Να συνεχίσει τη συνολική θετική του πορεία αναμένει η AXIA από τον όμιλο της Πειραιώς, ο οποίος πρόκειται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα για το 2ο τρίμηνο του 2024 στις 31 Ιουλίου.

Jefferies: Στα 5,40 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο της Πειραιώς

Όπως αναφέρει η AXIA, μετά από ένα γενικό καλό σύνολο μεγεθών το 1ο τρίμηνο του έτους, η θετική πορεία θα συνεχιστεί. Η συναίνεση της Visible Alpha αναμένει ότι τα επιτοκιακά έσοδα (NII) θα σημειώσουν πτώση 2%, καθώς το περιθώριο (NIM) παραμένει στην περιοχή του 2,7%.

Τα έσοδα από προμήθειες θα συνεχίσουν τη θετική τους τάση, σημειώνοντας αύξηση +3%, καθώς θα υπάρξει μια συνολική θετική απόδοση σε όλες τις γραμμές, υπό την καθοδήγηση των όγκων νέων δανείων και συναλλαγών.

Όσον αφορά τη γραμμή κόστους, η AXIA εκτιμά ότι τα λειτουργικά έξοδα σε τριμηνιαία βάση θα είναι σταθερά, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σχηματισμός NPE, καθώς ο όμιλος συνεχίζει την πορεία του προς περαιτέρω εκκαθάριση του ισολογισμού μέσω ωριμάνσεων, διαγραφών και πωλήσεων.

Αυτό θα οδηγήσει το κόστος κινδύνου (CoR) στο 0,53% (η αναθεωρημένη καθοδήγηση του Ομίλου για το 2024 μειώθηκε περίπου στο 0,7% από περίπου 0,8%). Η Axia αναμένει από την Πειραιώς να αναφέρει το προσαρμοσμένο RoTE στο 16,1%.

Πού θα πρέπει να εστιάσει η διοίκηση

Κατά την άποψη της AXIA βασικοί τομείς εστίασης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της διοίκησης θα πρέπει να είναι:

α) οι τάσεις δανεισμού και η πρόοδος του ομίλου όσον αφορά την κάλυψη του στόχου του έτους των 31,7 δισ. ευρώ (αύξηση από 31,5 δισ. ευρώ),
β) η συρρίκνωση του περιθωρίου δανεισμού, η οποία γίνεται πιο εμφανής καθώς ενισχύεται ο εγχώριος ανταγωνισμός,
γ) τα beta των καταθέσεων που θα πρέπει να αυξηθούν αλλά θα παραμείνουν χαμηλά σε διαρθρωτική βάση,
δ) τυχόν αλλαγές στο μείγμα καταθέσεων και
ε) τυχόν σχόλια σχετικά με τις προοπτικές των διανομών (αναθεωρήθηκε για το 2024 από 25% σε 25%-30%).

Η Πειραιώς διαπραγματεύεται με 0,62x σε όρους P/TE με βάση τις εκτιμήσεις του 2025 για περίπου 13,2% RoTE. Σε αυτό το πλαίσιο, η Axia επαναλαμβάνει τη σύσταση αγορά με αμετάβλητη την τιμή στόχο στα 5,30 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ: Αύξηση του τζίρου κατά 7% στο πρώτο εξάμηνο του 2024
Επιχειρήσεις |

Πόσο κοστίζει το μέσο καλάθι στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ [γραφήματα]

Ανάπτυξη σημείωσε το πρώτο εξάμηνο του 2024 ο κλάδος των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ (online super market). Συγκεκριμένβα, για το πρώτο μισό του 2024, η αύξηση του τζίρου των Online Super Market ήταν 7% και άγγιξε τα €164εκ σε τιμές λιανικής συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται Q-Commerce παίκτες με δικές τους αποθήκες όπως eFood […]