Μηνύματα ευγνωμοσύνης και υποστήριξης προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ακολούθησαν μετά την ανακοίνωσή του την Κυριακή ότι αποχωρεί από την προεδρική κούρσα του 2024, δίνοντας την υποστήριξή του στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ως την επόμενη υποψήφια των Δημοκρατικών.

Πρόκειται για τη δεύτερη στιγμή μέσα σε μόλις μία εβδομάδα που προκάλεσε πολιτικό «σεισμό», μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια στις 13 Ιουλίου, η οποία είδε τους παγκόσμιους ηγέτες να συσπειρώνονται γύρω του ως υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών.

Καμάλα Χάρις: Το επιχειρηματικό της όραμα και οι σχέσεις με τις Big Tech και το Κλίμα

Οι πιέσεις προς τον Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα είχαν αυξηθεί μετά την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ του CNN τον περασμένο μήνα, και την Κυριακή επιβεβαίωσε ότι θα παραμείνει πρόεδρος με μία θητεία, προκαλώντας ένα κύμα αντιδράσεων ευγνωμοσύνης από συμμάχους των ΗΠΑ που τον ευχαρίστησαν για την ηγεσία του.

Απόσυρση Μπάιντεν: Υποστήριξη από συμμάχους

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer, ο οποίος συναντήθηκε με τον Biden αυτόν τον μήνα στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του προέδρου και προσβλέπει στη συνεργασία για το υπόλοιπο της θητείας του.

«Γνωρίζω ότι, όπως έχει κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της αξιοσημείωτης καριέρας του, θα έχει λάβει την απόφασή του με βάση αυτό που πιστεύει ότι είναι καλύτερο για τον αμερικανικό λαό», έγραψε ο Starmer στο X.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ευχαρίστησε τον Μπάιντεν που είναι «αληθινός φίλος» για τη χώρα του. «Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος και ό,τι κάνει καθοδηγείται από την αγάπη του για τη χώρα του», δήλωσε στο X.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε ότι αξίζει να αναγνωριστεί στον Τζο Μπάιντεν ότι «για άλλη μια φορά δεν έβαλε πρώτα τον εαυτό του μπροστά, αλλά έδωσε την πρώτη του σκέψη στο να είναι αυτό που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως έχει κάνει σε όλη του τη δημόσια ζωή».

Ο ρόλος της Ουκρανίας

Όπως αναφέρει το CNBC, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την «ακλόνητη υποστήριξή» του στον πόλεμο της χώρας του κατά της Ρωσίας, τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει με όπλα, στρατιωτική βοήθεια και διπλωματική υποστήριξη, παρά τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών.

«Πολλές ισχυρές αποφάσεις ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια και θα τις θυμόμαστε ως τολμηρά βήματα του προέδρου Μπάιντεν σε δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο Ζελένσκι στο X. «Θα είμαστε πάντα ευγνώμονες για την ηγεσία του προέδρου Μπάιντεν».

Η ισραηλινή αντίδραση

Στο Ισραήλ, ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ χαρακτήρισε τον Μπάιντεν «πραγματικό σύμμαχο του εβραϊκού λαού», ενώ ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι η «σταθερή υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου, ειδικά κατά τη διάρκεια του πολέμου, ήταν ανεκτίμητη», και οι δύο σε αναρτήσεις στο Χ.

Ο Μπάιντεν υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή ωστόσο δεν ήταν λίγες οι φορές που συγκρούστηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια και τον αυξανόμενο απολογισμό των νεκρών αμάχων από τη σύγκρουση.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση την Κυριακή από τον Νετανιάχου, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα.

Μιλούν για δύσκολη απόφαση

Ο Ιρλανδός Taoiseach Simon Harris αποκάλεσε τον Μπάιντεν «περήφανο Αμερικανό με ιρλανδική ψυχή» και τον ευχαρίστησε για την «παγκόσμια ηγεσία» και τη «φιλία» του.

Άλλοι ηγέτες επαίνεσαν τον Μπάιντεν για τη δύσκολη απόφαση που πρέπει να πήρε να εγκαταλείψει την κούρσα.

Μιλώντας σε συγκέντρωση την Κυριακή, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι ο Μπάιντεν πήρε τη «σωστή» απόφαση και έβαλε πρώτα την οικογένειά του και την υγεία του. Του ευχήθηκε «υγεία και μακροζωία».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έγραψε στο Χ ότι ο Μπάιντεν έλαβε δύσκολες αποφάσεις «χάρη στις οποίες η Πολωνία, η Αμερική και ο κόσμος είναι πιο ασφαλείς και η δημοκρατία ισχυρότερη».

«Γνωρίζω ότι κι εσείς καθοδηγήθηκες από τα ίδια κίνητρα όταν ανακοίνωσες την τελική σου απόφαση. Πιθανότατα το πιο δύσκολο», τόνισε ο Τουσκ.

Η σιωπή της Κίνας και τα trends

Δεν υπήρχε καμία επίσημη ανακοίνωση από τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ μέχρι το πρωί της Δευτέρας τοπική ώρα.

Όμως, το «ο Μπάιντεν αποχωρεί από τις εκλογές» ήταν το κορυφαίο trending θέμα νωρίς τη Δευτέρα στο Weibo, την κινεζική κοινωνική πλατφόρμα τύπου X, με πέντε ακόμη συναφή θέματα, συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεων για την Καμάλα Χάρις και την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, να συγκεντρώνουν μαζί περισσότερες από 400 εκατομμύρια προβολές.

Ορισμένοι Κινέζοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μιλούν με ενθουσιασμό για την προοπτική να γίνει μια γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα κερδίσει ανεξάρτητα από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Σύμφωνα με το CNN, ένας χρήστης παρατήρησε: «Αυτή η μία βολή δεν σκότωσε τον Τραμπ, αλλά έριξε τον Μπάιντεν», ενώ ένας άλλος περιέγραψε την πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ ως «ένα απόλυτο χάος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα