Το σχέδιο για την ενίσχυση της αποθήκευσης ενέργειας αναμένεται να ξεδιπλώσει το επόμενο διάστημα το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης.
Οι παρεμβάσεις θα δρομολογηθούν άμεσα ώστε να αξιοποιηθεί σημαντική παραγωγή «πράσινης» ενέργειας από έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που σήμερα περικόπτεται για τη διατήρηση της ευστάθειας του ενεργειακού συστήματος αλλά και να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις όπως οι μηδενικές και αρνητικές χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού.

Ηλεκτρικά δίκτυα: Σαββατοκύριακο «φωτιά» στην Ευρώπη – Ο καύσωνας δοκιμάζει τις αντοχές

Η νέα στρατηγική του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) περιλαμβάνει άνοιγμα της αγοράς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την εγκατάσταση συσσωρευτών συνολικής ισχύος περίπου 2 GW (γιγαβάτ), δίχως χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης.

Η αποθήκευση ενέργειας

Η πρόσκληση θα δημοσιευθεί έως τις αρχές φθινοπώρου και θα μπορούν να συμμετέχουν επενδυτές που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν μεμονωμένες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (standalone μπαταρίες) καθώς και όσοι διαθέτουν μονάδες ΑΠΕ για να προσθέσουν μπαταρίες (πίσω από τον μετρητή).

Και καθώς τα έργα στο εξής, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, δεν θα εξασφαλίζουν ενίσχυση, το «τυράκι» για τους επενδυτές θα είναι το προβάδισμα στην αδειοδότηση των έργων και για τις standalone μπαταρίες η fast track σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο, σε μια εποχή που είναι δυσεύρετος ο ελεύθερος ηλεκτρικός χώρος. Παράλληλα, θα τεθεί ανώτατο όριο ισχύος για κάθε επενδυτή, το οποίο σχεδιάζεται να οριστεί περίπου στο 13% της συνολικής ισχύος των εγκατεστημένων ή των προς εγκατάσταση μπαταριών. Δηλαδή εάν ο πήχης για τα έργα αποθήκευσης με μπαταρίες στη χώρα έως το 2030 μπει στα 3,2 GW – όπως στο αρχικό προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) – το «πλαφόν» θα τεθεί περίπου στα 400 MW (μεγαβάτ) ανά επενδυτή.

Αν ο στόχος αυξηθεί στα 4 GW – όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες – τότε το χαρτοφυλάκιο για κάθε «παίκτη» θα οριστεί περίπου στα 500 MW.

Τα κριτήρια

Επιπλέον, θα τεθούν και ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Με την εγγυητική επιστολή θα δεσμεύονται οι επενδυτές για τον χρόνο που θα ηλεκτρίσουν το έργο και θα προκρίνονται όσοι θέσουν σφιχτό χρονοδιάγραμμα» επισημαίνει παράγοντας του ΥΠΕΝ.

Παράλληλα, στην πρόσκληση θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι θέλουν να προσθέσουν μπαταρίες σε εν λειτουργία φωτοβολταϊκά, ώστε να αποθηκεύουν ενέργεια που χάνεται λόγω των περικοπών (περίπου το ένα τρίτο της ισχύος του πάρκου).
Θα αφορά μόνο έργα «feed-in-premium», δηλαδή μονάδες που έχουν εξασφαλίσει χαμηλή λειτουργική ενίσχυση (ταρίφα) περίπου στα 65 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα).
Στόχος η ενέργεια που αποθηκεύεται στην μπαταρία να αποζημιώνεται με την ίδια χαμηλή ταρίφα που έχει το φωτοβολταϊκό ώστε η πώλησή της το βράδυ, όταν το ηλιακό σύστημα δεν παράγει, να μην επηρεάζει τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος. Το στοίχημα για το ΥΠΕΝ είναι μεγάλο, καθώς αποτελεί ζητούμενο εάν τελικά η αγορά αντιδράσει θετικά.

Υπουργική Απόφαση

Σχετικά με τον τρίτο διαγωνισμό για 300 MW έργων αποθήκευσης που θα διεξαχθεί με τα υπόλοιπα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης (έχουν ήδη γίνει οι δύο πρώτοι) αναμένεται η Υπουργική Απόφαση από το ΥΠΕΝ προκειμένου η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων να τον προκηρύξει. Αφορά έργα που θα εγκατασταθούν στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης καθώς και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Η επενδυτική ενίσχυση θα είναι στα 100.000 ευρώ/MW (για 4ωρες μπαταρίες), ενώ θα εξασφαλίζουν και ταρίφα. Με δεδομένο ότι είναι η τελευταία ανταγωνιστική διαδικασία για μπαταρίες στην οποία επενδυτές θα μπορούν να διεκδικήσουν διπλή ενίσχυση, στελέχη του ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα είναι αυξημένη.

Η αντλησιοταμίευση

Παράλληλα, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα έργα αντλησιοταμίευσης. Οπως ανέφερε προσφάτως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστεύει πολύ σε αυτή την τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας. Στην ίδια γραμμή κινείται και ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε να προωθούμε μεγάλα έργα αντλιοσιοταμίευσης». Στην Ελλάδα εκτός από το σύστημα στην Αμφιλοχία που κατασκευάζεται από την ΤΕΡΝΑ και αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα, υπάρχει ενδιαφέρον για την κατασκευή πολλών αντίστοιχων μονάδων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στέλεχος του ΥΠΕΝ, «αναζητούμε κονδύλια για να προκηρύξουμε διαγωνισμό, καθώς πρόκειται για ακριβά έργα που χρειάζονται στήριξη και είναι απαραίτητα και για την ευστάθεια του ενεργειακού συστήματος». Η εξίσωση όμως αποδεικνύεται δύσκολη γιατί διαθέσιμα κονδύλια δεν υπάρχουν ούτε στο Ταμείο Ανάκαμψης ούτε στο ΕΣΠΑ ούτε στο RePowerEu.

ΠΗΓΗ: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green