Να μην κάνουν σημαντικές αλλαγές στη στρατηγική τους μετά και τις τελευταίες εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο στις ΗΠΑ, συμβουλεύει τους επενδυτές η UBS, με αφορμή την αποχώρηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν από την «κούρσα» για τον Λευκό Οίκο.

Η ανακοίνωση του Μπάιντεν έγινε μετά από διαβουλεύσεις που ακολούθησαν της απογοητευτικής απόδοσης του στο debate με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ στις 27 Ιουνίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δεχθεί εκκλήσεις να αποσυρθεί από την κούρσα, που δυσπιστούσαν για την ικανότητά του να κυβερνήσει για άλλα τέσσερα χρόνια.

UBS: Πού επενδύουν family offices με δύναμη πυρός 2,6 δισ. δολ.- Τι φοβούνται 

Το προβάδισμα του πρώην προέδρου Τραμπ στις δημοσκοπήσεις – τόσο σε εθνικό όσο και σε πολιτείες swing – είχε επίσης διευρυνθεί μετά από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι Δημοκρατικοί θα πρέπει τώρα να επιλέξουν έναν νέο υποψήφιο στο συνέδριό τους στο Σικάγο από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου. Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θεωρείται επικρατέστερη, μετά και την υποστήριξη που της έδωσε ο Μπάιντεν.

Τι ακολουθεί;

Η εστίαση, κατά την UBS, θα στραφεί τώρα στην επιβεβαίωση ενός νέου υποψηφίου των Δημοκρατικών, εάν θα υπάρξουν ουσιώδεις διαφορές στις προτεραιότητες πολιτικής τους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αγορές και εάν ο νέος υποψήφιος θα είναι πιο πιθανό να νικήσει τον πρώην Πρόεδρο Τραμπ τον Νοέμβριο.

Ως τελευταία εξέλιξη είναι ότι η Επιτροπή Κανόνων του Δημοκρατικού Συνεδρίου θα συνεδριάσει την Τετάρτη, 24 Ιουλίου, για να συζητήσει ένα «ανοιχτό, διαφανές, δίκαιο και τακτικό» πλαίσιο υποψηφιοτήτων.

Κατά την UBS, αξίζουν προσοχής τα εξής στοιχεία:

Πρώτον, η αποχώρηση του Μπάιντεν και η επακόλουθη υποστήριξη στην Καμάλα Χάρις της δίνουν μια καλή θέση για την υποψηφιότητά της. Ωστόσο, πρέπει ακόμη να πείσει τους αντιπροσώπους της συνέλευσης, οι οποίοι δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να υποστηρίξουν τον Μπάιντεν.

Η UBS αναμένει από τη Χάρις να τονίσει τη συνέχεια της πλατφόρμας του Μπάιντεν, την υπηρεσία της ως αντιπρόεδρος και την ικανότητά της να απευθύνεται σε γυναίκες, νεότερους και έγχρωμους ψηφοφόρους.

Άλλοι υποψήφιοι μπορεί να εμφανιστούν πριν από τη συνέλευση, συμπεριλαμβανομένων μερικών κυβερνητών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η αποδοχή τους είναι υψηλότερη από αυτή της αντιπροέδρου.

Ωστόσο, η Χάρις έχει ένα άλλο δυνατό σημείο, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό. Στις καταθέσεις της εκστρατείας Μπάιντεν, σχετικά με τα προεκλογικά κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν, περιλαμβάνεται και η ίδια. Επομένως δεν θα δυσκολευτεί να κάνει χρήση αυτών.

Δεύτερον, η UBS δεν θα περίμενε σημαντική αλλαγή στις προτεραιότητες πολιτικής από κανέναν από τους κορυφαίους Δημοκρατικούς διεκδικητές στα ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές. Η συνέχεια θα ήταν πιο ξεκάθαρη αν η Χάρις πάρει το χρίσμα.

Επίσης, η UBS δεν θα περίμενε από κανέναν υποψήφιο των Δημοκρατικών να αποκλίνει σημαντικά από την εστίαση του Μπάιντεν στην κλιματική αλλαγή, την αύξηση του ελέγχου των μονοπωλιακών πρακτικών από μεγάλες επιχειρήσεις και τη διατήρηση της πίεσης στην Κίνα για τις εμπορικές της πρακτικές.

Τρίτον, οι πιθανότητες επανεκλογής του Μπάιντεν υπονομεύτηκαν από την παραπαίουσα επίδοση του στο debate στις 27 Ιουνίου. Είναι επίσης πιθανό ότι η προκλητική απάντηση του Τραμπ στην απόπειρα δολοφονίας της περασμένης εβδομάδας θα μπορούσε να εδραιώσει την υποστήριξη της βάσης του και ακόμη και να κερδίσει ορισμένους αναποφάσιστους ψηφοφόρους – αν και αυτό δεν είναι ακόμη σαφές.

Πριν από την αποχώρηση του Μπάιντεν από την κούρσα, η UBS έδινε πιθανότητες 60% ο Τραμπ να ξαναπάρει τον Λευκό Οίκο, με 45% πιθανότητα για «κόκκινη σάρωση». Έδινε επίσης μια πιθανότητα 15% για μια προεδρία Τραμπ με διχασμένο το Κογκρέσο, μια πιθανότητα 30% για νίκη των Δημοκρατικών και διχασμένο Κογκρέσο και μια πιθανότητα 10% για μια «μπλε σάρωση».

Τα σενάρια αυτά παραμένουν και μετά την αποχώρηση του Μπάιντεν, ωστόσο, στο βαθμό που η Χάρις οριστεί να τον διαδεχθεί ως υποψήφια των Δημοκρατικών, η UBS πιστεύει ότι η δυναμική των εκλογών δεν θα αλλάξει όσο θα περίμενε κανείς.

Το αμερικανικό εκλογικό σώμα είναι πολύ πολωμένο και οι περισσότεροι από τους υποστηρικτές του Μπάιντεν θα είναι απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τον υποψήφιο του κόμματος, σύμφωνα με την UBS.

Στάση αναμονής

Τους επόμενους μήνες, η UBS αναμένει και τα δύο πολιτικά κόμματα να επικεντρωθούν στη συμμετοχή τον Νοέμβριο ως τον κρίσιμο παράγοντα για το αποτέλεσμα. Οι Δημοκρατικοί πρέπει να παρακινήσουν τους νεότερους ψηφοφόρους. Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να ενθαρρύνουν τους ψηφοφόρους που προτιμούν τον Τραμπ να εκφράσουν αυτό το αίσθημα στις κάλπες την ημέρα των εκλογών.

Έτσι, η UBS παραμένει επιφυλακτική στο να καταλήξει σε πάρα πολλά συμπεράσματα από την ιστορική δημοσκόπηση των υποθετικών αντιστοιχιών μεταξύ του Τραμπ και άλλων Δημοκρατικών υποψηφίων όταν ο Μπάιντεν ήταν ο πιθανολογούμενος υποψήφιος.

Θα χρειαστεί χρόνος για να αποτυπώσουν οι δημοσκοπήσεις τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων σε κάτι που δεν είναι πλέον υποθετικές αντιστοιχίσεις αλλά μάλλον πραγματικές δυνατότητες.

Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη τρεισήμισι μήνες από τώρα μέχρι την ημέρα των εκλογών και πολλά μπορεί να αλλάξουν.

Η άνευ προηγουμένου απόφαση του Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα αποτελεί σημαντική πρόκληση για το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά επίσης το αναγκάζει να επινοήσει μια νέα στρατηγική εκστρατείας εναντίον ενός νέου και νεότερου αντιπάλου, τονίζει.

Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι επενδυτές;

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να είναι σημαντικό για τους επενδυτές, ειδικά εάν κάποιο από τα κόμματα κερδίσει τον έλεγχο τόσο του Λευκού Οίκου όσο και του Κογκρέσου. Μια νίκη Τραμπ -ειδικά αν υποστηριχθεί από μια Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο- πιθανότατα θα αυξήσει τις προσδοκίες της αγοράς για φορολογικές περικοπές και χαλαρότερες επιχειρηματικές ρυθμίσεις, ενώ θα εντείνει τις ανησυχίες για υψηλότερους εμπορικούς δασμούς. Οι κύριοι δικαιούχοι των ρυθμιστικών αλλαγών θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ενώ υψηλότεροι δασμοί στις εισαγωγές θα μπορούσαν να βλάψουν τις αμερικανικές εταιρείες με παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Εν τω μεταξύ, μια δημοκρατική κυβέρνηση πιθανότατα θα συνεχίσει να υποστηρίζει πρωτοβουλίες που ωφελούν την πράσινη ενέργεια, την απόδοση και τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων.

Βραχυπρόθεσμα, όμως, κατά την UBS, θα πρέπει να περιμένουμε κάποια αστάθεια της αγοράς καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τις εξελίξεις. Έχει εντοπιστεί κάποια περιστροφή προς τους «κόκκινους» τομείς και μακριά από τους «μπλε» τομείς τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η πρόσφατη δυναμική ευνόησε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Αυτό θα μπορούσε τουλάχιστον εν μέρει να αντιστραφεί τις επόμενες ημέρες καθώς οι αγορές αναλύουν τις τελευταίες εξελίξεις, εκτιμά η UBS.

Τέλος, η UBS υπενθυμίζει στους επενδυτές ότι τα πολιτικά αποτελέσματα των ΗΠΑ απέχουν πολύ από το να είναι ισχυρός μοχλός απόδοσης των χρηματοπιστωτικών αγορών ή ακόμη και των επιδόσεων ενός κλάδου. Τα οικονομικά στοιχεία και οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων της Fed παραμένουν τουλάχιστον εξίσου σημαντικά. Επιπλέον, πολλά μπορούν ακόμα να αλλάξουν ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου και μια σειρά από αποτελέσματα παραμένουν πιθανά.

Ως εκ τούτου, συμβουλεύει τους επενδυτές να μην κάνουν δραματικές αλλαγές στη στρατηγική χαρτοφυλακίου με βάση τις προσδοκίες ή τις πολιτικές προτιμήσεις τους. Αντίθετα, συνιστά διάφορες στρατηγικές για τη διαχείριση των κινδύνων που περιβάλλουν τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής ενός καλά διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου και της εξέτασης δομημένων επενδύσεων με χαρακτηριστικά διατήρησης κεφαλαίου ή δημιουργίας αποδόσεων.

Το βασικό της σενάριο είναι ότι ο S&P 500 θα τελειώσει το έτος γύρω στις 5.900 μονάδες, μέτρια υψηλότερα από τις σημερινές 5.505 μονάδες. Αυτό θα ίσχυε στα περισσότερα πολιτικά αποτελέσματα — αποκλείοντας μια «σκούπα εξουσίας» από τους Δημοκρατικούς που οδηγεί σε υψηλότερους εταιρικούς φόρους ή ένα σενάριο στο οποίο ο πρώην πρόεδρος Τραμπ επιβάλλει δασμούς που να είναι τόσο υψηλοί όσο αναφέρονται στις προεκλογικές του ομιλίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Καμάλα Χάρις: Το επιχειρηματικό της όραμα και οι σχέσεις με τις Big Tech και το Κλίμα
Διεθνή |

Η... business friendly Καμάλα Χάρις: Οι σχέσεις με τις Big Tech και οι πράσινες πολιτικές

Η Καμάλα Χάρις έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής για τις επιχειρηματικές απόψεις - Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξέλεξαν ποτέ γυναίκα πρόεδρο και η Χάρις πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου της ως αντιπρόεδρος