Με ταχείς ρυθμούς  προχωρά η διαδικασία για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, με τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα. Εκτός απροόπτου, αύριο Τρίτη 23 Ιουλίου αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με αντικείμενο την συζήτηση επί της συμφωνίας των μετόχων (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Thrivest και e-ΕΦΚΑ) της Attica Bank.

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της από 18.7.2024 Σύμβασης Συγχώνευσης και Επένδυσης μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «THRIVEST HOLDING LTD», κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, και μετά την  επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024.

Ανακοινώθηκε και επίσημα το deal της Attica Bank με την Παγκρήτια – Οι βασικοί όροι της συμφωνίας

Σύμφωνα με τη σχετική αιτιολογική έκθεση, το νομοσχέδιο αποβλέπει στη «συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της Παγκρήτιας Τράπεζας, καθώς και της Τράπεζας Αττικής (Attica Bank), στην οποία το Δημόσιο έχει ήδη επενδύσει σημαντικά.

Η τράπεζα που θα προκύψει μετά την εξυγίανση και τη συγχώνευση των δύο ανωτέρω τραπεζών θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, ο οποίος «θα διασφαλίζει την ύπαρξη ενός ανταγωνιστικότερου τραπεζικού περιβάλλοντος, επ’ ωφελεία των καταθετών, των καταναλωτών και των επιχειρήσεων».

Δείτε εδώ αναλυτικά την έκθεση

Το αίτημα για Ηρακλή και οι επόμενες κινήσεις

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί και το αίτημα στον Ηρακλή ΙΙΙ για την ένταξη τιτλοποίησης κόκκινων δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Είναι αυτά που έχουν λάβει την αξιολόγηση ΒΒ+, που θέτει ο Νόμος για τους τίτλους που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου(senior tranche) και τα οποία αξιολόγησε η DBRS Morningstar.

Μέχρι τις 30 Ιουλίου αναμένεται να κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος το αίτημα συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας, μαζί με το συνδυαστικό, κοινό business plan των δύο τραπεζών. Μέσα σε 60 ημέρες από την ημερομηνία κατάθεσης του σχετικού φακέλου, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει την έγκρισή της τη συγχώνευση.

Τα επόμενα βήματα

  • Τέλη Σεπτεμβρίου, εκτιμάται ότι θα έχει δοθεί το «πράσινο φως» για τη νομική συγχώνευση. Σενάριο ιδανικό από πλευράς χρόνου για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου τραπεζικού ομίλου πριν εκπνεύσει το 2024.
  • Αρχές του τετάρτου τριμήνου, πιθανότατα Οκτώβριο, δρομολογείται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica, την οποία θα καλύψουν οι βασικοί μέτοχοι, μετά τη Συμφωνία Μετόχων.
  • Απομένει το rebranding, η εταιρική ταυτότητα της νέας Τράπεζας, που το 2025 αναμένεται να έχει 11,5 δισ. ευρώ καταθέσεις, 8 δισ. ευρώ χορηγήσεις και προ προβλέψεων κέρδη άνω των 300 εκατ. ευρώ

Ο πέμπτος πόλος στις τράπεζες

Η συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας  εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ένα ισχυρό  τραπεζικό ίδρυμα με «δύναμη πυρός» 10 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και ισχυρή παρουσία καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Το πολυαναμενόμενο deal σφραγίστηκε την περασμένη Πέμπτη, δημιουργώντας έτσι τον πέμπτο πόλο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το στοίχημα για τους νέους παίκτες είναι μεγάλο, καθώς οι 4 συστημικές τράπεζες ελέγχουν έως και το 98% της αγοράς και το νέο σχήμα μετά τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια, αλλά και η Optima Bank θα επιδιώξουν να αυξήσουν το μερίδιό τους.

Οι όροι της συμφωνίας

Οι βασικοί όροι της συμφωνίας είναι οι εξής:

  1. Οι Μέτοχοι θα παράσχουν στην Attica Bank έγγραφη δεσμευτική επιστολή κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών του πιστωτικού ιδρύματος που θα προκύψει μετά τη Συγχώνευση συμπεριλαμβανομένων των αναγκών που θα προκύψουν λόγω της υπαγωγής στο Πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ».
  2. Η Επένδυση των Μετόχων στο πιστωτικό ίδρυμα που θα προκύψει από τη Συγχώνευση και υπό τον όρο ολοκλήρωσης αυτής, ανέρχεται σε ποσό €675,10 εκατ., εκ των οποίων €475,10 εκατ. κατ’ ανώτατο όριο θα καταβάλει σε μετρητά το ΤΧΣ και €200 εκατ. κατ’ ανώτατο όριο θα καταβάλει σε μετρητά η Thrivest.
  3. Η Επένδυση θα πραγματοποιηθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο νέο πιστωτικό ίδρυμα με δικαίωμα προτίμησης υπέρ παλαιών μετόχων. Επιπλέον, θα εκδοθούν τίτλοι κτήσης μετοχών («warrants») υπέρ των μετόχων που θα συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Το συνολικό ποσό που επιδιώκεται να αντληθεί από την έκδοση νέων μετοχών και warrants θα ανέλθει σε έως και €735 εκατ.
  4. Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω ενεργειών (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έκδοση warrants, από κοινού «Κεφαλαιακή Ενίσχυση»), το ΤΧΣ αναμένεται να κατέχει ποσοστό συμμετοχής στο νέο πιστωτικό ίδρυμα ύψους τουλάχιστον 35% και η Thrivest αναμένεται να κατέχει ποσοστό που θα κυμαίνεται μεταξύ 50% πλέον μίας μετοχής και 58,5%. Το ποσοστό συμμετοχής της Thrivest ενδέχεται να αυξηθεί εφόσον επιλέξει κατά τη διακριτική της ευχέρεια να επενδύσει ποσό μεγαλύτερο των €200 εκατ.
  5. Μέχρι την ολοκλήρωση της Συγχώνευσης και της Κεφαλαιακής Ενίσχυσης δε θα μεταβληθεί η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, όσον αφορά στον συνολικό αριθμό μελών Δ.Σ. και στον αριθμό των μελών που έκαστο μέρος δικαιούται να ορίζει ή να προτείνει προς εκλογή.
  6. Οι Μέτοχοι δεσμεύτηκαν να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου που κατέχουν σε έκαστο πιστωτικό ίδρυμα υπέρ της υλοποίησης της Συγχώνευσης και της Κεφαλαιακής Ενίσχυσης.

Τα μεγέθη των δύο τραπεζών

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών του οικονομικού έτους 2023:

Η Attica Bank έχει:

  • Ενεργητικό: 3,77 δισ. ευρώ.
  • Χορηγήσεις (μετά από προβλέψεις): 2,68 δισ. ευρώ.
  • Καταθέσεις: 3,15 δισ. ευρώ.
  • Ίδια Κεφάλαια: 446 εκατ. ευρώ.

Η Παγκρήτια τράπεζα έχει:

  • Ενεργητικό: 3,45 δισ. ευρώ.
  • Χορηγήσεις: (μετά από προβλέψεις): 2,04 δισ. ευρώ.
  • Καταθέσεις: 2,6 δισ. ευρώ.
  • Ίδια Κεφάλαια: 251 εκατ. ευρώ.

Οι μέτοχοι

Μέτοχοι της Attica Bank σήμερα είναι:

  • το ΤΧΣ με ποσοστό 72,5%,
  • ο e-ΕΦΚΑ με ποσοστό 7,6%,
  • η Παγκρήτια Τράπεζα με ποσοστό 5,0%,
  • η Thrivest Holding με ποσοστό 4,4%,
  • το ΤΜΕΔΕ με ποσοστό 4%
  • και λοιποί μέτοχοι και συστημικές τράπεζες με συνολικό ποσοστό 6,5%.

Μέτοχοι της Παγκρήτιας Τράπεζας σήμερα είναι:

  • η Thrivest Holding με ποσοστό 43,8%,
  • η Alfa Ocean Developments με ποσοστό 4,0%,
  • η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 3,6%

Οι ημερομηνίες-σταθμοί

  • Τον Οκτώβριο του 2021, το ΤΧΣ και η Attica Bank συμφώνησαν στη συμμετοχή του Ταμείου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
  • Στις 7 Δεκεμβρίου 2021, το ΤΧΣ υπέγραψε συμφωνία με τους ιδιώτες επενδυτές ΤΜΕΔΕ και Ellington Solutions S.A., αποκτώντας μετοχές για το ποσό των 150.765.391,40 ευρώ.
  • Στις 17 Μαρτίου 2022, το ΤΧΣ υπέγραψε τη Συμφωνία-Πλαίσιο με την Attica Bank, καθορίζοντας το πλαίσιο για την εταιρική αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της, ακολουθώντας το πρότυπο άλλων τραπεζών αλλά με διαφοροποιήσεις, καθώς ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι η Attica Bank δεν αποτελεί συστημική τράπεζα.
  • Οι όροι συναλλαγής τροποποιήθηκαν στις 31 Ιανουαρίου 2022, με νέα συμφωνία να υπογράφεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.
  • Το 2023 υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις, όπως η αποχώρηση των Rinoa LTD – Ellington Solutions A.E. από την επενδυτική συμφωνία και η υπογραφή νέας επενδυτικής συμφωνίας με τη Thrivest Holdings LTD και την Παγκρήτια Τράπεζα για τη δεύτερη αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις 26 Απριλίου 2023, με την άντληση 473.346.868,50 ευρώ, εκ των οποίων τα 329 εκατ. ευρώ εισφέρθηκαν από το Ταμείο.

Η Optima και ο… έκτος  πόλος

Με τη δημιουργία νέων μη συστημικών σχημάτων, τα οποία θα διεκδικήσουν μερίδια από την πίτα της αγοράς, ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος εισέρχεται σε νέα φάση .

Η αρχή έγινε πριν από περίπου 3 χρόνια με την Optima Bank, η οποία υπό υγιείς βάσεις και ξεκινώντας από το μηδέν, έχει καταφέρει να ενισχύσει τα μεγέθη της σημαντικά, αποτελώντας μία εναλλακτική λύση για ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Μετά τη συγχώνευση των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, αναμένεται μία ακόμα εξέλιξη: τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει την εμπορική της λειτουργία μία νέα ανεξάρτητη ψηφιακή τράπεζα, η snappi, που δημιουργούν η Τράπεζα Πειραιώς και η Natech, μία fintech εταιρεία με έδρα τα Ιωάννινα.

Η snappi έχει ήδη εξασφαλίσει τραπεζική άδεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έπειτα από πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με την απόκτησή της, η snappi θα είναι σε θέση να παρέχει ευρύ φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής καταθέσεων και της παροχής δανείων.

Την προσεχή περίοδο τα στελέχη της θα επικεντρωθούν στην τελειοποίηση της διαμόρφωσης των τραπεζικών λειτουργιών και των πληροφοριακών της συστημάτων.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό που έχει παρουσιαστεί, στόχο της είναι η προσέλκυση 1 εκατ. πελατών έως το 2026, μέσω της προσφοράς καινοτόμων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ως προς την τιμολόγησή τους, πλεονέκτημα για τη νέα τράπεζα αποτελεί το γεγονός ότι δε θα διαθέτει φυσικό δίκτυο καταστημάτων. Το μειωμένο κόστος λειτουργίας της λοιπόν θα επιτρέψει τη διάθεση ανταγωνιστικών προϊόντων στην ελληνική αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ: Αύξηση του τζίρου κατά 7% στο πρώτο εξάμηνο του 2024
Επιχειρήσεις |

Πόσο κοστίζει το μέσο καλάθι στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ [γραφήματα]

Ανάπτυξη σημείωσε το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο κλάδος των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ (online super market). Συγκεκριμένβα, για το πρώτο μισό του 2024, η αύξηση του τζίρου των Online Super Market ήταν 7% και άγγιξε τα €164εκ σε τιμές λιανικής συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται Q-Commerce παίκτες με δικές τους αποθήκες όπως eFood […]