Πακέτο προγραμμάτων προσφέρει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να εκτονωθούν οι πιέσεις στην αγορά ακινήτων που έχουν οδηγήσει τα ενοίκια αλλά και τις τιμές των κατοικιών σε δυσθεώρητα ύψη.

Τα τελευταία χρόνια η ενοικίαση έχει αποδειχτεί δύσκολο «σπορ», καθώς οι τιμές ανεβαίνουν ραγδαία και η προσφορά είναι ιδιαίτερα μικρή, σε σχέση με την ζήτηση.

Ενοίκια: Τι ψάχνουν οι ενοικιαστές [διαγράμματα]

Τα ενοίκια και το στεγαστικό πρόβλημα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας έκρουσε πρόσφατα το κώδωνα του κινδύνου για για το οξύ στεγαστικό πρόβλημα, κρίνοντας αναγκαία τη λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση της απόκτησης κατοικίας και την ενίσχυση της προσφοράς προσιτής κατοικίας, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα με υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση.

Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εστίασε στην προτεραιότητα της κυβέρνησης για την επίλυση του στεγαστικού ζητήματος στη χώρα  με αφορμή την έναρξη των αιτήσεων στο πρόγραμμα Κάλυψη, για την Αττική.

«Το στεγαστικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, λόγω της αύξησης των τιμών των ενοικίων αλλά και την δυσκολία απόκτησης ενός δικού τους σπιτιού.

Η Κυβέρνηση έχει θέσει το ζήτημα σε απόλυτη προτεραιότητα και έχει ήδη προχωρήσει μια σειρά από προγράμματα τα οποία βοηθούν τους πολίτες, όπως το «Σπίτι μου», το «Ανακαινίζω Νοικιάζω» αλλά και το πρόγραμμα εύρεσης στέγης για άστεγους συμπολίτες μας. Με το πρόγραμμα «Κάλυψη» πολίτες σε 44 Δήμους της χώρας και ιδίως οι πιο ευάλωτοι, διευκολύνονται στην εξεύρεση στέγης για τα επόμενα τρία χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα «Κάλυψη»

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μαρινάκης στο πρόγραμμα Κάλυψη , για το οποίο οι αιτήσεις άρχισαν να τρέχουν αυτές τις μέρες. Όπως σημείωσε «αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ‘Κάλυψη’ μπορούν να υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων, μετά τη σχετική πρόσκληση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Το πρόγραμμα ‘Κάλυψη’, συνολικού προϋπολογισμού 21,5 εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιείται σε 44 Δήμους της χώρας, αφορά ακίνητα τα οποία διατίθενται σε δικαιούχους ηλικίας 25 έως 39 ετών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τον ΟΠΕΚΑ και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι στο πρόγραμμα «εντάσσονται με επιπλέον μοριοδότηση οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που φιλοξενούνται σε ξενώνες με ή χωρίς παιδιά, νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία, άτομα ή οικογένειες που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

Μέσω του προγράμματος, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνει την κάλυψη του μισθώματος για τρία χρόνια και επιπλέον το κόστος μετακόμισης και μεταφοράς των λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Τα ακριβότερα και τα φθηνότερα ενοίκια

Με βάση τα στοιχεία από το δίκτυο αγγελιών του Spitogatos οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών αυξήθηκαν περαιτέρω και στο δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με τη χαμηλότερη τιμή να καταγράφεται στο Κιλκίς με (3,57 ευρώ ανά τ.μ.) και η υψηλότερη τιμή στη Χαλκιδική με 35,71 ευρώ ανά τ.μ.

Τα νότια προάστια διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στην Αθήνα με 12,5 ευρώ ανά τ.μ. (+10,6%), ενώ ακολουθούν τα Βόρεια Προάστια με 11,3 ευρώ ανά τ.μ. έναντι 10,67 ευρώ ανά τ.μ.

Δύσκολη είναι και η ενοικίαση σπιτιών στο κέντρο της Αθήνας, με τη μέση ζητούμενη τιμή να ανέρχεται στα 10,5 ευρώ ανά τ.μ.

Σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα στο 8,8% διαμορφώνεται η άνοδος των ενοικίων στη Θεσσαλονίκη, με τη μέση τιμή στο δήμο να είναι στα 9,23 ευρώ ανά τ.μ..

Εντυπωσιακή είναι η πτώση σε ετήσια βάση στις Κυκλάδες, η δεύτερη μεγαλύτερη πανελλαδικά (μετά το Κιλκίς) στο -18,8% αν και αριθμητικά η τιμή εξακολουθεί να είναι απαγορευτική (17,65 ευρώ ανά τ.μ.).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα