Η δραματική προοπτική για τη μετοχή της γερμανικής Varta , μετά την έναρξη των προσπαθειών για την αναδιάρθρωση του χρέους της εταιρείας, οδήγησε τη μετοχή της εταιρείας σε πτώση έως και 80% σήμερα στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Η γερμανική βιομηχανία μπαταριών ανακοίνωσε ότι υπάρχει ενδεχόμενο οι επιλογές αναδιάρθρωσης για την αποφυγή της χρεωκοπιας,  να οδηγήσουν στην απαξιωση των μετοχών .

Tesla: Τι κλέβουν οι εργαζόμενοι στο Βερολίνο

Η Varta χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση για το χρέος των περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ συν νέα χρηματοδότηση αξίας αρκετων δεκάδων εκατομμυρίου ευρώ, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος Μιχαελ Οστερμαν (Michael Ostermann), ο οποίος προσχώρησε στην εταιρεία τον Μάιο. «Επιβιβάστηκα για να σώσω τον Varta», είπε ο Όστερμαν.

Οι πιθανοί νέοι επενδυτές, στους οποίους περιλαμβανεται ο μεγαλομέτοχος Michael Tojner και η κατασκευάστρια σπορ αυτοκινήτων Porsche θα εισφέρουν κεφάλαια σε ένα από τα σενάρια, πρόσθεσε η εταιρεία στη δήλωσή της.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γερμανικής εταιρειας το διέξοδο που προσφέρει το κουρεμα του χρέους έχει τον κίνδυνο ότι «οι πιστωτές της VARTA θα ήταν διατεθειμένοι να κάνουν αυτό το βήμα προς το παρόν μόνο εάν εφαρμοστεί μείωση κεφαλαίου στο μηδέν (το υπάρχον μετοχικό κεφάλαιο μειωθεί στο μηδέν) και αν γίνει νέο κεφάλαιο που απαιτείται για την αναδιάρθρωση (χρέος ή ίδια κεφάλαια και χρέος).  Μετά τη μείωση κεφαλαίου στο μηδέν, όλες οι υφιστάμενες μετοχές θα χάσουν την αξία τους και η VARTA AG θα διαγραφεί οριστικά από το χρηματιστήριο στο άμεσο μέλλον».

Η Varta, η οποία είχε χρηματιστηριακή αξία 440 εκατομμυρίων ευρώ , πριν τη Δευτέρα, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι βρισκόταν σε συνομιλίες με την Porsche για μια πιθανή επένδυση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατά πλειοψηφία ιδιοκτήτη της επιχείρησης V4Drive της Varta.

Το ενδιαφέρον της Porsche

Η Porsche επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι βρισκόταν σε συνομιλίες για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στο V4Drive για να διατηρήσει μια βασική τεχνολογία γερμανικής κατασκευής, αλλά η οικονομική υποστήριξη για ολόκληρο τον όμιλο Varta ήταν πλέον επίσης διαθέσιμη υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Η Varta είχε δήλωσε τον περασμενο Απρίλιο ότι ενδέχεται να μην επιτύχει τους στόχους που τέθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής της και διερευνά επιλογές ανακεφαλαιοποίησης που θα τη βοηθήσουν να επιστρέψει σε «κερδοφόρα ανάπτυξη» μέχρι το τέλος του 2026.

H βιομηχανια μπαταριών είπε ακόμα ότι ελπίζει να αποφασίσει γρήγορα για ένα από τα δύο σενάρια. Είπε ότι είναι απίθανο οποιαδήποτε πρόταση να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη γενική συνέλευση των μετόχων, προσθέτοντας ότι η προτεινόμενη αναδιάρθρωση, εάν γίνει αποδεκτή από τα δικαστήρια, θα της επέτρεπε να το πραγματοποιήσει χωρίς την έγκριση των επενδυτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κάμαλα Χάρις: Το επιχειρηματικό της όραμα και οι σχέσεις με τις Big Tech και το Κλίμα
Διεθνή |

Η... business friendly Κάμαλα Χάρις: Οι σχέσεις με τις Big Tech και οι πράσινες πολιτικές

Η Κάμαλα Χάρις έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής για τις επιχειρηματικές απόψεις - Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξέλεξαν ποτέ γυναίκα πρόεδρο και η Χάρις πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου της ως αντιπρόεδρος