
Το ρωσικό φυσικό αέριο στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε η Μόσχα και ο ενεργειακός κολοσσός του Κρεμλίνου, η Gazprom, είχε δέσει σχεδόν χειροπόδαρα τις χώρες της Ε.Ε. αλλά και της Ελλάδας.
Η εξάρτηση πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία κινούταν σε ολιγοπωλιακά μέχρι και μονοπωλιακά επίπεδα. Όταν ο Πούτιν δε, έκλεινε τις στρόφιγγες το σκηνικό μίας σβηστής από ρεύμα Ευρώπης και ερημωμένων και παγωμένων πόλεων τρόμαζε τους πάντες. Από τις Βρυξέλλες μέχρι τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών μελών και τις επιχειρήσεις.
Φυσικό αέριο: Η Τουρκία είναι πρόθυμη να αυξήσει τις εξαγωγές, αλλά υπό όρους
Το φυσικό αέριο
Η Ε.Ε. ξεκίνησε έναν ανένδοτο… αγώνα κατά του ρωσικού αερίου αναζητώντας εναλλακτικές πηγές προμήθειας σε φυσικό αέριο από ΗΠΑ, Αλγερία κ.α. Οι Βρυξέλλες θυμήθηκαν μέχρι και τη Νορβηγία, μίας πλούσιας σε κοιτάσματα ερίου ευρωπαϊκήες χώρας.
Τα σχέδια για τερματικούς σταθμούς LNG έδιναν κι έπαιρναν, ενώ μόνο στην Ελλάδα ξεδιπλώθηκαν επιχειρηματικά πλάνα για άλλα 4 FSRUs και πέραν του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας και της πλωτής υποδομής στην Αλεξανδρούπολη. Τα projects της Gastrade στο Θρακικό πέλαγος, της Elpedison στον Θερμαϊκό κόλπο, της Motor Oil στον Κορινθιακό κόπλο και το ΑΡΓΩ FSRU ανοιχτά του Βόλου ήταν ορισμένα που προβάλλονταν ως εναλλακτικές λύσεις ικανές να πλυμηρήσουν με LNG όλη την Ευρώπη.
Η Gazprom
Τίποτα από τα παραπάνω δεν προχωρά αφού οι επιχειρηματίες είδαν γρήγορα και έγκαιρα αφενός την εξάπλωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αφετέρου τη Gazprom να βρίσκει άλλες διαδρομές πώλησης του αερίου της στην Ευρώπη.
Όπως το LNG. Αλλά πέραν αυτού οι τιμές του αερίου που φτάνουν στη χώρα μας μέσω της πύλης εισόδου στο Σιδηρόκαστρο φαίνεται να είναι αρκετά πιο συμφέρουσες σε σχέση με το LNG, όπως σημειώνουν στον ΟΤ πηγές της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου.
Business is business…
Τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για τις εισαγωγές φυσικού αερίου στη χώρα μας είναι αποκαλυπτικά.
Το ρωσικό αέριο στο πρώτο εξάμηνο του έτους που μπήκε από το Σιδηρόκαστρο στην εγχώρια αγορά αντιστοιχούσε στο 50,76% όταν το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν στο 21,44%. Οι εισαγωγές του καυσίμου από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 117,45%. Ανήλθαν στις 15,70 TWh από 7,22 TWh, ενώ το σύνολο των εισαγωγών φέτος ήταν στις 30,93 TWh και το πρώτο εξάμηνο του 2023 στις 33,67 TWh.
Πηγές της αγοράς λένε στον ΟΤ, αναφορικά με την αύξηση της προμήθειας ρωσικού αερίου πώς εφόσον οι τιμές είναι συμφέρουσες οι ποσότητες θα βαίνουν κι άλλο αυξανόμενες.
Η Gazprom
Μάλιστα οι εκτιμήσεις τους για το μερίδιο στην ελληνική αγορά θυμίζουν τις εποχές πριν την ενεργειακή κρίση.
Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν το αέριο της Gazprom να φτάσει σε ποσοστά 70% και 80%. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης και το γεγονός πώς το αέριο που έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του σημείου εισόδου στη Ν. Μεσημβρία είναι ακριβότερο.
Οι παίκτες
Οι μεγαλύτεροι Έλληνες παίκτες στο εμπόριο συνολικά του φυσικού αερίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη περιοχή είναι μεταξύ άλλων η Metlen και η ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Ποσότητες φυσικού αερίου για την κάλυψη κυρίως δικών τους αναγκών όπως στην ηλεκτροπαραγωγή εισάγουν και η ΔΕΗ, η Elpedison και η ΗΡΩΝ.
Ωστόσο εισαγωγές αερίου μέσω του ελληνικού συστήματος μεταφοράς μπορούν να κάνουν και ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας. Παραλαμβάνουν ποσότητες που φτάνουν είτε στον σταθμό LNG της Ρεβυθούσας είτε ακομα, ακόμα και στο σημείο του Σιδηροκάστρου.
Πάντως για το πρώτο εξάμηνο του 2024 και σε ό,τι αφορά το LNG την κυρίαρχη θέση είχε το αμερικανικό LNG με μερίδιο 67,97%. Όλες οι εισαγωγές LNG στο συνολικό εισαγόμενο φυσικό αέριο αντιστοιχούσαν στο 29,74%.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού