Σε σταθερή πορεία είναι ο όμιλος ΕΧΑΕ, σύμφωνα με την Axia, η οποία επαναλαμβάνει την τιμή στόχο στα 6,40 ευρώ και τη σύσταση για αγορά, ενόψει των αποτελεσμάτων β’ 3μηνου 2024 που αναμένεται να ανακοινωθούν στις 29 Ιουλίου.

Όπως αναφέρει, μετά την ανακοίνωση των ισχυρών κερδών του 1ου τριμήνου του έτους, η Axia αναμένει ότι η ΕΧΑΕ θα παρουσιάσει ένα συνολικό σταθερό σύνολο αποτελεσμάτων για το 2ο τρίμηνο σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, εκτιμά ότι τα έσοδα θα εμφανίσουν αύξηση 16% σε ετήσια βάση (το πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκε κατά +56% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2023), που θα οφείλεται κυρίως στις προμήθειες για τις συναλλαγές και τις μετασυναλλακτικές δραστηριότητες, ακολουθούμενες από τις εισαγωγές και τις τεχνολογικές υπηρεσίες.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 1%, κυρίως λόγω της αύξησης των δαπανών αποδοχών προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι αυτό το ποσό ενσωματώνει τη λογιστική αντιμετώπιση των δεδουλευμένων μπόνους που στοχεύει να κατανείμει ομοιόμορφα τον αντίκτυπό του σε όλα τα τρίμηνα, με τριμηνιαίες προβλέψεις που βασίζονται στην απόδοση του προσωπικού και τις αποζημιώσεις απόλυσης. Επομένως, με βάση τα παραπάνω, ο λόγος κόστους προς έσοδα δείχνει αύξηση κατά 4% σε τριμηνιαία βάση, οδηγώντας τον δείκτη στο 53% από 51% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ως αποτέλεσμα, η Axia εκτιμά ότι τα EBITDA θα καταγράψουν αύξηση 38% σε ετήσια βάση, ωστόσο συρρικνώνεται διαδοχικά κατά 7% λόγω χαμηλότερων προμηθειών διαπραγμάτευσης, καθώς οι συναλλαγές εμφανίζουν ελαφρά μείωση 5% στον Μέσο Ημερήσιο Όγκο (ADV) το 2ο τρίμηνο σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 24ου (+29% σε ετήσια βάση).

Τα κέρδη μετά από φόρους εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 4,4 εκατ. ευρώ για το β’ τρίμηνο, έναντι 3,2 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, επωφελούμενα από την αύξηση του EBITDA.

Σε ό,τι αφορά την επιβράβευση των μετόχων, η διοίκηση είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να προβεί σε επαναγορά μετοχών και να αποκτήσει έως και 10% του μετοχικού κεφαλαίου (έως 3,5 εκ. μετοχές κατ’ ανώτατο όριο).

Οι καταλύτες της αγοράς

Νωρίτερα τον Ιούνιο, η MSCI ανακοίνωσε ότι δεν συμπεριέλαβε το ΧΑ στη λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση σε κατάσταση αναπτυγμένων αγορών (DM). Κατά την Axia, αυτό αφαίρεσε έναν βραχυπρόθεσμο καταλύτη αλλά δεν άλλαξε τη θέση των επενδυτών. Ως εκ τούτου, η εστίαση μετατοπίζεται στις επερχόμενες αξιολογήσεις των FTSE και Stoxx, που αναμένονται το 3ο τρίμηνο του 24ου και στις αρχές του 2025, αντίστοιχα.

Επίσης, η μέση κεφαλαιοποίηση του ΧΑ αυξήθηκε κατά +5% το 2ο τρίμηνο του 24, λόγω των αυξημένων εταιρικών ενεργειών, που υποστηρίζονται από την πολιτική σταθερότητα και τις θετικές μακροοικονομικές προοπτικές, που έχουν ήδη ενισχύσει την αποτίμηση των εταιρειών και αναμένεται επίσης να δημιουργήσουν τη νέα γενιά εισηγμένων.

Συνολικά, η Axia εκτιμά ότι καθώς το ΧΑ ετοιμάζεται να ανακτήσει το καθεστώς της ανεπτυγμένης αγοράς, οι θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, τα ισχυρά επίπεδα κερδοφορίας του τραπεζικού τομέα σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές προοπτικές για τις επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ανανεώσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ: Αύξηση του τζίρου κατά 7% στο πρώτο εξάμηνο του 2024
Επιχειρήσεις |

Πόσο κοστίζει το μέσο καλάθι στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ [γραφήματα]

Ανάπτυξη σημείωσε το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο κλάδος των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ (online super market). Συγκεκριμένβα, για το πρώτο μισό του 2024, η αύξηση του τζίρου των Online Super Market ήταν 7% και άγγιξε τα €164εκ σε τιμές λιανικής συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται Q-Commerce παίκτες με δικές τους αποθήκες όπως eFood […]