυρή, η τιμολόγηση παραμένει πιο ήπια από ό,τι περιμέναμε και αναμένουμε τώρα ότι οι ναύλοι του β’ τριμήνου θα είναι σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι το περασμένο καλοκαίρι – ενώ προηγουμένως αναμενόταν να είναι σταθεροί έως ελαφρώς αυξημένοι», δήλωσε ο Ο’Λίρι, αναφερόμενος στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όταν η Ryanair συνήθως πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της.

Επισήμανε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει τα κέρδη για ολόκληρο το οικονομικό έτος, το οποίο λήγει στις 31 Μαρτίου.

Ο οικονομικός διευθυντής Νιλ Σόραχαν δήλωσε ότι πιστεύει ότι η μείωση των ναύλων ήταν απλώς ένα ζήτημα των καταναλωτών που είναι «λίγο πιο λιτοί, λίγο πιο προσεκτικοί».

«Νομίζω ότι μόλις είχαμε δύο χρόνια διψήφιας (ποσοστιαίας) αύξησης, τόσο στους ναύλους όσο και στην κίνηση, και έτσι υπάρχει μια μικρή απώθηση», δήλωσε σε συνέντευξή του.

Ερωτηθείς πότε θα μπορούσε να τελειώσει η υποχώρηση αυτή, είπε στο Reuters ότι «η εξέλιξη του φαινομένου αυτού παραμένει άγνωστη. Βλέπουμε και πράττουμε».

Το αποτύπωμα

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με βάση τον αριθμό των επιβατών, έχει ήδη δει τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 24% από το ανώτατο επίπεδο της 8ης Απριλίου, σε μεγάλο βαθμό λόγω της μείωσης των ναύλων.

Η Ryanair ανακοίνωσε ότι θα παραλάβει 20 αεροσκάφη Boeing 737 MAX λιγότερα από τα προγραμματισμένα για την κορυφαία καλοκαιρινή της περίοδο, από 23 αεροσκάφη που είχε προβλέψει τον Μάιο.

Ωστόσο, δήλωσε ότι σημείωσε «βελτίωση της ποιότητας και της συχνότητας των παραδόσεων» από την Boeing τους τελευταίους μήνες.

Ο Σόραχαν σχολίασε στο Sky News ότι είναι «εύλογα βέβαιος» ότι η Boeing θα ανακτήσει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο και θα παραδώσει τα τελευταία 50 αεροσκάφη εγκαίρως για το επόμενο καλοκαίρι και ότι οι παραδόσεις των νέων, μεγαλύτερων αεροσκαφών MAX 10 θα ξεκινήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το 2027.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Καμάλα Χάρις: Το επιχειρηματικό της όραμα και οι σχέσεις με τις Big Tech και το Κλίμα
Διεθνή |

Η... business friendly Καμάλα Χάρις: Οι σχέσεις με τις Big Tech και οι πράσινες πολιτικές

Η Καμάλα Χάρις έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής για τις επιχειρηματικές απόψεις - Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξέλεξαν ποτέ γυναίκα πρόεδρο και η Χάρις πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου της ως αντιπρόεδρος